Valborgsmässoafton

 

Varje vår brännskadas eller bränns till döds ett stort antal djur under Valborgsmässoafton.

Redan under hösten förra året planerade människor för Valborg. Det städades i varje trädgård och rishögarna växte sig stora. Vad många inte tänker på är att dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även katter. Igelkotten övervintrar gärna i dessa dödsfällor och har den otur så grillas den på Valborg.

Andra som använder den blivande brasan är t ex kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda sina små. Likaså använder småfåglar dessa rishögar som boplatser.

För att kunna avnjuta Valborg så försäkra dig om att inga djur bosatt sig i riset. En bra försäkran är att dagen innan flytta riset någon meter. Är den stor så använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Likaså brännskadas harpaltar och fågelungar vid svedjebruket. Harpaltar i synnerhet kan ligga och trycka i högt gräs. Innan du börjar elda sök igenom gräset med en kratta. Det är garanterat ingen trevlig syn att finna en svårt brännskadad harpalt eller de förkolnade resterna efter en fågelunge.

Tag kontakt med kommuner och lokala föreningar som arrangerar valborgsmässoeldar och informera dem om att brasorna kan vara en dödsfälla för djuren.

Allmänt | | Kommentera |
Upp