Dömd för kladdkaka med ägg

Jag tycker synd om den drabbade, men det är bra att detta tas upp. Vet hur många veganer somhelst som har blivit "lurade" med maten. Exempelvis kinesisk mat innehåller ofta fisksås/hönsbuljong även fast det är märkt som vegetariskt. Och så vidare. Det behövs ställas större krav på kunskap kring mat som serveras på restaurang!
Exempelvis när jag besökte Aveny för ca 2 år sedan. Beställde glutenfritt (förbeställt 2veckor innan), men det var gluten i och min vän blev sjuk. De visste inte att vete innehöll gluten....
 
Bild och text kopierat från Mynewsdesk.com
 
"Förra året drabbades en 18-åring av en allvarlig allergichock på en restaurang. Han serverades en kladdkaka som innehöll ägg, trots att han inför sitt restaurangbesök anmält sin allvarliga äggallergi och blivit lovad mat utan ägg. Den unge mannen blev fundersam när han serverades kladdkaka. Han frågade därför om kladdkakan verkligen var säker för honom att äta och fick då beskedet att den var det. Mannen åt kladdkakan och fick en allvarlig allergireaktion som slutade i medvetslöshet och ambulansfärd till sjukhus.

Köksmästaren på restaurangen åtalades efter incidenten för vållande till kroppsskada. I förra veckan kom domen. Köksmästaren fälldes och dömdes i tingsrätten till 30 dagsböter och att betala ett skadestånd på 2000 kr till mannen. Tingsrätten har bedömt att köksmästaren är principiellt ansvarig för maten och därmed har ett straffrättsligt ansvar och kan dömas.

Den här domen är den första i sitt slag och blir prejudicerande för liknande händelser. Att vara ansvarig för ett kök medför bland annat att man måste säkerställa att rätt allergeninformation alltid lämnas till överkänsliga matgäster. Det gäller även om någon annan lämnar informationen. Sedan den här händelsen inträffade har livsmedelslagstiftningen skärpts. Alla restauranger är nu skyldiga att ta initiativ till att lämna allergeninformation till sina matgäster, oavsett om de är överkänsliga eller inte.

I en svensk rapport sammanställd av Ipsos i februari 2013 uppgav ungefär var fjärde allergiker att de drabbats av en ofrivillig allergisk reaktion från livsmedel under de senaste 12 månaderna. Ungefär var femte person av allergikerna anger att de får mycket svåra/extrema besvär vid allergisk reaktion vilket kan medföra en mycket hög risk eller livsfara.

Det finns ett stort behov av att öka kunskapen i allergifrågor hos både ansvariga och personal i privata och offentliga kök. Utöver kunskaper om allergener, symptom, lagkrav och risker för allergen kontaminering i köket m.m. behöver köksansvariga ha väl fungerande metoder för att säkra upp kommunikationen med gästerna och alltid ge rätt information om maten."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0