Rosa Bandetmånaden

Nu är vi inne i Oktober, och ingen har väl missat att det är rosa bandet månaden? Många produkter har ny rosa detaljer och vid varje skänkt vara så skänks några ören till Cancerfonden.

Det låter väl jättebra? Eller?!?
För självklart vill vi väl alla att cancer ska utrotas?
 
Problemet är bara att cancerfonden håller på med plågsamma djurförsök.
INTE OK!
 
Så, istället för att stödja djurförsök så skänk din peng till

Forska utan djurförsök

 
- Saxat från deras hemsida-
 
Det finns ingen statistik över hur många av djurförsöken som är plågsamma, men miljontals djur över hela världen genmodifieras varje år för att få olika sjukdomar, utsätts för operativa ingrepp, injiceras eller tvångsmatas med kemikalier eller utsätts för stress.
 

Djurförsök används för en mängd olika ändamål, inte bara i medicinsk forskning och för att utveckla läkemedel. De används också för att testa kemikalier, för att producera biologiska produkter och i utbildning. I Sverige finns ca 300 anläggningar där djurförsök förekommer, främst på universitet och högskolor. Det finns även myndigheter som utför djurförsök, liksom en del privata företag såsom läkemedelsindustrin.

 

Just nu pågår mängder av djurtester för att undersöka giftigheten hos kemikalier. En ny EU-lagstiftning kräver att företag ska registrera sina kemikalier och då även redovisa riskerna med användningen av dessa kemikalier. Enligt vissa bedömare kommer minst 50 miljoner djur att utnyttjas i olika tester pga detta

 

Med mycket få undantag sitter försöksdjuren i små burar hela sina liv. Miljön är strikt kontrollerad och ger små möjligheter till motion och aktiviteter. Vissa djur hålls isolerade. Även tester med ofarliga preparat kan innebära upprepade injiceringar eller sondmatning med ett rör ner i magen. All hantering kan orsaka stress och obehag, även om inte alla djurförsök är direkt plågsamma. Nästan alla djur avlivas under försöket eller i samband med att det avslutas.


----

 

Visste du att det används 2 800 djur om dagen i djurförsök i Sverige?
 
Hur många känner t ex till att 8 av 10 läkemedel dras tillbaka efter tester på människor eftersom de inte fungerar eller har allvarliga biverkningar som inte djurtesterna fångat upp?Och hur många vet att djurtester inte kan ge tillräckliga kunskaper för att bedöma hur vi påverkas av alla kemikalier som vi utsätts för dagligen.

Kritiken mot djurförsök och argumenten för att satsa på att utveckla alternativ handlar alltså inte enbart om djurens lidande, utan om att det behövs bättre metoder.

 

Det finns en övertro på att djurförsöken ger oss all kunskap vi behöver för att få fram säkra läkemedel och få bort farliga kemikalier. Djurförsök är dessutom mycket dyra att genomföra och väldigt tidskrävande. Att utveckla nya, bättre och mer ändamålsenliga metoder ger stora fördelar även för oss människor. 

 

Även om det inte går att förneka att djurförsök har haft stor betydelse i forskning om sjukdomar och behandlingar ska man vara medveten om att det finns skillnader mellan människor och djur som gör att resultaten inte rakt av kan överföras till människor. Ibland kan de till och med vara missvisande.

 

Faktum är att bara två av tio blivande läkemedel godkänns när de väl testas på människor. Resten, åtta av tio läkemedelskandidater, visar sig sakna effekt eller ha allvarliga biverkningar som inte upptäckts i djurförsöken.

 

Genom att manipulera djur, t.ex. genom inavel eller genom att slå ut eller byta ut gener på möss, framställer forskarna djur som är bättre modeller för människor. Men många gånger finns andra skillnader som gör att resultaten inte går att överföra till människan. Och just när det gäller genmodifierade djur har det visat sig svårt att få samma resultat om försöken upprepas på andra djurindivider, även om de behandlas på precis samma sätt.


----

 

 För att hitta hushållsprodukter, hårvård mm så har forska utan djurförsök en liten lista (på svenska) som är baserad på Leaping bunny HÄR.


På engelska finns exempelvis

Go Cruelty Free . org

 

 och

Leaping Bunny . org

 

 

 

 

 

Butiker, Sundsvallstips, Övrigt | Djurförsök, Vegan, Vego, djurrätt | |
Upp