Max i Birsta

Beställde en crispy Mexican - majonnäs - ost +äggfri Majonäs. 
 
Smakade gott!
Konsistensen och smaken på burgaren var ungefär som en korsning mellan Max greenburgare och mcdonald's McBean. 
Mättande.
Denna kan jag tänka mig att köpa igen.
På bilden syns inte Majonäsen. Nästa gång blir det oumpf - burgaren som jag provar :-) 
 
 

Omega 3 olja

Har funderat lite och insett att jag får i mig mer omega 6 än omega 3.
Tar du tillskott? Isåfall vad?
Funderar på algoljekapslar eller linfröoljekapslar. Vet inte om jag får i mig det i vanlig oljeform.
Vill ju inte äta massa tabletter egentligen men eftersom jag har svårt att äta saker jag inte tycker om så är det kanske en nödvändighet? Eller behöver en inte ta tillskott? Måste läsa på mer om dethär. Någon som har tips var en kan börja?
 
Saxat från livsmedelsverket:
 
"De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen.

Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Moderfettsyran i omega-6-familjen heter linolsyra. Moderfettsyrorna är medellånga fettsyror som till viss del kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen. De vanligaste långa omega-3-fettsyrorna är eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra(DHA). Den vanligaste långa omega-6-fettsyra är arakidonsyra."

"Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja."

"När det gäller omega-6 diskuteras det om omega-6-fett skulle kunna öka risken för inflammatoriska sjukdomar. Den forskning som finns tyder på att det inte är så. I studier där man tittat på människors intag av olika mängder omega 6-fett ser man generellt ingen koppling mellan intaget av omega-6 och markörer för bland annat inflammation. I vissa studier har man tvärtom sett att omega-6 skyddar mot inflammation."

 


Maxträffen

Tyvärr kunde jag inte närvara på maxträffen och har inte hunnit prova burgaren än. Men hörde att de som var där hade haft trevligt!
Hoppas att någon kan fixa en till träff!
 
 
 
För mig blev det en City Special på Pizzeria Amore. Sällskapet åt en vegansk azteka och var supernöjd. Västerås levererar! Besökt Pizzeria Amore flera gånger och är lika nöjd varje gång.
Osten försvinner lite ner i pizzasåsen men det är sååå mumsigt!
 
 

Veggoköket

Veggoköket

Frejahöjden 7a

723 35 Västerås

Mysig liten butik med vänlig personal!

Storhandlade och fick en fin tygkasse på köpet!

 
 
Grytbitar, korv, järpar, nuggets och köttbullar.
Recension kommer på produkterna senare!
 
Produkter från vegusto!
Köpte denna, är jättegod i varma mackor mm!
 
Köpte även choklad mm. Har tidigare visat bilder på bloggen på det jag köpt så tänkte inte spamma med samma bilder ;)
 

Big Boy

Big Boy
(finns på fler orter än Sundsvall)
 
Köpte en chunky onion & sour cream.
Utan dressing och ost är den vegansk, likaså epic bbq &cheddar.
 
Enligt kundservice kan det vara så att vissa ställen samfriterar pommes med andra livsmedel som kan vara animaliska. Så en måste fråga på varje ställe. (vilket jag glömde i Sundsvall, så frågar du så dela gärna med dig utav svaret).
 
 
Jag som inte är en alltför stort Oumph-älskare tyckte burgaren var okej. Inte så mycket mer. Blev lite torrt utan dressing, så kan de fixa en dressing som är vegansk så blir det säkert riktigt gott. Passade bra med lökringar.
Liknar o´learys hamburgare i smaken men med smalare strips, och till ett bättre pris.
Burgare + dricka+ pommes för 79kr.
 
 
 
Ett stort plus för reklamen! I taket hängde det också massa skyltar, och just nu pryder det förstasidan på hemsidan. Hoppas att dessa blir veganska snart!
 
 

Huckleberry i Birsta City

Huckleberrys facebook
 
Juice och glassbar.
 
Det som finns veganskt är de färskpressade juicerna och vissa av smoothisarna.
Vissa av de ej veganska smoothisarna går det att byta ut yoghurten till kokosmjölk istället.
 
Jag tog en med annanas, banan, ingefära mm. Smakar gott!
49kr för en liten.
 
 

Big Boy Sundsvall

Idag har Big Boy lanserat en ny hemsida, den gamla var svart och den nya består helt enkelt av dessa två lakto ovo burgare!
 
Har mailat och frågat och nej de är ej veganska, de lanserades idag! Har mailat och frågat igen om de blir veganska om en väljer bort dressing och ost.
Stay tuned!
 
 
 

Kjell och company!

Var igår på kjell och kompany i Birsta City.
 
Fick jättebra service!
 
Min datorladdarsladd hade typ gått av, var tvungen att ha en böj på sladden för att den skulle ladda.
En ny "universal" laddare kostar ca 4-500kr.
 
De lagade min sladd genom att klippa av den felande biten och sätta dit en ny ände.
85kr.  !!!
Tog ca 20 min eftersom den inte är riktigt standardmodell så det tog en stund att hitta rätt storlek på lagret.
Med förlängd sladd. 1,5 meter längre och hel.
 
RIKTIGT BRA SERVICE! GILLAS! Miljötänk!
 
Sen så köpte jag på mig något som är lite mindre miljövänligt... Eluppvärmda sulor och hanskar.. De ska bli en födelsedagspresent till en speciell person som jobbar mycket utomhus på vintern och fryser :D
 

Indian Palace

Indian Palace ligger på torggatan 12 i centrala Sundsvall.
 
Blev ingen bild då jag pratade i telefon undertiden jag åt.
Var där under lunchtid, 95kr inkl måltidsdryck (saft/ vatten)
 
Det var lite språkförbristningar, visste inte vad vegan var, så sa vegetariskt utan mjölk och ägg. Det blev också lite problem, men en annan som var där som förstod mig bättre kom och medlade.
Denna restaurang är relativt ny.
 
På lunchmenyn var den vegetariska Pashmasalan vegansk. Till det så fanns det lite grönsaker att välja på på buffén och pampadambröd (spröda tunna runda "flarn" gjorda på majs)
Naanbröden innehåller mjölk.
Finns säkert fler veganska rätter där, tror inte någon varit där tidigare och frågat om veganskt. De verkar villiga att lära sig mer så förhoppningsvis läser de på lite. Vi pratade sedan om andra saker också, så de var väldigt trevliga!
 
Maten smakade gott! Lagomt kryddig och stora bitar med färska grönsaker!
 
 

Veganträff på Max i Sundsvall

Den 21 Januari så lanserar Max sina nya burgare.
Min favorit Greenburgaren (välj bort ost och dressing så blir den vegansk) kommer kanske inte att finnas kvar då?
 
 
 
Hur somhelst så hoppas jag att om de slutar med burgaren ska vara lättare att få tag i biffen. har köpt den på ica i kvissle några gånger förut. Goda även att steka!
 
*bild på förpackningen kommer, svart och grön*
 
DEN 21 JANUARI EFTERMIDDAG *exakt tid kommer* ÄR DET ALLTSÅ VEGANTRÄFF PÅ MAX SUNDSVALL! ALLA VÄLKOMNA! ÄVEN LAKTO OVO VEGETARIANER FÖR ATT TESTA MAX NYA UTBUD OCH TRÄFFA NYA VÄNNER!

Biteline West

Biteline West på Bultgatan 20 i Sundsvall har börjat med veganskt på lunchbuffén.
95kr och en får ta sallad mm.
 
Lånad bild från J M.
Jag har ej varit där själv ännu :)
Har du någon bild?
Maila veganisundsvall@hotmail.com

Månadens tidskrift på biblioteket

Djurens Rätts medlemstidning är månadens tidskrift på Sundsvalls Stadsbibliotek ( Kulturmagasinet).
Hurra!
 
 

Rösta på Sveriges Nationaldäggdjur!

 
Sveriges ornitologiska förening genomförde en omröstning om Sveriges nationalfågel förra året.
Det blev koltrasten.
Nu vill vi se vilket däggdjur som svenska folket vill se som "nationaldäggdjur".
Gå in och rösta på vår hemsida: http://www.jaktkritikerna.se på din favorit
Sprid kunskapen om omröstningen till eravänner och andra!

Veganboxar

Allt fler väljer att köpa olika typer av boxar, allt från smink till hushållsrengöring.
Just nu finns det (vad jag vet (?) ) bara två stycken veganboxar.
 
Och de har liknande namn... Jobbigt. Veganbox.se och Veganboxen.se
 
 
Veganbox.se kostar 249kr per månad (2.988kr / år)
En box kostar 319kr / st
 
Veganboxen.se
Snacks 189kr per månad ( 2.286kr / år)
Lifestyle 249kr per månad (2.988kr per år)
 
Veganbox.se är bra på att berätta vad deras boxar innehåller. Kolla HÄR
 
Det negativa på veganboxen.se´s "tidigare boxar" är att en inte alltid kan se på sidorna vilken produkt det är och hur stora förpackningarna är.
Exempelvis så kan en tro att en chokladkaka är på 100gram men den är "bara" på 80gram. Många har dessutom "travel sizes" av deras chips osv.
 
Jag vet inte om det är värt det eller om det faktiskt är billigare att köpa dessa varor själv på nätet från seitanfoods, goodstore eller veganlife eller liknande... ?
 
Känns faktiskt så när jag kollar på bilderna har jag provat det mesta som är i dom redan, och säkert 50% kan jag handla (eller har kunnat handla) i Sundsvall.
 
Vad tycker du? Är du nöjd?
 
Bild lånad från Vegancuts

Dömd för kladdkaka med ägg

Jag tycker synd om den drabbade, men det är bra att detta tas upp. Vet hur många veganer somhelst som har blivit "lurade" med maten. Exempelvis kinesisk mat innehåller ofta fisksås/hönsbuljong även fast det är märkt som vegetariskt. Och så vidare. Det behövs ställas större krav på kunskap kring mat som serveras på restaurang!
Exempelvis när jag besökte Aveny för ca 2 år sedan. Beställde glutenfritt (förbeställt 2veckor innan), men det var gluten i och min vän blev sjuk. De visste inte att vete innehöll gluten....
 
Bild och text kopierat från Mynewsdesk.com
 
"Förra året drabbades en 18-åring av en allvarlig allergichock på en restaurang. Han serverades en kladdkaka som innehöll ägg, trots att han inför sitt restaurangbesök anmält sin allvarliga äggallergi och blivit lovad mat utan ägg. Den unge mannen blev fundersam när han serverades kladdkaka. Han frågade därför om kladdkakan verkligen var säker för honom att äta och fick då beskedet att den var det. Mannen åt kladdkakan och fick en allvarlig allergireaktion som slutade i medvetslöshet och ambulansfärd till sjukhus.

Köksmästaren på restaurangen åtalades efter incidenten för vållande till kroppsskada. I förra veckan kom domen. Köksmästaren fälldes och dömdes i tingsrätten till 30 dagsböter och att betala ett skadestånd på 2000 kr till mannen. Tingsrätten har bedömt att köksmästaren är principiellt ansvarig för maten och därmed har ett straffrättsligt ansvar och kan dömas.

Den här domen är den första i sitt slag och blir prejudicerande för liknande händelser. Att vara ansvarig för ett kök medför bland annat att man måste säkerställa att rätt allergeninformation alltid lämnas till överkänsliga matgäster. Det gäller även om någon annan lämnar informationen. Sedan den här händelsen inträffade har livsmedelslagstiftningen skärpts. Alla restauranger är nu skyldiga att ta initiativ till att lämna allergeninformation till sina matgäster, oavsett om de är överkänsliga eller inte.

I en svensk rapport sammanställd av Ipsos i februari 2013 uppgav ungefär var fjärde allergiker att de drabbats av en ofrivillig allergisk reaktion från livsmedel under de senaste 12 månaderna. Ungefär var femte person av allergikerna anger att de får mycket svåra/extrema besvär vid allergisk reaktion vilket kan medföra en mycket hög risk eller livsfara.

Det finns ett stort behov av att öka kunskapen i allergifrågor hos både ansvariga och personal i privata och offentliga kök. Utöver kunskaper om allergener, symptom, lagkrav och risker för allergen kontaminering i köket m.m. behöver köksansvariga ha väl fungerande metoder för att säkra upp kommunikationen med gästerna och alltid ge rätt information om maten."


Nu får böckerna ta och komma!

Har dregglat efter denna bok ett bra tag och det var riktigt roligt att den nu finns på svenska nätsidor!
Beställde den 26 december dvs 10 dagar sedan. Lär ju inte få dessa denna vecka iallafall...
Någon som läst dessa? Vad tyckte du?
 
 
Bokus
"An acclaimed surgeon specializing in weight loss delivers a paradigm-shifting examination of the diet and health industry's focus on protein, explaining why it is detrimental to our health, and can prevent us from losing weight. Whether you are seeing a doctor, nutritionist, or a trainer, all of them advise to eat more protein. Foods, drinks, and supplements are loaded with extra protein. Many people use protein for weight control, to gain or lose pounds, while others believe it gives them more energy and is essential for a longer, healthier life. Now, Dr. Garth Davis, an expert in weight loss asks, "Is all this protein making us healthier?" The answer, he emphatically argues, is NO. Too much protein is actually making us sick, fat, and tired, according to Dr. Davis. If you are getting adequate calories in your diet, there is no such thing as protein deficiency. The healthiest countries in the world eat far less protein than we do and yet we have an entire nation on a protein binge getting sicker by the day. As a surgeon treating obese patients, Dr. Davis was frustrated by the ever-increasing number of sick and overweight patients, but it wasn't until his own health scare that he realized he could do something about it. Combining cutting-edge research, with his hands-on patient experience and his years dedicated to analyzing studies of the world's longest-lived populations, this explosive, groundbreaking book reveals the truth about the dangers of protein and shares a proven approach to weight loss, health, and longevity."
 
och när jag ändå höll på blev det också att denna bok slank med.
Fast det inte var planerat...
 
 
"By now, the low-carb diet's refrain is a familiar one: Bread is bad for you. Fat doesn't matter. Carbs are the real reason you can't lose weight. The low-carb universe Dr. Atkins brought into being continues to expand. Low-carb diets, from South Beach to the Zone and beyond, are still the go-to method for weight-loss for millions. These diets' marketing may differ, but they all share two crucial components: the condemnation of "carbs" and an emphasis on meat and fat for calories. Even the latest diet trend, the Paleo diet, is--despite its increased focus on (some) whole foods--just another variation on the same carbohydrate fears. In The Low-Carb Fraud, longtime leader in the nutritional science field T. Colin Campbell (author of The China Study and Whole) outlines where (and how) the low-carb proponents get it wrong: where the belief that carbohydrates are bad came from, and why it persists despite all the evidence to the contrary. The foods we misleadingly refer to as "carbs" aren't all created equal--and treating them that way has major consequences for our nutritional well-being. If you're considering a low-carb diet, read this e-book first. It will change the way you think about what you eat--and how you should be eating, to lose weight and optimize your health, now and for the long term."

Djurtransporter

 
13 000 DJUR ÄR FAST PÅ DETTA FARTYG SEDAN DEN 28 DECEMBER

"Varje år exporteras miljontals djur från Australien för att slaktas utomlands. Skeppet MV Ocean Outback skulle transportera 13 000 djur från Australien till Israel och djuren togs ombord på fartyget den 28 december.

Men dagen efter att båten lämnat Australien fick det återvända på grund av tekniska problem. Idag, den 5 januari - 8 dagar senare - är djuren fortfarande kvar på skeppet. Transporten tar i normala fall 24 dagar, så det är redan minst 30 dagar som djuren kommer att hållas på båten.

Läs mer: www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/13-000-djur-fast-pa-transportfartyg-i-australien

Djurtransporterna från Australien är rent djurplågeriet för de flesta djur. De lider av värmeslag, vätskebrist, skador och infektioner. Många dör också av svält trots att det finns mat; djuren är ofta så skadade att de är helt oförmögna att nå fram till maten. Last- och transportpersonal behandlar dessutom djuren oerhört dåligt, bara under 2008 rapporterades att 34 974 får dog på transportfartyg på väg från Australien."
 

Jag har tidigare skrivit om jättelika fartyg som skeppar runt djur i världen, för tro inte att detta är något undantag!!
Har tidigare länkat till denna dokumentär producerad i serien "Mighty Ships" av Discovery channel.
Riktigt bra och sevärd!
 
 
 
Vem kan tycka att detta är okej?
Någon som minns de uppspolade korna i Sverige och Danmark för nu nästan exakt ett år sedan?
Det libanesiska skeppet abou karim IV  som då skeppade kor mellan USA och Ryssland.
( tidningsartikel i sydsvenskan )
Döda kor får dumpas på internationellt vatten.
 
Det finns många många problem med dessa transportet även om en bortser från det etiska.
 
 
Många stoltserar med att de enbart köper svenskt. Men exempelvis Scans bacon gör en vända i Polen. För köttet kan inte tillredas på rätt sätt i Sverige. Kan vi verkligen då vara säkra på att det är svenskt kött som kommer tillbaka? Varför kan det inte göras i Sverige? Blir inte köttet gammalt?
Länk ICA Kuriren om Svensk märkning och kött som åker till Polen / Holland och sedan skeppas tillbaka till Sverige.
 
 

Senaste inköpet från Seitanfoods!

Jag ÄLSKAR att handla mat på nätet. Så fort jag fick julklapp i form av pengar så brände jag de direkt, och fick varorna 2dagar senare.
Det jag tycker är roligt på seitanfoods är att utbudet varierar, en kan köpa storpack och bra service. Även om en skriver mejl på natten kan en räkna med svar inom några timmar.
 
Det jag handlade var bland annat:
 

Denna var helt underbar!!!
OMG OMG OMG!
26kr
 
Denna var mumsig!
Smakar "klassisk" rismjölkschoklad med kaksmulsbitar.
26kr
 
 
2,5kg ost för 299kr
Jag gillar ost....
 
Spacebarkorvar chili.
Räddaren i nöden mot lilla hungern!
 
360gram 38kr
Inte provat ännu.
 
Parmesan 59kr / st
Jag tycker den är mumsig!
Gjorde sås med snabbmakaroner, havregrädde, krossade tomater, ketchup och riven parmesan.
Enkelt och gott.
Nyttigt?
Det struntar jag i!
 
**bild kommer**
Strimlad dönerkebab 1kg 180kr
Blir spännande att smaka!
 
*bonus*
Är en en duktig kund kan en få bonusar, som denna :)

Vegankakor hos Greenmama

Végétale Scandinavie (green mama)
Finns på Köpmangatan 18 i Sundsvall
Hemsida
 

China Thai Restaurang

China Thai ligger på Rådhusgatan 15 i Sundsvall.
 
Någon som varit där? Ska finnas tofu mm men är det fisksås i?
 
Tänkte gå dit och äta snart

Vegomässan i STHLM 2015

Jag tror inte att jag skrivit om att jag var där?
Hur somhelst, vegomässan arrangerades av Djurrättsalliansen i Solnahallen i December.
Besöksrekord med 4400st besökare.
 
Om det var trångt? Ja..
 
Det var så mycket folk att det var köer överallt. Lång kö att komma in och sedan långa köer vid alla utställare.. Jag orkade inte köa så mycket så väntade tills det blivit lugnare... DVS att mycket sålde slut...
 
Det jag lyckades köpa med mig hem var den sista Sea Shepherd tröjan, en av de sista tångsalten. Utöver det blev det två stycken t-shirts från vegomagasinet "you eat what" och "keep calm and go vegan" och en "köttskatt" påse fråm SMMI. Allt eko/fair och påsen var av återvunnet material!
 
Första gången som jag faktiskt inte handlade från Green Laces. Kändes konstigt. Men eftersom det tar sådan tid att slita ut skorna som en köper hos henne så är det väl förståeligt.. Har iof inte lyckats slita ut något par ännu...
(Eller plånboken, väskan, skärpet eller olivoljeinpregneringen)
 
Årets mest spännande produkt på mässan? Jo väskor mm gjorda av KORK! Ja kork.. Jättemjuka och smidiga! Hade jag behövt någon väska skulle jag ha köpt en, bara för att det är häftigt! Någon som köpt från Corkei ?
 
Tyvärr var det sådan lång kö för att kunna köpa mat, en jultallrik för 145kr, köa minst en halvtimma och så såg den inte så jättegod ut, för mig som inte är så förtjust i julmat så stod jag över. Att stå och köa vid fikat (kanske 15 minuter) för en muffins hade jag inte riktigt lust med heller. Fick provsmaka av vänner istället. Hade som tur var med lite bröd (utan pålägg) i min väska. Var lite jobbigt med så lite mat. Köpte lite torkad frukt hos en utställare. Var ju ändå där mellan klockan 10-17...
 
Det som var jobbigast var att stå i toalettkön. Då fick en räkna med att som kortast så 10minuter i kön..
 
Hos Ecodog köpte jag vegansk kattmat, Amicat. Har fungerat fint hemma, tror de tycker bättre om det än Benevo.
 
Det var ett par föreläsningar jag jag var en stund på "grisbonden som blev vegan" och Läkare för framtiden. Såg hela med han från Sea sheperd.
 
Det var två föreläsningssalar, en stor och en liten, plus att det var en scen med saker på. Samtidigt.
 
Jag tycker att nästa år bör det vara två dagar. Kanske jobbigt att vara med som utställare men för att det ska bli en bättre upplevelse för alla. Det är inte kul att köa så mycket, och en vill ju ha möjlighet att se lite mer föreläsningar etc.
 
 

RSS 2.0