Nu dör 100 000 älgar - för nöjes skull!

Camilla Björkbom på Nyheter24
 
"När hösten kommer stoltserar män och kvinnor med vapen och döda älgar på många tidningsuppslag. Jägarna kommer den närmaste tiden att döda runt 100 000 älgar och skada tusentals – för nöjes skull.

Jag är inte ensam om att anse att jakt för spänning och avkoppling är grymt mot djuren. Det anser nämligen även två tredjedelar av Sveriges befolkning enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet. Samtidigt konstateras att lika många är negativa till "jakt på älg, hjort och rådjur, om anledningen är att få spänning och avkoppling".

De flesta jägare påstår att jakten i första hand ger dem avkoppling i naturen och trevlig samvaro med jaktkamrater. Detta till trots verkar själva dödandet spela en viktig roll då de lägger mycket pengar på jaktarrenden och teknisk utrustning för jakten.

Enligt en av de sällsynta studierna över antalet älgar som skadskjuts är det så många som 14 000 älgar som måste eftersökas innan de kan dödas. Runt 1 000 individer återfinns aldrig och vi kan bara föreställa oss det fruktansvärda lidande som går dem till mötes. Ett bukskott kan leda till plågsam bukhinneinflammation, smärtan från sönderskjutna mjukdelar och ben är stor, medan långsam blodförlust leder till svaghet och successivt nedsatt allmäntillstånd.

Lidandet under älgjakten är endast toppen på ett isberg och är inte ens årets största jakt, som många kanske tror.

Fredlösa från första andetaget är rävar och grävlingar. Årsungar av räv och grävling får jagas under vår och sommar och sedan vidtar höst- och vinterjakten på de vuxna. De jagas för att de konkurrerar med jägarna om viltet. De tar nämligen byten som jägarna själva vill döda. Det här kallas för viltvård. Årligen dödas omkring 80 000 rävar och 30 000 grävlingar av den anledningen.

Änder och fasaner föds upp till levande måltavlor för hugade köpare. Det rör sig om flera hundra tusen fåglar som släpps ut för att dö i en kanonad av hagelskott. Hageljakten leder inte så förvånande till omfattande skadeskjutning och lidande för djuren.

275 000 måsar, kråkfåglar, duvor och björktrastar dödas för att de anses vara skadedjur. De drabbas av så kallad skyddsjakt året runt. Detta trots att skyddsjakt egentligen bara får ske ”om det inte finns någon annan lämplig lösning”.

Människan samexisterar med de vilda djuren och konflikter mellan oss uppstår. Lösningen är inte att en beväpnad part dödar och orsakar lidande för den obeväpnade. Den enda jakt jag kan föreställa mig som acceptabel är när det handlar om att avsluta lidandet för svårt skadade eller sjuka djur. I övrigt behöver vi som samhälle hitta andra sätt att lösa de konflikter som uppstår mellan människor och vilda djur. Jakt och dödande kan inte längre få vara utgångspunkten för livet i svenska skogar.

 

Camilla Björkbom
Förbundsordförande, Djurens Rätt"

Allmänt | |
Upp