Blackfish

 
 
Igårkväll såg jag Blackfish! Något som jag INTE ångrar! Alla bör se den eller veta vad den handlar om!
Lite kortfattat så är det en dokumentär om späckhuggare som används till att roa publik på bland annat SeaWorld. Vi får se när späckhuggarna fångas in, tränas och visar upp sina konster. Det kan verka glatt och "roligt" men sanningen är en helt annan. Späckhuggare är väldigt sociala djur, deras hjärna är mycket mer avancerad än människors när det gäller sociala språket. När en mamma blir av med sitt barn får vi se hur hon ligger apatisk i vattnet och skriker i dagar efter sitt barn. Bassängerna som de bor i är alldeles för små då de är vana att simma många mil om dagen, de blir aggresiva mot varandra, och tränarna.
Flera av tränarna har dött på grund av detta, och många har skadats. Fd tränare talar om hur det var att jobba på SeaWorld och vilka lögner de fått lära ut till allmänheten, som att späckhuggare bara lever 25-30år, något som inte är sant. De dör av stress och våld från andra individer. I det vilda så lever en späckhuggare upp till 100år.
 
 
En dokumentär i nästan samma tema är The Cove. The Cove handlar om delfiner som används till delfinarium med mera. Man får se hur de dödas plågsamt och säljs som tonfisk. Delfinkött är fullt med farliga kemikalier (för att de är högst upp i näringskedjan) och farliga att äta. De som får överleva säljs till delfinarium. Delfiner är likt späckhuggare väldigt sociala djur med starka familjeband. De är också skapta att simma långa distanser och mår dåligt av att bo i en bassäng. Delfiner har också väldigt bra hörsel och utav bassängernas reningssystem som aldrig är tyst så blir de så stressade att de dör tillslut. De flesta delfinerna behöver magsårsmedicin mm pågrund av all stress. Något alla också bör se.
Mycket blodigare än Blackfish.
 
 
 
 
 
Böcker och Dokumentärer | |
Upp