Nu känns det bara jobbigt

Just nu känns det bara väldigt trögt.
Kylan stör mig inte alltför mycket, inte bristen på ljus heller.
Det är bara väldigt trögt.
 
Har suttit och tittat ganska mycket på Betty boop, popeye med mera på tuben då jag inte kunnat vara speciellt aktiv. Livet sätter krokben och all vårdkontakt, försäkringskassa, arbetsförmedling med mera tar på krafterna.
 
Det är lustigt ändå, Betty Boop är full av blackfaces (nedvärderande karikatyr av mörkhyade med vita stora munnar, ben i håret med mera) , könsroller etc. Inget som skulle ses med blida ögon ifall de skapades idag,
Popeye är kär i Olive, som gärna vänder kappan efter vinden, har svårt att klara av saker själv med mera.
Men ändå så tycker jag väldigt mycket om popeye, Han dansar hula hula med betty boop, snäll mor djur och barn, snäll mot olive och betonar hur viktigt det är att äta sin spenat.
Jag gillar de svartvita filmerna från 30-talet, de andra tycker jag är lite tråkiga.
 
Undrar vad vi tycker om det vi visar nu om 30-år?
 
Gick inte att lägga in videon direkt då det är spärrat på detta klipp
Kolla in Popeye: Be kind to animals 1935
 
 
 
 
Nä nu ska jag kanske ta och öpna inkorgen, har inte haft lust att öppna den på flera dagar. Kommer säkert ligga massa mejl jag borde ha svarat på och säker fått något argt meddelande om att jag borde ha svarat, någon obetald räkning etc. Nästa månad kommer då inte bli fet ujuj.. jobbade två dagar och har varit sjuk resten och de få dagar jag kunnat arbeta så har ingen annan varit sjuk.
 

Vet inte vad som har hänt?

Förut älskade jag Alpro´s sojadryck. Efter en lång period av att ha druckit Oatlys havredryck och förälskat mig i den har jag köpt hem en sojamjölk. Men vad äckligt det smakar. Inte alls så som jag minns det.
Soyghurten är dock fortfarande väldigt god.
Mystiskt.
 
Någon som har varit med om liknande?

Nu är jag less

Jag är less, på det mesta just nu.
Det enda som verkar gå min väg är min purjolök. Har i somras provat att få sista biten av en purjolök att leva igen. Men det har inte gått speciellt bra. De har bara börjat ruttna och lukta illa,
Men nu verkar det börja ta sig. Mår kanske bättre i lite svalare torrare klimat?
 
 

Hoppas ni har haft det trevligt.
Själv har jag kallsvettats av smärta, magen har ballat ur och varit sängliggande.
Har med glädje missat dokumentären med den "äkta" ferdinand och alla dessa deprimerande filmer som man sett om och om igen....
 
 
Höjdpunkten idag är då de hemgjorda vårrullarna som jag har fått av min vän T. De är jättegoda. Hittade lite gammalt ris i kylen. Det blev dagens hitills enda måltid.
Vi får se om magen straffar mig ännu en gång om några timmar.
 
 

Piggelina var en familjemedlem.

Insändare i dagens Sundsvalls Tidning.
Håller helt med. Jag hoppas att Hannah fortsätter att skriva insändare!
 

Torsdagsmorgonen den 11 december sitter jag i mitt kök och äter frukost. Frukosten består av polarbröd med hummus som pålägg, samt ett glas sojamjölk med chokladsmak. Jag bläddrar 
i Sundsvalls Tidning som jag brukar. Plötsligt möter jag det. Jag möter en bild på en tidigare levande individ med känslor och tankar som nu hänger mördad, upp och ned, medan en man bränner på hennes ansikte och en annan man står nöjt på 
sidan.

Min frukost hamnade 
i soporna. Min matlust försvann så fort jag mötte hennes livlösa kropp där på tidningspappret. Är det den här världen vi lever i? Då vi förnöjt visar upp en livlös kropp för alla att beskåda. Jag är inte gjord av pengar, jag vill inte slänga några fler frukostar.

Piggelina var en omhändertagen gris som funnits 
i Sundsvalls Tidning ett tag. Hon hade hittats mager med några andra grisar, hon togs omhand om och blev för många en familjemedlem. Hon var pigg och glad, som tidigare artikel hänvisar till. Hon hade känslor, tankar och livslust. Precis som du.

Föreställ dig i stället en naken man hänga upp och ned, medan en annan man bränner på hans ansikte. 
Sedan beskrivs hur han fick ett lugnt skott i huvudet. Om du hade mötts av den artikeln en torsdagsmorgon hade antagligen din frukost också hamnat i soporna, 
eller hur?

Alla djur är individer. De tänker, de känner. De kan vara glada, ledsna, euforiska. De kan känna allt som du och jag känner. Varför är de mindre värda bara för att vi inte talar samma språk? Jag talar för dem som inte har en röst att tala med.

Piggelina, likaväl som alla djur, förtjänar ett liv. Hon förtjänar inte att hamna på din tallrik. Men du som köttätare tänker väl ”att hon hade ju ändå ett bra liv, det är ju det som räknas?” Absolut, det är mycket viktigt att hon inte har behandlats som grisarna i till exempel Danmark eller Irland. Det 
är jättebra att hon hade ett bra liv så länge hon levde.

Det är jättebra att din collie har ett bra liv med, då kan jag knyta loss hen när du är inne på Ica och handlar. Då kan jag hänga upp din lilla livskamrat och bränna på hens livlösa kropp. Djuret hade ju ett bra liv så länge hen levde, det är ju det som räknas. Eller … hur var det nu?

City Gross i Bydalen samt Life som ligger tvärsemot Barista på Storgatan har en vegansk julskinka från 
Astrid & Aporna. Den ligger på runt 100 kronor och är helt utan rumpa. Gör skillnad i jul, visa att du är 
human och inte en vilde. Alla djur har rätt till ett fullt liv. Vila i frid Piggelina.
 
 
Hannah Söderberg

Öppna julklapparna på rätt dag!

Bild lånad från hobbex.se
 
Någon mer än jag som INTE gör det?
För att vara ärlig så öppnar jag de nästan direkt.
 
I början av december fick jag en klapp från jobbet, duschtvål, icke vegansk. Men min förälder fick den av mig och det var uppskattat.
Efter det har det blivit flera trisslotter utan vinst. Fick ett paket av en släkting nu i veckan som jag inte pratat med på någon månad. Helt oväntat så fick jag en kikare!
Har inte funderat på att jag skulle behövt en men inser att det är jättebra att ha en.
Har inte hunnit prova den ännu, hoppas det fungerar när man har glasögon. :)
 
Själv är jag en dålig släkting. Jag vet inte vad jag ska skicka? Tandborstar av bambu? Jag känner knappt dem och de har allt... Och jag vill inte skicka något som inte överrensstämmer med mina värderingar. Men mina värderingar är inte alltid uppskattade. "Vegan", det låter ju som att du är terrorist - sagt av släkting.
Till min partners familj har jag köpt såpa, zombieträdgårstomtar och bambutandborstar.
 
Skulle jag ha varit lite mer händig så skulle jag ha kunnat ge bort egengjord marmelad (Eller nej, de flesta har diabetes), Inlagda grönsaker, seitanspjäll eller något, men nu eftersom jag är terrorist så vet jag inte om de skulle äta av maten eller bara slänga?
 
Det är svårt.
 
Ibland får jag saker som rentutav känns som en förolämpning. Av de som känner mig lite bättre. Det är ingen nyhet att jag inte gillar päls med mera. De som träffat mig under de 10 senaste åren vet att detta inte är någon "fas" som de trodde från början.
Men nej, fårskinnsprylar, läder, ullstrumpor med mera. Gåvor med mjölkchoklad och så vidare.
 
Och sen har vi det stora gisslet, hur mycket pengar ska jag lägga ner? Kommer den som ger mig en gåva att ha betalat mycket mer än mig? (iof har väl 80% av alla blivit utan gåvor)
 
Någon som har tips på vad man ska köpa? Böcker går bort då de flesta har starr å sånt, många har diabetes, gillar att äta de de alltid har ätit, gillar inte förändringar och är skeptiska till nymodigheter.
Såklart är jag sent ute. Som vanligt.
Har inte orkat tänka så mycket på detta, har varit så mycket annat.
Just nu exewmpelvis försöker jag döva det faktum att jag har tappat bort ett par kvitton som ska redovisas. Helst igår.
Tänkte att det kanske är bättre att köpa på mellandagsrean och slå på stort på deras födelsedagar istället?
Vet inte när de fyller år heller för den delen men det får jag tänka på senare.
 
 
 

Är nyheterna sanna?

Det vimlar av fejkade nyheter från olika nyhetssajter.
Exempelvis är Sundsvallsbladet. Med nyheter om att en sörbergebo bytte sitt barn mot en häst på ett lajv, att sundsvallsbron ska få hjälp av TVprogrammet fuskbyggarna med mera.
 
Kolla in Viralgranskaren på Metro
 
Det är ett måste att ligga i och få information från många olika säkra källor för att kunna bilda sig en korrekt uppfattning. Luras, det kan man göra på första april, sen är det inte så roligt längre....

Träna katter

Har börjat  träna min katt lite, det är bra med hjärngympa då han kan verka lite uttråkad ibland.
Än så länge kan han "inkallning", klappar på mitt ben och säger hans namn, och fungerar inte det så sätter jag mig på huk och då kommer han som ett skott.
 
Han kan "fot" någorlunda, då klappar jag lite på mitt ben för att få honom att följa, och lite glada tillrop.
 
Han kan hoppa upp på pallar mm genom att jag knackar lite på det han ska hoppa upp på, för att få honom att hoppa ner så för jag min hand nedanför det han för tillfället är på.
 
Han följer handen ganska bra, går att göra en åtta runt benen på mig osv.
 
Men hur går jag vidare?
 
Hade en kissekompis tidigare som kunde sitt, stanna, kom, stegra och var han på bra humör kunde även ligg fungera, gjorde på samma sätt då, med klappar. Men att få kisse att göra detta verkar svårt.
 
Jag har inte gett något godis under träningen utan när han gör rätt så får han klappar och kli. Han verkar ju tycka det är roligt så varför inte fortsätta?
Kollar man på nätet så är det ofta typ skinka mm som det lockas med, något som jag vägrar att ta i. Plus att kisse inte är speciellt hungrig när vi umgås då det är fler i familjen som matar + utegång.
 
 

Ett år för djuren

Underbart initiativ! Donera gärna!
Filmer från föredrag mm går att hitta på Djurens Rätts youtubekanal.
 
 
Foto av José Figueroas
Bild och text lånat från hemsidan ettårfördjuren.se
 
"Ett år för djuren är ett projekt där jag, Martin Smedjeback, ska jobba helt gåvofinansierat motsvarande heltid under ett år för djurens rättigheter. Projektet pågår från den 1 januari 2015 till den 31 december 2015. Under året vill jag, i samarbete med många andra, visa på olika sätt att vara aktiv för djuren i vårt samhälle. Min ambition är att lära mig hur jag och andra kan finna ökad inspiration och färdighet i hur vi kan vara engagerade för djuren. Jag kommer särskilt att fokusera på djuren inom livsmedelsindustrin eftersom de är bland de djur som lider och dödas allra mest. Jag har formulerat ett antal mål som jag har för året och planerade aktiviteter för att nå dessa.

Frågan om djuren och deras rättigheter är en av de viktigaste moraliska frågorna i vår tid. Djuren i vårt samhälle utsätts för ett massivt förtryck och dödas i en sådan omfattning att vi oftast har svårt att greppa det. Men vi måste inte utsätta djuren för lidande. Vi människor har möjlighet att stoppa exploateringen och dödandet av djur. Det är därför jag vill ägna detta år till att arbeta för djurens rättigheter. Det betyder inte att jag tycker att andra frågor är oviktiga. Jag tycker fortsatt att vi borde stoppa svensk vapenexport, att klimatkrisen måste hejdas, att vi borde ha en mycket generösare flyktingpolitik, att konsumtionssamhället utarmar vår planet, att arbetet mot rasism, sexism och homofobi måste fortgå. Alla dessa frågor är fortfarande mycket angelägna för mig, men inte fokus för mitt engagemang under 2015 (dock kanske någon eller några av frågorna blir fokus ett annat år!).

Denna satsning för djuren kommer inte vara möjlig utan personer som dig. Det är roligare och effektivare att samarbeta. Därför hoppas jag att många kommer att vilja jobba tillsammans med mig kring några av de aktiviteter jag har tänkt göra. Utan ekonomiskt stöd kan jag inte heller genomföra detta projekt. Om du tycker att det här projektet verkar vara bra och har några slantar att avvara så gå gärna in på stöd för att se vad du kan göra.

Tillsammans är jag övertygad om att vi kan skapa ett samhälle där djuren ges respekt och omsorg istället för lidande och död."

ASK.COM

Använder folk fortfarande det? Borde jag skaffa det?
Men det är väl ingen som undrar något.. Eller?
 
Iallafall, är det något ni vill fråga så är det bara att skriva i kommentarerna, det går att vara annonym.
 
Det jag vill fråga är, ska snart ner till Uppsala och kommer troligen att besöka "Gallan", finns det något veganskt där? Eller finns det något att äta i närheten? Kommer inte ha tillgång till bil när jag är där.

Bake on demand

Bild lånad från bakeondemand.se
 

Bake on DemanD är ett UF-företag som bakar tårtor, bullar och cookies. Jag som driver företaget heter Linnéa Berglund och går sista året på gymnasiet. Bakning har länge varit en passion för mig och jag tycker om att experimentera med olika smaker.

All bakning sker hemma i köket och jag är mycket noga med hygienen för att bakverken ska skapas i en så fräsch miljö som möjligt.

Det unika med mitt företag är att kunden i stor utsträckning kan forma tårtorna som de själv önskar och de kan välja att få bakverken allergianpassade.

Besök Bakeondemand.se

 

 

Superbra tycker jag att det nu finns möjlighet att beställa veganska tårtor i Sundsvall!!!


Norra Berget - Grankottens julbord

Ja var ska vi börja?
 
Först hade de slarvat bort min förbeställning. Men de fixade ändå ganska snabbt en "ny" tallrik, och det är jag tacksam för, men inte nöjd.
 
 
På tallriken var allt kallt förutom svampen. Utöver svamp fick jag
Paprikafyllda oliver
Rödlök
Granatäppelkärnor
Soltorkade tomater
Tomat
Gurka
kronärtskockshjärtan
Kidneybönor
 
Av det som gick att plocka på buffen som var veganskt fanns det en vanlig "blandsallad" med salladsblad, tomat, gurka, rödlök.
Syltlök
skivade rödbetor
bröd
kokt potatis.
 
Till efterrätt fanns det en fruktorg med gröna bananer mm.
Jag tog en klementin och lite vindruvor (som smakade besprutningsmedel eller något sådant, inte speciellt goda)
 
 
Detta skulle kosta 450kr + dricka.
No way!
 
När vi klagade när vi skulle beställa så hade det blivit miss i köket och de hade egentligen redan en tallrik färdig, Men vad det var på den fick vi inte veta, men misstänker att den inte hade varit så långt ifrån det jag redan ätit, då dessa komponenter inte ingick i den vanliga buffén,
Så fick min mat gratis. Så jag är ändå nöjd att de kunde erkänna att de gjort fel.
 
Förutom med missen med maten så var det alldeles för mycket folk där.
Såpass mycket att skulle man prata var man tvungen att skrika. När jag kom dit så fick jag höra att de hade bokat ungefär 250personer den sittningen, och det var verkligen proppat med folk.
Kunde lika gärna ha ätit mat på krogen, det skulle ha varit lättare att prata under måltiden.
Om jag kommer att gå hit igen?
Nej.
Är man sugen på sallad och potatis finns det betydligt bättre ställen att gå på.
 
Familjen vill nästa år prova södra berget. Men jag är inte speciellt övertygad att det skulle bli speciellt mycket bättre där tyvärr.
Bästa ställena är de som är mindre och vill ha en som kund och då anstränger sig lite extra.
Trots allt är jag en sådan kund som de går med vinst på om man jämför priserna på de köttätande kundernas mat.
 
Var har du ätit julbord i år?

Skatans café och krog

Tyvärr har Skatans Cafeé och Krog (Njurunda) inte något veganskt på menyn, de har bara lakto ovo veg.
MEN! De är inte helt negativa till att göra veganskt, om de får reda på det någon dag i förväg.
Kan inte någon påminna mig om att åka dit och testa?
 
För flera år sedan besökte jag Holmö brygga ute i Tynderö. Fick då en specialdesignad lakto veg rätt, sen dess har de bytt ägare. Någon som vet om man kan få veganskt där? Just nu är det väl stängt så det är väl ingen ide att fråga....

Valarbete och julklappar

Vill du jobba med valet i mars? Snart skulle Sundsvalls kommun lägga ut ett intresseformulär på hemsidan så man kan anmäla sig som rösträknare, värd i vallokalerna med mera.
Så fundera lite om du har tid över för demokratin den 22 mars 2015.
Jag ska anmäla mig, sen om jag får vara med är en annan femma.
För mig är demokrati och val viktigt, rösta på ett parti för djuren, Partier som värnar om djur brukar också värna om människor. Och att ta hand om varandra är väl det viktigaste man kan göra? Att ta hand om varandra inkluderar för mig även att ta hand om miljön.
 
 
Köp inte massa "skräp" nu i jul, INGEN vinner på det i längden,
Jag har bland annat köpt saker (till de som inte har kommit in i dessa tankar ännu ) som "hemkokt" linsåpa, humblebrushes (ekologiska tandborstar) med mera.
Kolla gärna in Kajsa-Marja på trädgårdsgatan i Sundsvall, hon har allt från giftfria leksaker till sojavaxljus.
Enda minuset är fårull mm i kläderna, men vill man ha ull så köp då från Tora Vårdag af Rosa Djurfristad på gotland, där djuren garanterat har fått ha det bra.
 
 
Kom ihåg att allt du konsumerar är politik och påverkar någon. Hur vill du påverka?

Fria tidningen igen

Fick hem ett till nummer av Fria idag! Trodde inte att det skulle vara en fullträff ännu en gång!
Två hela sidor med julgodisrecept. Jaha? Kanske du tänker? DE ÄR VEGANSKA! Hurra!
Sen så upptäckte jag att de hade TV-tips längst bak i tidningen. Superbra, för de verkar ha samma smak som mig!
 
För dig som är nyfiken på en gratis provprenumeration så fick jag en länk att jag kunde skicka även till mina vänner, så är du intresserad så kan vi fixa det :) .
 
 
Nu på TV-temat. Idag var det en bra dokumentär om bin, skulle sändas igen på lördag (oh, javisst ja, det är fortfarande lördag men jag kan inte sova på grund av min astma så går det inte att sova, det är fortfarande fredag för mig) om humlor på Kunskapskanalen.
Den hette Humledrottningen och man får följa ett humlesamhälle under ett år. De tar upp problemen med att humlor dör ut och att människor förstör deras födomarker. Lite mer lättsmält än Bieffekten, mer inriktad på fina bilder. Inspelad i holland om jag minns rätt. Så kolla gärna upp den!
 
 
 
 
Lite OT-men jag smakade A&A´s rökta sk*nka köpt på Life för 35kr. Trodde inte att jag skulle gilla det men det var faktiskt helt okej, vet inte om jag kommer köpa den fler gånger eftersom jag inte är riktigt van vid de smakerna. Luktar nästan som riktig. Den som jag bor med tyckte det luktade som falukorv / rökt skinka innan hen ens hade sett förpackningen.
Minuset var att skivorna inte gick att separera, vet inte om det är jag som har lyckats ställt något tungt ovanpå för med den vanliga skivade sk*nkan var skivorna lätta att få ur hela ur förpackningen.
Och ja, även denna förpackning är inbrottssäker,,,

Ibland undrar jag

Ganskka ofta funderar jag på vilka människor det är som besöker denna sida.
Själv ser jag mig lite som en torrboll som har svårt att släppa loss, är inte speciellt lyckad och sitter oftast ensam i min källare.
 
Vem i hela friden skulle besöka min sida?
För att hitta mat? Använder inte folk fääjssbookkk till sånt numera? Eller?
 
Är det äldre eller yngre? Hens eller queers?
Köttlobbyn?
En stalker?
 
Skulle vara kul om någon eller några skrev ett meddelande, behöver inte vara utlämnande
.
Man, 45 från södertälje,
 
Typ,
 
Eller är 99% av de som besöker här bara sökmotorer?

Fria Tidningen

Har fått ett par gratisnummer av Fria Tidningen ( FRIA.NU ) efter att ha svarat på en enkät.
Blivit mkt positivt överraskad!
Mycket bra i den. Precis en sådan tidning jag vill läsa! I senaste numret (10 december) står det bland annat om genusfotografi och hör och häpna, två helsidor om Vegan Runners ! Kan det bli bättre?!?
 
Vet att de publicerar mycket djurvänligt. Skönt att få en motpol till det som publicerades i Sundsvalls Tidning idag. Bilder på grisen Piggelina.
Det sjuka är att man nu i en serie på flera delar fått träffa piggelina, och nu, grand finale så är det en stor bild när hon hänger uppochner och får halsen avskuren.
För att hon vill det.
Vem vill egentligen få halspulsådern avskuren? Jo, det finns väl några få, men de brukar oftast ha psykiska sjukdomar.
 
Jag vet vilka det är som vill att just nu i jul så ska man få veta hur bra grisar har det. Vi veganer vet ingenting, våra bilder vi har tagit är photoshoppade. (Eller hur) Videosarna är påhittade etc.
Köttmaffian. LRF, Svensk mjölk. Okärt barn har också många namn.
Det är jobbigt att som kännande person, med så mycket dåligt samvete om allt, få ännu mer påminnelser. Att det finns människor som gillar att döda och betalar andra för att göra det. Skulle jag vara mer åt det paranoida hållet skulle jag nästan kunna tro att de skulle vara ute efter mig. Eftersom jag är en av de som de inte gillar.
 
Nä imorgon ska jag ta tjuren vid hornen (som att det skulle vara något svårt egentligen?) och åka till ljustorp och köpa grönkål. Jag vet inte om det är en bonde jag ska till. Jag vet bara att jag får plocka själv.

Vardagsspänningen.
 
Vilket är ditt bästa grönkålschipsrecept?
Kommer nog ha att äta ett långt tag framöver. Någon som vill ha lite?
 
 
 
 

Köplust

Idag har jag gjort någonting roligt. Jag har träffat två nya personer och tagit en fika. Det är alltid spännande att träffa nya. Kanske träffs vi igen? Vem vet!
 
Eftersom jag hade varit duktig och städat med mera kände jag att det var något jag behövde köpa. Gick en sväng på stan och sen så såg jag den. Det var den jag skulle köpa. 20kr kostade boken, Har velat läsa den länge, Dels så är det bra för allmänbildningen, vilket inte är helt fel. För vem har inte läst texter med referenser till 1984?
 
Sen gick jag på Life på storgatan och köpte dessa mumsiga minimashmallows. Tror de kostade närmare 40 spänn! Men goda är dom!
Köpte även på mig A&A göttfärs, har inte provat det innan. Normalpris är 55kr men de var kort datum så de fick jag för 20kr/st :) Köpte även lite rökt sk*nka. Blir spännande.
Tyvärr hade de inte någon sort av Vegusto´s ostar som jag gillade inne, men de hade ett stort lager av Violife!
 
Sen blev det en sväng till Thaibutiken på sjögatan och köpte lite mer jackfruit. Tyvärr hade de inte fått in någon tofu nu heller, och jag orkade inte gå upp till köpmangatan....
 
 

Sundsvalls Museum

Sundsvalls museum är underskattat. Strosar in där ibland, men oftast blir det en sväng på mysiga Unga magasinet eller biblioteket. Men museumet blir det dock inte lika ofta, trots att det är gratis!
Det som är bra med vårat museum är att det är lungt och tyst. Sist jag var där så satt jag och min vän inne i ett gammalt "rum" och bara pratade om ditt och datt. Det är svårt att hitta platser i stan där man kan spontanumgås utan att behöva köpa något när man har vuxit ur ungdomsgårdarna.
Just nu är det en utställning om kriget, "flykten - Min vän eller fiende" av Maya Ryydgrad (stavning?) som är väldigt fin, men ändå hemsk.
Det som är negativt är att det är svårt att hitta. Man går kors och tvärs och har inte riktigt någon aning om var man är, men det är lite av tjusningen när man strövar omkring. Det finns säker en bra karta, men kartor är inte riktigt något för mig. Föredrar att följa pilar på golvet.
 
 
Men visst är det lustigt egentligen, åker man till en annan stad / by så går man på guidade turer med mera, men i sin egen stad så vet man inte mycket alls? Det är helt enkelt för nära. Måste bättra mig på detta, och kanske fler borde också. Istället för att köpa julklappar så kanske en takvandring skulle vara på sin plats?
För tänk efter, det är trots allt något som får staden att blomstra. Vi måste sluta använda planeten på detta sätt genom att sluta köpa så mycket saker och konsumera utbildande upplevelser istället. Det skapar jobb, vidgar vyer och är glädjande.
 
 

Oatly startar webshop!

 
Nästa vecka öppnar oatly sin webshop med t-shirts i ekologisk bomull.
Har inte sett vad de ska kosta och så, men misstänker att det kanske blir samma pris som på Wayoutwest då de kostade 100kr/st.
 
Självklart så har jag planerat att köpa några!
 
 

Veggievore / Veggivore

Någon som hört talas om det uttrycket?
Tycker det är jättetråkigt att de som äter kött vill kalla sig för liknande uttryck som oss som är "veggos"...
Varför vill man profilera sig som en "fuskande" vegitarian? Varför inte bara säga något i stil med "jag äter bara svenskt kött, fågel, fisk och mejeriprodukter"? Varför vill de kalla sig vegetarianer när de inte är det?

Är det häftigt att kalla sig vegetarian? Tro mig alla icke-vego´s, det är inte "häftigt" att vara vegetarian. Tro mig. Jag har varit det länge! Det är inte kul att bli verbalt attakerad av okända människor. Det är inte häfrigt att behöva gå hungrig och utstött på grund av sin tro.
På ett ställe jag jobbade tidigare blev jag inte "bjuden" på det dagliga fikat som alla andra var med på. Jag fick lyssna på deras skratt på håll istället. Ensam. Så häftigt va?
 
Tack och lov har jag jobbat på bättre arbetsplatser, där jag har fått vara med.
Numera berättar jag inte att jag är vegan förrän folk frågar. Det är enklast så och då är jag forhoppningsvis redan accepterad, då brukar det gå lättare.
Klimatet nu är mycket bättre än för 10 år sedan, det är jag jätteglad över, men det är inte på grund av att det är häftigt som man väljer bort animalier, det är för ens eget samvete, miljön, djuren, hälsa med mera.
 
Har sett att det diskuteras om att många som blir vegetarianer av olika sorter ibland hoppar av och börjar konsumera kött igen, vilket är väldigt tråkigt, men jag antar att de inte varit tillräckligt redo mentalt för att fortsätta i samma spår, att de är just de som tycker att det verkar "häftigt", på grund av att de tror att de ska gå ner i vikt, bli snyggare, att någon utifrån påverkar. Då är det väl inte så konstigt att man "ger upp"? Om det inte är ens egna vilja, utan ens partner eller vänner som pressar på och man vill passa in?
 
För är det inte något som alla vill? Att passa in? Finnas i ett sammanhang, gemenskap? Att vara den ensamma krigaren är hårt, oavsett om man är vegan, queer etc.
Jag finner det iallafall som en stor tröst och lättnad att få prata med personer som varit i samma situation, oavsett vilken situation det än är. 
 
Vad tror du? Vad har du upplevt?
 
 
 

Högskoleprovet

Någon gång i livet ska man göra högskoleprovet enligt vissa personer. Jag har inte gjort högskoleprovet ännu.
Har provat att göra äldre prov på nätet utan vidare bra resultat. Men för att lyckas komma någonstans i livet så kan det vara bra att ha gjort ett, på riktigt.
Just nu tycker jag livet står och stampar på samma plätt. Även fast jag vet att mycket händer så känns det ändå så stilla.  Kanske är min vision om att hända saker för orealistiska?
För att komma till saken så har jag sökt kurser på högskola/universitet och inte kommit in pga dåliga betyg.Och detta skulle kanske kunna ge mig den skjuts jag behöver. Fast ibland känns det ändå inte som att den traditionella skolan är något för mig, har provat många gånger och misslyckats på grund av mina svårigheter att kunna formulera mina uppsatser.
Får reklam minst en gång i veckan från olika företag som säljer böcker som kan vara bra att läsa ifall en vill göra provet, och är det värt pengarna och tiden?
Vilken bok ska man välja?
Kommer jag orka läsa ut hela boken?
 

Barista

!!!!!!!OBSERVERA!!!!!!!!!!!
BARISTA I SUNDSVALL HAR LAGT NER, OM DE KOMMER ÖPPNA IGEN VET JAG EJ!
UPPDATERAD 10/3 2016
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Barista i Sundsvall city har för ett tag sedan börjat med veganskt igen!
Tyvärr har de ingen "standardmeny" så att man får fråga. Ibland har de soppor men varm macka och sallad går alltid att fixa då deras bröd är veganskt.
Observera att köket hanterar nötter, så säg till om du inte tål :)
Tyvärr finns det inte några veganska bakverk/efterätter.... Men goda smoothies!
 
Såhär kan salladen se ut. Under salladen är det bulgur som inte syns på bilden.
Glömde att ta bild den gången jag köpte en varm macka.
 
 
Eller såhär:
 
 
Fast jag är fortfarande lite ledsen att de slutade med sin grillade hummusmacka med avokado, mango mm.. den var mums med en sidosallad med granatäpple, bönor mm!
 
PS! Säger du att du är med i gruppen veganer i sundsvall på FB så får du några rabattkuponger DS!

En förmiddag i Härnösand

Besökte Härnösands närvård för ett par dagar sedan. Tog ett tag att komma in på undersökningen och glädjande nog så fanns det Djurens rätts tidningar på flera ställen. Bra jobbat härnösandsbor!
Jag är en sådan som gillar att belöna mig med någon mat efter att jag varit på besök på sjukhus med mera.
 
På sjukhuset/närvården finns det ett café i samma byggnad. Men de har inget som är veganskt.
 
Googlar och hittar på Onelinepizza att det finns ett ställe i härnösand som har veganpizza.
Östanbäckens pizza house på östanbäcksvägen 11 tror jag det var,
Glad i hågen knallar jag dit. Frågar vilken ost det är på pizzan. Man kunde välja mellan ko-ost eller feta.
Påpekar att det inte är veganskt och att någon kan bli sjuk om de tror att de får vegansk ost och är allergiska.
Detta visste de om eftersom alla veganer som går dit frågar just om osten (!!) men inte gjort något åt detta, som att köpa in vegansk ost (som jag vet säljs i härnösand) är lite dåligt.
Men jag orkade inte leta runt då jag misstänkte att alla ställen skulle det vara likadant på. Dvs en pizza utan ost.
Pizzasalladen var lite tråkig och grönsakerna i salladsbaren likaså, men när pizzan kom så var det en lite ovanligare kryddning och det var faktiskt en god kombination. Men jag saknade osten...
 
 
 
När jag varit i Härnösand tidigare har jag ätit på något kina ställe (och som vanligt käbblat om vad som funnits i, och utan tofu :( ) Subway och Mcdonalds. Någon som vet bättre veganställen att äta på? Google vill inte hjälpa mig!
 
Lite utsmyckningar på stan här och där, jag gillar! På många ställen står det "Vad?" någon som vet varför? är det bara för att skapa förvirring?
 
 
 
Sen blev det ett besök på Döhäftigt , vilket är perfekta stället för dig som gillar halloween, cheezy änglar eller drakar!
 
 
 

RSS 2.0