Hund i varm bil

Tidigare idag fick jag ett samtal med en fråga vad man ska göra när man hittar en hund i en varm bil. Många ringer till olika djurorganisationer som Djurskyddet, Djurens rätt, Djurambulansen osv eftersom de inte vet vad de ska göra.
 
Det man ska göra om det inte är panik är att kolla upp vem som är ägare till bilen genom att skicka ett sms till Vem äger fordonet? Skriv registreringsnumret i ett sms och skicka till 72 503 . Det kostar 3kronor och du måste ha en app som exempelvis WyWallet för att kunna betala, för att sedan kolla upp personen på exempelvis hitta.se . Finns inte personen där så gå in på Upplysning.se och kolla efter vilka som bor på samma adress (kolla att det är samma lägenhetsnummer osv) och kolla om den personens nummer finns att få tag på.
 
Står bilen nära en butik? Be då att personalen ropar ut detta i butikens högtalare.
 
 
!! ÄR DET BRÅTTOM?? RING DÅ ALLTID POLISEN PÅ 114 14 !!
Ibland kan det ta ett tag att komma fram men lägg inte på! Ser du att hunden är kraftigt allmänpåverkad/döende får man krossa rutan ( det är lagligt klassas som nödvärn), men helst ska man ha kommit överens med polisen via telefon först.
 
En person som lämat sin hund/annat djur i en varm bil och djuret far illa av detta eller dör kan åtalas för djurplågeri.
 
Hur ska man behandla en överhettad hund?
Först och främst ska man ta hunden till en svalare skuggigare plats, lägga den ner, ge den vatten och svalka av hunden med kallt vatten, exempelvis att doppa en tröjja i kallt vatten som du sedan virar in hunden i, helst där den inte har så mycket päls så att kylan når huden, som ljumskarna osv och/eller spola kallt vatten från en slang över hunden.
När hunden är varm så är slemhinnorna (tandkött / under ögonlock) kraftigt röda, om färgen börja avta och slemhinnorna blir bleka så är hunden påväg in i chocktillstånd.
Om hunden blivit medvetslös eller hamnat i chock så sätt på en munkorg eller nossnara (OBS! ej om hunden har svårt att andas!). Hunden kan börja hugga/attakera oprovocerat då den ej vet vad den gör.
 
 
 
Ring veterinär för mer hjälp. En hund kan dö av att vistas i 40 graders värme (vilket det snabbt blir i en bil en solig dag) i 20 minuter. Överhettning är mycket allvarligt!!!
 
Dagtid vardagar finns det många lokala veterinärer att få tag på,
MEN det finns bara en klinik som är öppen dygnet runt alla dagar (åker ej ut på besök)
Sundsvalls Djursjukhus på Södra Allén 5 (Södermalm) som du når på 060 - 14 70 10 dygnet runt.
 
Kan du inte själv ta hunden/djuret till veterinär kan du prova att ringa till Distriktsveterinärerna i Sundsvall dygnet runt på 010-122 85 00
 
Allmänt, Vardagsaktivism, Övrigt | |
Upp