Medeltidsveckan i Visby

Lite bilder från min vistelse på gotland under medeltidsveckan. Läs gärna mina två tidigare inlägg "Äta innanför murarna i Visby" och "vegan utanför Visby".
 
Medeltidsveckan är INGET för veganen som mår dåligt av att se pälsar, läder och vildsvin på spett över eld. Det kryllar nämligen av dessa produkter.... Kan man bortse från detta så är det ett väldigt trevligt event. Lagom takt, under flera dagar, massor av uppträdanden och roliga prylar att titta på. Inte världens största utbud på mat men det finns.
Det kan vara svårt att hitta sovplats under medeltidsveckan, almedalsveckan och stockholmsveckan (och säkerligen hela sommaren) Har inga tips att ge förutom att vi sov i bilen och det fungerar bra om man inte är alltför lång....
 
Ska man på aktiviteter under medeltidsveckan så måste man vara ute i god tid, för nästan allt blir fullbokat.. Helst flera dagar i förväg eller sätta sig och köa någon timma innan det öppnar... Hemsidans program stämmer inte alltid med arrangörens program som kan ha gjort ändringar med mera på grund av vädrer mm. Därför är det bra att vara där i flera dagar i sträck för att hinna med det man vill se. Det händer också många gatuevent som ej står med i programmen.
 
För att upptäcka Visby innerstad behövs det mer än en dag. Ett sätt att göra sig lite mer bekant med omgivningen är att åka "tufftuff" som jag kallar det. Finns 2(?) olika guidade turer med "minitåg" som båda startar i Visby hamn brevid "glassbarerna" och teknikhuset.
Det finns så många gulliga hus att kolla på! Och kyrkoruinerna är trevliga. Stora kyrkan är också väldigt fin, jag som inte är speciellt kyrklig av mig kände mig ändå välkommen där.
Utanför ringmuren är det som vilken vanlig stad somhelst med gallerior med mera..
 
På ringmuren får man bra utsikt över staden, och bra fotografier. På vissa ställen är det museum och bara öppna under vissa tider/dagar.
 
En annan sak att tänka på om man ska besöka ett event är att boka in och utresa i tid! Annars blir det som för oss att det inte fanns någon utresa, fanns enstaka platser dagen innan vi hade tänkt åka.. halv 4 på natten...
Vi beställde en kupe i tron om att det skulle gå att ligga bekvämt. MEN ICKE! HELT VÄRDELÖST ATT BOKA KUPE PÅ GOTLANDSFÄRJAN!! BORTKASTADE PENGAR!
Först och främst så är det två stycken "soffor" som inte går att fälla ner som säng. Sitsen är smal och stenhård. Grannarna hörs väldigt väl.. Även i normal samtalston....
Då är flygplansstolarna mycket mycket bättre!!! Dagtid finns möjligheten att se på film också...
Vill man sova så verkar det vara helt okej att lägga sig på golvet och nanna, såg många som gjorde det.
Bästeträsk - Naturreservat. I närheten av Bästeträsk ligger Blå Lagunen. I min mening är Blå Lagunen lite överskattat, vackert med vit strand och klart vatten.. Men.. Kallt vatten, blir snabbt djupt och vassa stenar. Håret känns lite annorlunda efteråt pga kalket.
I vattnet en bit ut från bästeträsk finns det en "fågelö". Det går att åka båt runt ön mm för den intresserade.
 
Annat naturreservat nära klintehamn som jag glömt namnet på.
Det tråkiga med havet runt visby är alla alger. De spolas upp på stranden och ruttnar... Och lukten är inte så trevlig. Stränderna är inte som de vi är vana med hemma med sand, här är det mestadels bara små stenar.
 
Europas största vattenhjul. Vid Lummelunda grottan.
Har du möjlighet så besök grottan. Tar ca en timme med guide. Handikappanpassat, var en familj med barnvagn som med lätthet tog sig fram.
Vill man kan man boka en heldagstur då man med gummibåt tar sig vidare in i grottan, klättra med mera.
Bilderna som jag tog i grottan blev värdelösa. Så kolla på hemsidans bilder istället.
 
På området runt Lummelundagrottan kan man köpa "krimskrams", lite dyrare smycken, "naturliga" produkter som hemkokt linoljesåpa med mera. Man kan också äta på deras restaurang eller fik. Medans man väntar på sin guidning så finns det ett litet minimuseum inomhus som man kan strosa runt i. Är det fint väder man man gå en sväng ute. Breda trevliga stigar med ett "utemuseum", många olika träd, "tittskåp" med mera.
 
Någon som kan gissa hur de gör?? ;)
 
 
 
 
Högklint på natten.
Andra gången jag besöker Högklint. Förra gången var det dagtid, men det är lika vackert vid 11tiden på kvällen.
Här är det en trevlig skogsstig längs havet. Klippor och skrevor.
Mus-spel
Här spelar man om fina färgglada stenar. Man satsar 10kr på att musen som släpps i mitten ska gå in i ens hål.
 
Getingarna älskade de kanderade äpplena och nykokta klubborna!
 
Gycklare!
Mycket bättre än clowner!!
 
Visby "strandpromenad"
 
Veganskt salmiakgodis. Går att köpa på båten, i turistaffärer, på vanliga matbutiker mm.
 
 
Jag skulle med lätthet kunna bosätta mig på gotland under sommarmånaderna. Det händer så mycket där, härlig "annorlunda" miljö. Det negativa är dock lite kulturen med att allt ska vara gjort av får... Kött och skinn överallt...
Dock finns det ett underbart ställe som jag tyvärr inte hann med att besöka som heter Tora Djurfristad.
 

Stenstansdagarna 5-6 September

Här någon missat att det ska vara stenstadsdagarna?? Har missat tidigare gånger!! MEN denna gång ska jag gå har jag bestämt mig för!!
 
På Sax och Kam kan man få en gammeldags frisyr för att sedan gå och fotografera sig på gammeldags vis. Det är något jag skulle vilja göra!! Fast jag är rädd att alla platser redan är bokade.. Något som jag måste ta och kolla upp!
Man kunde om jag läste rätt låna antika kläder på plats vid fotograferingen. Man kunde också passa på och takvandra, åka brandbil, veteranbilar, kolla i trappuppgångar, gå på museum, kolla på filmer med mera. Synd bara att de bara håller på i två dagar istället för tre!! Skulle vara marknad också. Hoppas att det är något roligare än "standardutbudet"!!!

Veganjobb och Meat Free Monday musikvideo

Veganjobb.se , Sveriges första sida för jobbsökande veganer!
Saxat från hemsidan
"Veganjobb.se är en portal där veganer eller vegetarier kan hitta ett nytt uppfyllande jobb; och där vegoföretag hittar flera medarbetare som är engagerade inte bara med sin hjärna utan också med sitt hjärtat.

I vardagen och på jobbet måste en vegan ofta kompromissa, blunda för eller hålla för öronen. Oberoende om du jobbar på krogen, i detaljhandeln, i tillverkningen eller på kontoret: miljön är som regel mycket unvegan. För de som vill ändra på detta, finns nu Veganjobb, en jobbportal för veganer och vegetarier. Här kan arbetsgivare annonsera jobb eller söker samarbetspartner. Sökningen omfattar många olika sektorer från djurskydd till gastronomi med olika typer av jobb - utbildning, hel- eller deltid positioner, mini jobb, praktik och så vidare."

----
 
Att man såg denna "tävling" för sent.. Paul McCartney har spelat in en sång om Meat Free Monday och behövde frivilliga som skickade in bilder.. Avslutades den 22 Augusti...
Klicka in till eventet HÄR
 
 
 
 

krydda potatisgratäng?

Tips på hur man kan krydda potatisgratängen lite roligare?  Har tidigare gjort enligt veganias recept men är inte helt nöjd... 
 
Btw. Vill ni att jag ska ändra till en mobilversion av sidan för er med surfplatta och telefoner?  
Ni vet väl att jag gillar när ni kommenterar det jag skriver  :-) 

Matfesten slutet av September på torget

Läste i Dagbladet att "Matfesten" kommer i år igen med start den 23 September och fyra dagar till.
 
Besökte arrangemanget i fjol, trevligt upplägg. Dock så fanns det (vad jag hittade) bara kryddor som var veganskt om jag kom ihåg rätt.. Hoppas det är bättre detta år!

Matnyheter!

Igår blev det ett besök på Citygross, och fick med mig en pizza från Astrid och aporna, med sk*nka och annanas. Den smakade faktiskt ganska skapligt men lite för liten för min smak..
Sen fanns det frysta fiskpinnar med mera som jag inte sett där tidigare. Fanns även ett nytt märke på sojamjölk och yoghyurt, Soyasun. Provade en naturell sojamjölk och den var OK!
Burgare och bullar i frysdisken, grön förpackning märkt med *vegetarisk mat* vet inte om märket heter så men hittade ingen annan märkning. Svensktillverkade. Ska provas senare.
 
Något jag snöat in på just nu är Astrid och apornas chipotle majonäs. Den går att ha på allt. Hamburgare, sallad, baguette, på potatis och mycket mer. Prova den! Håller sig 4+veckor öppnad.
 
 
( bild lånad från gogreen.se )
GoGreen har lanserat 5st veganska grytbaser. När och var de kommer säljas vet jag inte än men har hört ryktas om att de kommit ut i butik i södra sverige. Spännande! Hoppas att dessa kanske blir en standardvara hemma hos mig. Skönt att kunna fixa något snabbt efter en lång dag på jobbet!
 
( bild lånad från goodstore.se )
Imorgon den 29 augusti lanserar goodstore sitt egna märke av top dogs och nice slices! Synd bara att det är långt till stockholm!! Någon som ska dit som kan köpa åt mig? Dessa har sedan i maj i år kunnat köpas från Vegan Soul Train. Något jag faktiskt inte vetat tidigare... Enligt de är det den godaste vegankorven på marknaden just nu. Spännande!
 
 
 
En annan glädjande nyhet är att det numera ska finnas en Tartex utan palmolja, vet inte ännu vilken.

Julbord!

Läste i tidningen att julbordsbokningarna redan börjar rulla in!
Någon som vet var man kan få tag i veganskt? Jag vet att man iallafall kunde beställa vegansk jultalrik på Grankotten, och åt själv en spännande jultallrik på Idyllen förra året.
 
Kanske får vi tillsammans ta och tjata lite på Hälsofrämjandet i Sundsvall, för de har tidigare haft vegetatiskt julbord för några år sedan. Skulle vara jättehäftigt om alla vegos i sundsvall kunde träffas, prata och äta massor av god nyttig mat!
Undra hur många vi är här?
 
 
**Uppdatering 28 Augusti 2014**
 
Efter att jag skrivit detta inlägg får jag reda på att Hälsofrämjandet i Sundsvall tänker ha ett veganskt glutenfritt julbord! (Tidigare har det bara varit lakto-ovo vegetariskt!) Hurra!!!
Det är begränsat antal platser så det kan vara bra att ta kontakt med dom i god tid och preliminärboka, eftersom datum ännu inte är satt!
Självklart ska jag dit!!!

Seitanfoods

Från och med idag kommer alla som beställer för över 1000kr i webshopen på Seitanfoods att få 1kg (!!!) veganska mashmallows i jordgubbssmak!! Köper du för 200kr får du 2kg jordgubbsmashmallows!
De är mördande goda!
 
Har tidigare beställt från Seitanfoods och varit jättenöjd! Snabb leverans, trevlig personal och framförallt goda produkter!
Dock så måste man beställa för minst 500kr, är det bara någon enstaka produkt du är intresserad av kan du be Life på storgatan att beställa hem den.
(Varje jul så kan man via Life beställa hem "julskinkan", en kassler på 1,5kg)
 
Sagt och gjort har jag redan lagt iväg en beställning. Här ska det lagas mat!!
 Intresserad av att vara med och laga vego-mat med andra vegos i Sundsvall/Timrå? Hör av dig! Vill du inte lämna kommentar här kan du maila till Sundsvall@djurensratt.se
 
 *** Uppdaterat den 28/8 2014 ***
 
Nu är paketet här!
Massor av godsaker! Paketet vägde lite över 8kg! Det kallar jag snabbt!! Att få hem varorna dagen efter att man beställt!!! Maten var fortfarande kall också!
Lägger upp bilder å sånt kanske senare.

Linköping Vego 6 September och Seminarium Forska utan djurförsök 7 September

Lördagen den 6e september kl 10:00 öppnar portarna till mässan om framtidens gastronomi. Linköping Vego är Linköpings allra första mässa om miljövänliga, resurseffektiva och djurfria produkter. Linköping Vego är mässan för dig som vill veta mer om konsten att leva ett gott liv utan att förorsaka lidande eller onödig skada på vår planet. En mässa för oss som vill överlämna en bättre värld till kommande generationer.
 
Under mässan kan du gå på underhållande föreläsningar och seminarier med intressant och aktuellt innehåll. Programmet kommer att rymma ämnen som näringslära, kostråd, hälsofrågor, miljöfrågor, begränsningar med och alternativ till djurförsök och vår syn på (andra) djur.

Går det att utveckla nya läkemedel och testa kemikalier utan att använda försöksdjur? Kom och lyssna på vad forskare och experter har att berätta om det spännande arbete som pågår här hemma och runtom i världen.

På söndag den 7 september är du varmt välkommen att delta på det kostnadsfria populärvetenskapliga seminarium som äger rum i hörsalen på huvudbiblioteket i Linköping mellan kl 11 och 16. Seminariet är ett led i firandet av stiftelsen Forska Utan Djurförsök som fyller 50 i år. Forska Utan Djurförsök är en givarfinansierad stiftelse som sedan 1964 finansierar forskning som leder till att djurförsök kan ersättas.

LÄS MER HÄR

 

 


Bostadsannon

 

Pamela Anderson

 Pamela är en väldigt klok person, och en aktiv djurrättsaktivist! Såg att hon gjort detta uttalande på sina officiella sidor. Hon säger det mycket bättre än jag. Skänk inte pengar till djurtestare i "icebucket challenge "!
 
 
Sorry -
I can't bring myself to do your Ice bucket challenge.
I enjoy a good dare- It's always good to bring awareness - in fun, creative ways / I don't want to take away from that.
but it had me thinking. Digging a bit deeper. I found that we may not be aligned - in our messages. So...
- I thought Instead / I'd challenge ALS to stop Animal testing /-- Recent experiments funded by the ALS Association, mice had holes drilled into their skulls, were inflicted with crippling illnesses, and were forced to run on an inclined treadmill until they collapsed from exhaustion. Monkeys had chemicals injected into their brains and backs and were later killed and dissected.
What is the result of these experiments (other than a lot of suffering)? In the past decade, only about a dozen experimental ALS treatments have moved on to human trials after being shown to alleviate the disease in animals. All but one of these treatments failed in humans—and the one that “passed” offers only marginal benefits to humans who suffer from ALS. This massive failure rate is typical for animal experiments, because even though animals feel pain and suffer like we do, their bodies often react completely differently to drugs and diseases. According to the FDA, 92 out of every 100 drugs that pass animal trials fail during the human clinical trial phase.

Sophisticated non-animal testing methods—including in vitro methods, advanced computer-modeling techniques, and studies with human volunteers, among others—have given us everything from the best life-saving HIV drugs to cloned human skin for burn victims. Trying to cure human diseases by relying on outdated and ineffective animal experiments isn’t only cruel—it’s a grave disservice to people who desperately need cures.

Please, help scientists make real progress toward treating and curing human diseases by visiting HumaneSeal.org to find and support charities that never harm animals and which pour their time and resources into advanced, promising, human-relevant cures.

Bondens Marknad

 
Bondens marknad är igång igen!
Har missat att det redan har börjat men ska åka dit imorgon!
 
På bondens marknad säljs lokalproducerad mat, grönsaker, saft mm.
 
Stora torget i Sundsvall mellan klockan 10-15 Lördagar
Datum i augusti:
23 och 30
Datum i september:
6, 13, 20, 27
Sista marknaden i oktober
4
 
 
 
Hemsida hittar du HÄR
 
 
**** Uppdaterat 23/8 2014****
Tyvärr fanns det inte så mycket, mindre än året innan. Det som är veganskt är Älgörtsdrycker, potatis och grönsaker från söråker (tomat och gurka)
Kanske var det på grund av regnet det var så få utställare. Hoppas på bättre utbud nästa gång!

Veganskt eller ej? God Morgon juice

Kontaktade God Morgon (som ägs av Arla som även säljer Tropicana och mjölkprodukter) och frågade om de klarnade sina drycker med animaliska filter.
Fick svaret:
 
" Hej!
Det gjordes en undersökning för ca 1 1/2 år sedan på detta ämne. Vissa mindre producenter tenderar att använda gelatin (animaliskt ursprung) som klarningsmedel, men ingen av våra leverantörer vid den tidpunkten använde den här metoden. Detta är dock inte en 100% garanti, men vi arbetar i princip uteslutande med stora producenter, som använder mekaniska tekniker för att klarna juice."
 
Jag tolkar svaret som "vi tror att det är veganskt".
 
 
**Uppdaterad 22 augusti 2014**
 
Tropicana använder sig också av mekaniska tekniker, (vad de vet iaf)

EU Kartlägger hundars och katters välmående

Saxat från Djurens Rätt:
 
EU-kommissionen samlar nu in information till en studie om hundarnas och katters välbefinnande. Detta gör de genom att samla in information, och de vill ha hjälp genom att man ska besvara några frågor.
 

Studien ska enligt EU-kommissionen leda fram till ett ökat välbefinnande för de djur som köps och säljs inom EU. Alla som har djur i sin familj eller jobbar med djur på ideell nivå kan svara på enkäten. Det finns olika kategorier för vilken grupp man tycker sig tillhöra.

Om du vill svara på enkäten så gör du det via
http://sancodogandcat.izs.it/limesurvey/w/p/index.html senast den 1 september. Välj den svenska flaggan när du börjar svara.


Ice Bucket Challenge

Jag känner bara.. Vaaa..??! Vad är det som är så roligt med detta? Jättebra att uppmärksama neurologiska sjukdomar som ALS men... Hörde att de fått närmare 32miljoner dollar i skänkta pengar för detta! Det är ju jättebra på ett sätt.. Om man vill bota ALS på möss villsäga.. Eftersom pengarna kommer gå till djurförsök.. Och som ni kanske vet är det inte alls säkert att det fungerar på människor. Och för att inte tala om mössens lidande! (iof kan de kanske testa på apor och liknande, jag vet inte, är inte så insatt i andra länders djurförsök) Då är det bättre att skänka pengar till stiftelser  som Forska utan djurförsök.
 
Vill man hjälpa andra ovanliga diagnoser kan man (som jag ;) ) bli medlem eller skänka pengar till förbundet Sällsynta Diagnoser som jobbar med att utbilda sjukvårdspersonal, anhöriga och allmänhet.
Kanske känner du någon med en sällsynt sjukdom?

Body In Motion

 
Body In Motion ligger på Sjögatan 21 i Sundsvall (Samma ingång som Hemköp)
Öppettider:
Vardagar 10-15
 
Jag valde en rotfruktsbaserad soppa för 99kr.
Man kan välja potatis eller bulgur, och med eller utan grillad äggplanta.
Kom ihåg att välja bort mozarellan och peston så blir det helt veganskt :) Istället för pesto fick jag några rotfruktschips.
Soppan är härligt kryddig och fräch smak. Brödet och salladen är mumsiga också!
Dagens dryck för 29kr och torsdagar är det Red Passion som innehåller jordgubbar, äpple och mynta! Mums!
Går snabbt att få maten, trendigt inrett. Det går att beställa i förväg och ta med hem.
Nackdelen är öppettiderna och att det kan vara smockfullt vid lunch...
 

Har du sett detta från Oatly?

Oatly har ett roligt spel som heter "Hoppa över kossan". Har man tur så vinner man en cool t-shirt i barnstorlek (vinnare varje dag) fram till den 7 September 2014
 
Går att spela både på dator och mobil.
 
Kolla in sidan HÄR
 
Eller behöver du hjälp att byta ut mjölkprodukter i recept?
Då finns det finfina plug-in´et "Oatlyfier" som fixar det åt dig. Fungerar ännu enbart på stationära datorer.
Kolla in OATLYFIER här!!
 
 

Lasagne!

 
Här har jag två recept på lasagne jag nyligen provat
 
Den första (bild) är en mild variant från Pillans Vegankokbok som jag har modifierat lite.
Till den behövs:
1 gul lök
1 gul eller röd paprika
2dl linser på tetra
2dl kokta röda linser (Kanske är ½-1 dl torra?)
1 vitlöksklyfta
2 krm svartpeppar
300 g naturell tofu
1 Liter krossade tomater
2-3 tsk oregano
1-2 tsk basilika
1 tsk salt
 
lasagneplattor (utan ägg)
2dl sojamjölk
2,5dl sojagrädde
 
Hur?
Hacka löken och bryn den.
Koka upp de torkade röda linserna tills att det blir som en "smet".
Mixa sönder paprikan.
Ta en kastrull och häll ner alla ingredienser förutom sojamjölken, grädden och lasagneplattorna och låt småkoka några minuter.
Sen varvar du såsen och lasagneplattorna i en ungsform och avslutar med att hälla först sojamjölken över toppen, och sedan sojagrädden.
In i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter lite olika tid hur tjock man gjort den. Man ser på färgen när den är redo eftersom grädden "stelnar" ovanpå när det är färdigt.
 
********
Nummer två är ett eget påhitt.
Denna är kryddigare.
 
"Färssås"
 
1 stor gul lök
2 Vitlöksklyfor
1 Röd paprika (mixad)
3 dl kokta röda linser (torkade)
1dl linser från tetra
500gram krossade tomater
300-500 gram sojafärs
½ dl siracha sås
Några matskedar "hot buffalo sauce" (typ stark tacosås)
2matskedar tomatpuré
½ matsked tabasco
½ Matsked mald svartpeppar
1-2 Matskedar paprikapulver
3 tsk oregano
2tsk basilika
1tsk salt
1-2tsk Liquid smoke
 
Bryn löken och sojafärsen. Sen kokaa allt ihop. Är det för tjockt? Tillsätt mer tomater.
 
"Vit sås"
7,5dl havregrädde
3 Matskedar maizena
Vatten
Salt, peppar
(lite muskot om det är något du gillar)
 
Koka upp havregrädden.
Blanda maizenan i lite kallt vatten (Måste vara kallt, annars klumpar det sig!)
Vispa ner maizenablandningen i havregrädden.
 
Varva färssåsen och vitsåsen.
Toppa med riven vegansk ost.
 
200grader ca 40 min
 
 
Det jag lärde mig från att göra lasagne är att det är väldigt enkelt! Går att höfta väldigt bra med det mesta!
Inte så mycket att hacka med mera.. Förstår inte att jag inte lagat mer lasagne?! Det är ju så billigt dessutom!
 
 **uppdaterad**
*Vill man ha vitsåsen lite tjockare kan man blanda ner lite mjöl, men det är lätt att det blir lite klumpigt så var försiktig :)
*Vitsåsen går bra att ha som översta lager då den blir lite krispig i ugnen. Att bara ha grädde ovanpå ger inte samma hårda yta.
*Jag har sett efter lite googlande att många använder 225grader i ugnen. Det fungerar säkert lika bra, men är man som mig som kan glömma maten i ugnen så fungerar 200grader uppemot en timme utan att maten blir bränd :P

Garant Såklart

Såklart är Garant´s serie för tvätt och rengöringsprodukter. Ej djurtestat, parfymfria och miljövänliga.
Om man läser lite bloggar så ser man att de har fått svar på att deras schampo, balsam mm är veganska.
 
 
Har provat Schampo och balsamet efter tips från Hannah! Fungerar bra tycker jag, behöver några fler omgångar för att bestämma mig ifall det är min favorit!
Billigt och bra. Fungerar till balsammetoden.
Nackdelen är att förpackningarna är små.
Går att köpa på bland annat Willys och Hemköp!
 
 
 
***Uppdatering 28 Augusti 2014***
 Jag har undersökt det med förpackningsstorlek och insett att det faktiskt är standardförpackning som garant använde på schampo och balsam. 250 ml. Skillnaden är att denna förpackning är kompakt och välfylld, jämfört med de andra märkens förpackningar som är gjorda för att förvilla att det finns mer i flaskan.
Läste ju om detta i gymnasiet (pluggade bland annat marknadsföring) men verkar som att det tåls att upprepas. Kolla alltid på hur många milliliter, gram etc det är i förpackningen och låt dig inte luras av att förpackningen ser stor ut etc...
Har använt produkten några gånger nu och är faktiskt väldigt nöjd. Bra produkt till bra pris.
Köp den.

Ming Palace Sundsvall

Ming Palace
Esplanaden 10, Sundsvall
Öppettider:
tis - tor.: 11:00 - 22:00
fre: 11:00 - 22:30
lör: 13:00 - 22:30
sön: 13:00 - 22:00
Här finns det en huvudrät som är vegansk, personalen har bra koll på vad veganer äter.
Tror det finns en eller två förrätter.
Säger att de ej använder fisksås i vegomaten.
 
Wokade grönsaker och ris. Ibland har de Tofu.
 
Bra portioner. Mild smak. För mig som gillar stark mat är det lite för milt, men grönsakerna är fräscha och krispiga.

Selånger Marknad

Jahapp då var det över för denna gång...
Ungefär samma som tidigare år tyckte jag. Trångt, varmt och massor av "oetisk" mat...

Jag köpte dock en majskolv med carlshamns mjölkfria smör.. Hoppas det kommer något roligare till nästa gång. Typ en vegansk foodtruck eller liknande... Såg att några sålde strumpor gjorda i bambu. De strumpor jag har i bambu har dock blivit noppiga efter två användningar, inte så kul men de har ändå hållt ganska bra.
Det jag saknar är mer ekologiska saker...
 
Det andra jag köpte var en nyckelkopia hem, med motiv för 85kr och thai-massage för 250kr.
Första gången för mig, och ont gjorde det. Men det var skönt efteråt. Prova! Bättre än bindvävsmassage!
 
Blir nog en sväng ner till marknaden i Hudik också, det är ju typ samma saker, men ändå inte.
 
Tips på bra matställen i Hudik?

M/S Medvind

Skulle gärna åka en tur med båten med god mat till.. Så mailade och frågade vad de hade att erbjuda en vegan, frågade om de hade tofu, tempeh, seitan eller tzay och fick detta som svar:
 
"Hej!

På buffén innehåller det mesta något av det du inte äter. Grillade grönsaker samt den franska potatissalladen är det enda du kan äta av buffén. Samt bröd.

Vi kan ordna en sojafärsfylld paprika med en blandsallad till om du vill."

 

Jag förstår inte... alltid denna fyllda paprika.. det är ju hemskt.. finns det verkligen vegos som äter det? Jag tycker det är att förstöra maten. Gärna var för sig men inte i paprikan!

Hur kul är det att åka fin båt när alla andra äter lite "lyxigare" mat och så sitter jag där med en fylld paprika, lite potatis och en brödbit utan pålägg....

yay...

Alltså, det kan ju vara jättegott och bra, fint och mycket sallad men pessimisten i mig säger annat..
Någon vegan/vego som varit där??

Emma Grön i Söderlänna

Kopierat från hemsida
"Emma Grön ligger i Söderlänna mitt i hjärtat av Sörmland ca 75 km bilväg från Stockholm. Du hittar oss i korsningen vid riksväg 55 och väg 910 (Åkersvägen) som förbinder 55:an med E20."
 
Jättegulligt litet ställe längs vägen, timmerstugor med gräs på taket och gammeldags inredning, krogen är omringad av en gammaldags gersgård.
Här finns det en vegansk linssallad, men det stod inte på menyn.
Går att sitta både inne och ute.
 
Ännu en gång så gör inte min kamera maten rättvis.
 

Vegan utanför Visby?

Det är lite svårare att hitta veganskt utanför Visby, men på vissa större affärer har de salladsbar *phu*.
Efter flitig googling på mindre orter och städer kan jag bara konstatera att det finns typ ingenting restaurangvägsmässigt.. Vilket är lite tråkigt..
Dock går det ju att få "nödmat" om man nu vill. Dock verkar ordet vegan vara synonymt med vegetarian.
 
Ihre gård ( 3 mil norr om visby) gick det att få en potatissallad + bröd som var gott för ca 75kr.
 

Kistagallerian

** UPPDATERAT 14/1 2006**
HAR HÖRT ATT ZOCALO SKULLE HA FLYTTAT FRÅN KISTAGALLERIAN, MEN ZOCALO FINNS PÅ ANDRA STÄLLEN I STOCKHOLM!
 
 
 
I Kistagallerian (Stockholm) finns det flera ställen som man kan äta veganskt på, men nu senast valde jag dock det bästa stället!
Zócalo!
 
Valde en vegansk burrito med pulled jackfruit!
Första gången jag provade det och det var mums! Kan inte vänta på att tillaga det hemma!
Burriton innehöll ris, grönsaker, syltlök och kryddig sås. För mig som gillar stark mat är det perfekt! Lagomt stor portion för att bli mätt utan att behöva ha paltkoma efter.
Detta kommer bli standardhaket för mig på kista!
Något som är lite roligt är att i samma hus så kan man spela bowling eller åka gocart.. Minns inte att man kunde det sist jag var där!

Kistagallerian

I Kistagallerian (Stockholm) finns det flera ställen som man kan äta veganskt på, men nu senast valde jag dock det bästa stället!
Zócalo!
 
Valde en vegansk burrito med pulled jackfruit!
Första gången jag provade det och det var mums! Kan inte vänta på att tillaga det hemma!
Burriton innehöll ris, grönsaker, syltlök och kryddig sås. För mig som gillar stark mat är det perfekt! Lagomt stor portion för att bli mätt utan att behöva ha paltkoma efter.
Detta kommer bli standardhaket för mig på kista!
Något som är lite roligt är att i samma hus så kan man spela bowling eller åka gocart.. Minns inte att man kunde det sist jag var där!

Äta innanför murarna Visby

Visby är ett ganska okej ställe att få i sig veganskt om sommaren. På vintern stänger mycket, så var förberedd med egen mat om du ska dit på vintern.
 
Mycket skrivs om det hyllade stället Surfers , med 5 olika veganska rätter på menyn. Stället är välbesökt och det är svårt att få plats och äta. Vi kontaktade dem 3 gånger utan att få bord. Ena minuten kunde man inte boka någon annan dag än samma dag och nästa gång kunde man sätta upp sig på en väntelista och bli uppringd när det fanns plats osv osv. Och nej. Vi fick inte plats någon gång...
 
Crêperie & Logi var det bara att knata in på. Står inget om vegansk i deras meny men det går att få utan problem.
Varierar lite vad man får på men det är tillräckligt för att bli mätt. 115kr
Rekomenderas!!!
 
 
Besökte The Hammer Bar två gånger! Deras burgare är fantastisk! Hemmagjord bönburgare, tjocka härliga pommes, lökringar, sötpotatischips och cajundressing.
*dreggel*
 
 Bilden gör INTE maten rättvis! Det var så mörkt därinne...
 
 
Sen finns det ett ställe som inte hann besökas, såg att de hade bland annat vegansk snickerskaka!
ligger typ på samma gata som de tre andra ställena, verkar vara ett veganområde just där haha!
Hedbergs Bok och Musikcafé heter det iallafall.
 
Något jag kan rekomendera är Guteglass ( finns på flera ställen) och Glassbaren (tror jag det hette, låg två glassbarer vägg i vägg i hamnen) är att det finns kanongod sorbet!!
Provad bland annat smakerna : Skogsbär, Salmbär, Persika, Clementin, Mojito, Citron och nånting mer.. Så ett besök är ett måste!!!

Favorit i repris: Umeå!

Har ännu en gång besökt detta "veganmecka", men blev lite besviken, var fullsmockat på Rost, så tänkte att jag kunde kanske äta någon annanstans.. Men det var svårt. Fick nej på flera ställen. Inget veganskt här inte!
Så det blev trotjänaren Rost iallafall, en god soppa!
 
Självklart kunde man inte stå emot sötsuget så det blev ett besök på Hälsokraft som har specialiserat sig på vegansk råkost!
Köpte även lite godis och "Pillans veganska kokbok" för 100kr!
MUMS!!!
 
Efter ovädret hade passerat förbi (spöregn och blixtar) så var det full rulle på torget. Det var zombies som sprang runt och drog i folk, musik på scenen och "galna" snattare som skrek och slogs för livet.
Det byggs mycket runt om i Umeå så vandrade runt lite i utkanterna av city, det var fina fontäner, grönområden, bäckar och broar. Längs vattnet kändes det nästan lite futuristiskt..
I vattnet flöt träd omkring i små "livbojar", i krukor med planterade växter kunde man om man hade tur hitta några smultron att äta på.
 
Hittade en båt "båtenumeå.se" som hade veganskt. Verkade jättebra, men sen visade det sig att det inte var det..
Kollade inte så jättenoga och beställde en planka för 159kr.
Jag trodde det var mat.. Tydligen var detta bara tillbehör... SOM KOSTAR LIKA MYCKET SOM  HUVUDRÄTTERNA (!??!?) Dessutom blev jag väldigt fundersam att inte servitören sa något i stil med "vad vill du ha till huvudrätt" eller liknande? Eller är det vanligt i Umeå att folk äter lite kokoskuber, oliver och några enstaka sötpomfrittes till middag? Till det så beställde jag någon konstig dricka som serverades i en glasburk som inte var i min smak. Sedan att det var snorkigt och att det krävdes betalning innan man fick mat kändes inte heller så trevligt. Borden var klibbiga och fullt med döda flugor i fönstren....
Gick därifrån. Kommer inte gå dit igen!!
 
Så hungrig och missnöjd gick jag till stället där jag vet att min mage kommer att fyllas. Rost!
Grillad hummusmacka som såklart var gudomlig!
Utöver Rost och Hälsokraft så rekomenderar jag ett besök på Helsemin!
Helsemin är en hälsokostbutik som säljer mycket veganskt. Tyvärr så fanns inte så mycket i kylen och frysen när jag var där men det blev pasta gjort på bönor med mera småplock och lite mer godis.
Killen som jobbade där var jättetrevlig och hjälpsam!
Rekomenderas!!
 
Ett till minus är kommunens badkarta. Fattade ingenting. Hade lust att åka och bada men förstod inte var man skulle åka.. Suck!
 
 

Västerås

Här hittar du det mest gudomliga som nått min väg i pizzaform!
ooo mayy goooodd säger jag bara!!!
Pizzeria Amore heter detta gudomliga ställe som ligger på Smedjegatan 2 i Västerås!
(Hemsidan har inte de veganska alternativen! Och inte rätta öppettider för den delen heller)
 
 
Jag beställde en "gourme special" med vegansk ost, lök, vegans mozzarella, tzay , oliver, soltorkade tomater
 
Mitt sällskap beställde en "azteka" Vegansk ost, veganska köttstrimlor, vitlökssås, tacosås, jalapenos
 
 
Utöver detta ställe verkar det inte vara så jättemånga ställen som serverar veganskt ännu, men detta är en stad som det snart kommer att veganexplodera i! Vet att de som driver Vego Västerås på facebook kontaktar många krögare mm! Snart kommer också ett veganskt bageri att starta utöver Veggoköket (som ligger på frejavägen 7 om jag minns rätt.. Dock var det inte öppet på söndagar :( )
 
Scandic hotel hade veganska alternativ på frukosten :)

Flen

Här verkar inte utbudet vara så stort. Hittade dock en restaurang i centrum som hade öppet på en lördagseftermiddag som hette något i stil med Billini. Här fanns 3st vegetariska rätter, de klassiska ni vet, stekt ris och grönsaker, wookade grönsaker med ris, grönsaker med tofu och ris.
MEN SE UPP HÄR! DE ANVÄNDER FISKSÅS! Så be om att få utan fisksås!
 
Finns det bättre ställen? Kommer troligtvis att besöka denna stad ett antal gånger till och vill gärna veta om någon vet mer om utbudet :)
 
----
 
 
I Malmköping finns det en trevlig badplats som heter Hosjöbadet ( ligger vid en camping, vet ej om det finns veganskt där)
Flera bryggor, och ett hopptorn. Ganska varmt i vattnet.
Mycket småfiskar, och en fisk bet mig ganska hårt i tån..
Åk dit om du har vägarna förbi!

Örnsköldsvik

Här verkade då inget finnas att hämta för en vegan.. Förutom på Candyland där det fanns veganskt godis...
Eftersom ingenting var öppet när vi anlände ( finns mat för vegetarianer här om man läser på menyerna på de stängda restaurangerna ) så fanns det bara Max kvar. Dock så var det det sämasta Max jag någonsin varit på.. litet, ruffigt och ofrächt.. Burgaren hade en läskig smak så misstänker att de samfriterar kyckling, fisk och veg...
 
Höjdpunkten var dock hotellet i hamnen, på frukosten fanns flera sorter vegansk yoghurt och mjölker. Mycket färsk frukt.
 
Sen stack vi därifrån....
 
Btw, mycket fin liten park i city som var perfekt att vila ett par trötta ben!
 
 

RSS 2.0