McDonalds och bröd är inte fågelmat!

Att mata fåglar med rester från snabbmatsrestauranger likt McDonalds är farligt för fåglar, de blir undernärda, fjädrarna växer inte som de ska och de dör unga.
 
Läs om "McDonals-sjukan dödar fåglar" på expressen
 
Många anser att bröd är dåligt för fåglar, medans andra tycker att "det är inte fel att mata med bröd, det har man ju alltid gjort". Jag har själv matat änder med bröd som liten men inte som vuxen. När får en fågel tillgång till bröd i naturen? Antagligen aldrig, jag har aldrig sett en fågel använda en ugn iallafall.
 
Bröd fungerar som "bukfylla" och ger inte speciellt mycket näring, får fåglarna för mycket bröd kan de få näringsbrist. Ett problem är också att "brödspillet" gör att miljön i sjöar osv blir dålig. I brödet så växer det snabbt massa bakterier och fungerar som gödning till giftiga alger.
Bättre att mata med olika sorters frön/korn.
Tänk på att inte mata på samma ställe hela tiden, speciellt om det ligger bajs på marken.
 
Läs vad Naturskyddsföreningen har att säga i frågan
 
Wildlife Garden har lite tips på vad du kan mata med istället för bröd och lite andra tips om just fågelmatning
 
Vill du fördjupa dig lite kan du besöka Naturhistoriska riksmuseet´s sida om fåglar eller Royal Society for the Protection of Birds "household scraps".
 
 
Någon som minns "Djurens ö" som sändes på TV4 För sisodär 10 år sedan? De har en jättebra hemsida om djur, hur man ska ta hand om sjuka skadade vilda djur mm.
En riktig supersida med andra ord om vilddjursrehabilitering!
Djurens Ö är en stiftelse som drivs av bidrag från allmänheten.
Kolla in deras sida om:
Sjöfåglar
Och
Hur räddar man oljeskadade fåglar?
Övrigt | |
Upp