Min överlevnadsguide för veganer på fjällen!

Har fjällvandrat ute i den vackra naturen i Gräftåvallen förra veckan och nu kommer lite tips för dig som kanske inte har vågat dig ut och promenera på hösten! I Gräftå så finns det många väl utstakade leder, så det är verkligen en bra plats att börja på som nybörjare!
 
Det negativa med Gräftåvallen är att det inte finns någon "riktig" matvarubutik så man måste köpa med sig maten innan man åker dit. Det finns restauranger både i Gräftåvallen, Bydalen mfl men de har inte (vad jag vet/sett) någon vegetarisk mat. Allt som finns där är öppet lite olika beroende på säsong.
 
 
 
Det viktigaste är att ha bra skor, kläder och tillräckligt med mat.
Själv var jag utrustad med fleecefodrade långkalsånger, långärmat underställströja, fleecetröjja, regnjacka, mössa, vantar, knästrumpor och mina Ice Patrolboots från Vegetarian shoes.
 
Kom ihåg att ta med extra strumpor! det är lätt att råka trampa ner i nån lera/pöl och bli blöt.
Är skon blöt så tar man den torra strumpan med en plastpåse utanpå så håller man sig varm och torr trots missödet. Och slipper skavsår.
 
Kläderna ska helst vara i något material som transporterar bort svetten så att man håller sig torr och varm. En vindtät jacka är också viktigt då det ofta blåser mycket ovanför trädgränsen.
(Trädgränsen är den höjd som träd/buskar slutar växa på, i mellersta sverige är det ungefär vid 800meter över havet. se mer på Wikipedia )

För att slippa ont i öronen på kvällen (För det kommer inte direkt) så är det mössa/pannband på direkt när det blåser, även om det känns varmt! När det blåser och huden exponeras för vinden förlorar man mycket fukt, då kan man lätt bli uttorkad och ett av de första tecknen på uttorkning är huvudvärk.
 
För att slippa bli uttorkad så är det bra att dricka mycket INNAN man ska ut. Det är bättre att behöva kissa någon gång extra än att behöva släpa med sig massor av vatten i ryggsäcken, för det blir ganska tungt.
 
(Tvärsån möter Gräftån)
 
En bra ryggsäck att förvara maten i är ett måste! Kom ihåg att förvara maten i plastpåsar eller liknande, ifall något börja läcka / regna. Beroende på om man har med sig termosar eller stormkök kan man göra lite olika sorters mat på vandringen. Ena dagen använde vi stormkök och lagade Minestronisoppa med bröd och banan. Uppe på bergen går det att dricka vattnet i bäckarna (bäckarna nere i skogen kan enligt mig få lite äckligare smak/vara grumliga å då vill man inte dricka det) så då kan stormkök vara en fördel om man är flera eller på en längre tur, för jag är en sådan som vill ha varm mat när det är kyligt.
 
Det orangea på bilden är "utfällbara" koppar och under kopparna ligger ett par sporkar som är en korsning mellan gaffel, kniv och sked. kostar runt 10kr på de flesta friluftsbutiker. finns även i stål.
 
 
Andra dagen körde vi varmvatten i termosar, och då drack jag en annan pulversoppa även denna från blå band, som heter Klar Grönsakssoppa.
Båda sopporna var goda, minestronen var tjockare och mer matig och grönsakssoppan var en lättare variant.
 
Till sopporna hade vi frukt, plockade bär lite här och där och en nötblandning och torkade bärblandning med russin, tranbär mm. För att orka vara ute och gå i 4-5 timmar krävs många små matpauser för att inte bli för trött och bli på dåligt humör, och man måste även ha tid att titta på den vackra utsikten!
 
På kvällen var vi sugna på mer rejäl mat, så det blev potatisgratäng och Tzay (Finns att köpa på Ica Maxi i Birsta, ligger vid "mystiska kött" senast jag köpte låg de vid märgbenen av någon konstig anledning trots att det är sojabaserat)
 
 
 
Att promenera måste vara en av de bästa hobbysarna? Miljövänligt, man blir "ren" i själen, avstressad och så är det billigt! Man behöver inte köpa pulversoppa som jag gjort, det finns speciella mattermosar att köpa om man hellre vill ha hemlagad mat.
 
Jag tycker det är trevligast att vara ute på hösten. Att slippa bli så varm som under sommaren, slippa mygg och så älskar jag blåbär och det kryllar av blåbär!
 
 
 
 
 
* ÄTA VEGANSKT PÅ ANDRA ORTER, Allmänt, Kläder, Veganska produkter | Snabbmat, Vegan, Vegetarian, Vegetarisk, Vego | |
#1 - - R.:

Vackra foton och bra tips!

Det är något alldeles speciellt med fjällandskap. Var ett bra tag sedan en själv fjällvandra, lite synd att en har mer än 100 mil till fjällen. :`)

Upp