Jakten på det veganska brödet

Enzymer tillsätts ofta i bröd (och tvättmedel och andra maträtter) för att få lite "extra" egenskaper.
Det kluriga med enzymer är att tillverkarna först och främst inte behöver skriva ut detta i innehållsförteckningen, och för det andra, de skriver inte VILKEN sorts enzym/er som har tillsatts.
Exempelvis så är enzymet fosfolipas gjort av  grisars bukspottskörtel, något som INTE är veganskt.
Jag har tidigare bara undvikt de produkter med ordet enzym utan att kolla upp det närmare.
 
Vill du veta mer om mat och tillsatser så rekomenderar jag de gamla "godingarna" Den hemliga kocken och Äkta vara av Mats-Eric Nilsson.
 
Jag tycker det är dåligt att de inte skriver ut, alt inte skriver vilken typ det handlar om! Maila gärna du också och önska att de lägger ut info på sin hemsida/produkt.
 
De brödtillverkare jag har undersökt är
 
Polarbröd - polarbrod@polarbrod.se
Bad även om att de skulle sluta med att använda uppstoppade renar i marknadsföringssyfte. Mejla du också! Ju fler som klagar desto större chans är det att slippa se dessa!
Enligt hemsidan så använder de bara "produkter från växtriket" men hittar ingen info ang enzymer.
 
Pågen - pagen@pagen.se
Har en FAQ sida där de skriver om att de använder enzymer, men inte om det är växt eller djurbaserat.
Använder palmolja, ägg och mjölk i vissa produkter.
 
Skogaholm - formulär på hemsida
Hittar ingen info på hemsidan.
 
Fazer - Krångligt formulär på hemsida
svår å krånglig hemsida, hittar ingen info
 
Finstabagarn - inte kunnat kontakta
Har ingen hemsida. någon som vill ringa å fråga?
 
Fria
Enligt hemsidan så är alla deras bröd veganska!
(kladdkaka och muffins innehåller ägg)
 
Hagabagarn
endast telefonkontakt (har ej ringt)
 
Stödebröd
Hemsida under uppbyggnad, mailadress finns
 
Wasa - kontaktformulär på hemsida
 
 
Har du varit i kontakt med något bageri som du vet är safe?
 
 
--- UPPDATERAD 17 OKTOBER 2013 ------
 
Jag har nu fått svar från alla (utom polarbröd) att deras enzymer är gjorda av vegetabilier!
HURRA!
Med andra ord så är det inte så vanligt med animaliska enzymer i just matbröd, och det är ju jättebra!
Så ät nu ditt bröd i godan ro och njut :)
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0