Gårdagens avsnitt av korrespondenterna

Det blev som jag misstänkte. Avsnittet var dåligt och handlade inte om veganism. Överallt på nätet kan man läsa upprörda tittares åsikter.
Själv mailade jag till [email protected] och fick snabbt ett svar. Maila du också och säg din åsikt.
Svt har tidigare blivit kritiserade över att sprida osanningar om vegetarianer.
Jonas paulsson fick sin insändare publicerad på svt opinion
http://www.svt.se/opinion/article2400237.svt
 
" I tisdags ägnade SVT Korrespondenterna säsongens första avsnittet åt att granska den globala vegantrenden. Ju mer vi vet desto mer komplicerat blir det, säger programledaren.
 
Men några sakliga argument för det påståendet får sig tittarna inte till livs. I själva verket är det ju precis tvärtom mot det sammanfattande påståendet. Ju mer vi vet om hälsa, miljö, resursfrågor, djurens situation och den globala livsmedelssäkerheten desto enklare blir det att äta vegetabiliskt.
 
Det understryks av att chefen för FN:s klimatpanel som mottog Nobels fredspris, Dr Rajendra Pachauri. Han uppmanar alla att börja med en köttfri dag och därefter fortsätta att minska sin köttkonsumtion.
 
Kritiken som i programmet riktas mot den ökade konsumtionen av quinoa går ut på att det blir mindre foder över till lamorna och därmed blir bönderna mer beroende av konstgödsel.
 
Men fakta är att den verkliga storkonsumenten av konstgödsel är den globala djurindustrin. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till konstgödsel för att producera djurfoder.
 
Men programmet som SVT:s Korrespondenterna presenterar innehåller inte mycket fakta alls.
 
Om programmet hade varit faktabaserat hade fakta visat att det är rätt att välja vegetariskt. Programmet hade ju rubriken "Välja rätt".
 
Kritiska frågor riktas i inslaget mot veganerna i Berlin som ombeds berätta om hur de ser på köttätare. Den vegetariska trenden presenteras som något drivet av kändisar. Men i verkligheten är den vegetariska folkrörelsen en global gräsrotsrörelse som verkar lokalt och med oerhört stark genomslagskraft.
 
Ett exempel: Enligt Miljöaktuellts årliga kommunenkät har en tredjedel av Sveriges kommuner infört köttfria dagar eller på annat sätt verkat för motsvarande minskning av köttkonsumtionen i offentlig sektor. Det är absolut inte ledande rikspolitiker eller andra kändisar som drivit denna fråga utan helt vanliga kommunalpolitiker, föräldrar och framför allt skolelever.
 
Under första halvan av 2014 minskade faktiskt svenskarnas köttkonsumtion vilket kom som en total överraskning för oss som arbetar med frågan.
 
Vem har väl någonsin hört en ledande svensk eller internationell politiker säga att vi ska avstå mjölken, osten och köttet av solidaritet med världens fattiga som inte har mat till sina barn?
 
Det är rimligt att kritiskt granska någon som lever gott på Indiens allvarliga köttkonsumtion. Men SVT och Korrespondenterna riktar envist och konsekvent strålkastarljuset på veganerna. Ett tätbefolkat land som Indien med väldigt många fattiga drabbas tidigt och brutalt av klimatförändringarna.
 
Vattenbrist, livsmedelsbrist och stora samhällskostnader till följd av försämrad folkhälsa. Detta kommer att göra livet hårdare för jordens allra fattigaste människor och innebära mindre pengar till utbildning och sjukvård. Quinoa-bönderna som enligt inslaget faktiskt kan glädja sig åt ökade intäkter framstår som en framgångssaga i jämförelse.
 
Problemet som SVT och Korrespondenterna borde ha fokuserat på är att den vegetariska trenden är för svag för att på egen hand komma tillrätta med vår ökade konsumtion av kött.
 
Den behöver hjälp av ansvarstagande politiker. Några sådana finns säkert och Korrespondenterna borde finna dem.
 
Jonas Paulsson
Publicerad:15 oktober 2014 - 15:21"
Allmänt | |
Upp