Medeltidsveckan i Visby

Lite bilder från min vistelse på gotland under medeltidsveckan. Läs gärna mina två tidigare inlägg "Äta innanför murarna i Visby" och "vegan utanför Visby".
 
Medeltidsveckan är INGET för veganen som mår dåligt av att se pälsar, läder och vildsvin på spett över eld. Det kryllar nämligen av dessa produkter.... Kan man bortse från detta så är det ett väldigt trevligt event. Lagom takt, under flera dagar, massor av uppträdanden och roliga prylar att titta på. Inte världens största utbud på mat men det finns.
Det kan vara svårt att hitta sovplats under medeltidsveckan, almedalsveckan och stockholmsveckan (och säkerligen hela sommaren) Har inga tips att ge förutom att vi sov i bilen och det fungerar bra om man inte är alltför lång....
 
Ska man på aktiviteter under medeltidsveckan så måste man vara ute i god tid, för nästan allt blir fullbokat.. Helst flera dagar i förväg eller sätta sig och köa någon timma innan det öppnar... Hemsidans program stämmer inte alltid med arrangörens program som kan ha gjort ändringar med mera på grund av vädrer mm. Därför är det bra att vara där i flera dagar i sträck för att hinna med det man vill se. Det händer också många gatuevent som ej står med i programmen.
 
För att upptäcka Visby innerstad behövs det mer än en dag. Ett sätt att göra sig lite mer bekant med omgivningen är att åka "tufftuff" som jag kallar det. Finns 2(?) olika guidade turer med "minitåg" som båda startar i Visby hamn brevid "glassbarerna" och teknikhuset.
Det finns så många gulliga hus att kolla på! Och kyrkoruinerna är trevliga. Stora kyrkan är också väldigt fin, jag som inte är speciellt kyrklig av mig kände mig ändå välkommen där.
Utanför ringmuren är det som vilken vanlig stad somhelst med gallerior med mera..
 
På ringmuren får man bra utsikt över staden, och bra fotografier. På vissa ställen är det museum och bara öppna under vissa tider/dagar.
 
En annan sak att tänka på om man ska besöka ett event är att boka in och utresa i tid! Annars blir det som för oss att det inte fanns någon utresa, fanns enstaka platser dagen innan vi hade tänkt åka.. halv 4 på natten...
Vi beställde en kupe i tron om att det skulle gå att ligga bekvämt. MEN ICKE! HELT VÄRDELÖST ATT BOKA KUPE PÅ GOTLANDSFÄRJAN!! BORTKASTADE PENGAR!
Först och främst så är det två stycken "soffor" som inte går att fälla ner som säng. Sitsen är smal och stenhård. Grannarna hörs väldigt väl.. Även i normal samtalston....
Då är flygplansstolarna mycket mycket bättre!!! Dagtid finns möjligheten att se på film också...
Vill man sova så verkar det vara helt okej att lägga sig på golvet och nanna, såg många som gjorde det.
Bästeträsk - Naturreservat. I närheten av Bästeträsk ligger Blå Lagunen. I min mening är Blå Lagunen lite överskattat, vackert med vit strand och klart vatten.. Men.. Kallt vatten, blir snabbt djupt och vassa stenar. Håret känns lite annorlunda efteråt pga kalket.
I vattnet en bit ut från bästeträsk finns det en "fågelö". Det går att åka båt runt ön mm för den intresserade.
 
Annat naturreservat nära klintehamn som jag glömt namnet på.
Det tråkiga med havet runt visby är alla alger. De spolas upp på stranden och ruttnar... Och lukten är inte så trevlig. Stränderna är inte som de vi är vana med hemma med sand, här är det mestadels bara små stenar.
 
Europas största vattenhjul. Vid Lummelunda grottan.
Har du möjlighet så besök grottan. Tar ca en timme med guide. Handikappanpassat, var en familj med barnvagn som med lätthet tog sig fram.
Vill man kan man boka en heldagstur då man med gummibåt tar sig vidare in i grottan, klättra med mera.
Bilderna som jag tog i grottan blev värdelösa. Så kolla på hemsidans bilder istället.
 
På området runt Lummelundagrottan kan man köpa "krimskrams", lite dyrare smycken, "naturliga" produkter som hemkokt linoljesåpa med mera. Man kan också äta på deras restaurang eller fik. Medans man väntar på sin guidning så finns det ett litet minimuseum inomhus som man kan strosa runt i. Är det fint väder man man gå en sväng ute. Breda trevliga stigar med ett "utemuseum", många olika träd, "tittskåp" med mera.
 
Någon som kan gissa hur de gör?? ;)
 
 
 
 
Högklint på natten.
Andra gången jag besöker Högklint. Förra gången var det dagtid, men det är lika vackert vid 11tiden på kvällen.
Här är det en trevlig skogsstig längs havet. Klippor och skrevor.
Mus-spel
Här spelar man om fina färgglada stenar. Man satsar 10kr på att musen som släpps i mitten ska gå in i ens hål.
 
Getingarna älskade de kanderade äpplena och nykokta klubborna!
 
Gycklare!
Mycket bättre än clowner!!
 
Visby "strandpromenad"
 
Veganskt salmiakgodis. Går att köpa på båten, i turistaffärer, på vanliga matbutiker mm.
 
 
Jag skulle med lätthet kunna bosätta mig på gotland under sommarmånaderna. Det händer så mycket där, härlig "annorlunda" miljö. Det negativa är dock lite kulturen med att allt ska vara gjort av får... Kött och skinn överallt...
Dock finns det ett underbart ställe som jag tyvärr inte hann med att besöka som heter Tora Djurfristad.
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp