Vår vår vår

Fortsätter och tjatar på detta ämne! Skönt att ta av sig alla tjocka kläder!
 
Idag har varit en ganska produktiv dag, trots att den inte är slut ännu!
 
Började med att jobba och uträtta ärenden mm.
 
Sen blev det en god grönsakswok med glasnudlar på Pipeline!
 
 
 
Nu i dagarna har köttskandal efter köttskandal uppdagats, och jag kan fortfarande inte förstå varför människor väljer att stödja den industrin......

Radio!

Idag blev jag intervjuad av P4 Västernorrland. Det var spännande och roligt. Var mycket nervös innan men det gick nog vägen.. Har inte lyssnat på inslaget än. Är självkritisk och det kanske är bäst så, bara att köra på utan att tänka för mycket. Pratade om hur det var att vara vegetarian/vegan i Sundsvall.
Är stolt över att ha klarat av uppgiften.
Har du varit med i radio? Vad pratade du om och hur kändes det?

Delar med mig lite

 
Från denna vecka är artikeln.
 
Du har väl inte missat Djurens Rätts undersökning?
"I undersökningen, utförd av opinionsundersökningsföretaget Demoskop på uppdrag av Djurens Rätt, svarade 6 % av de tillfrågade att de var vegetarianer och 4 % att de var veganer. Var tionde svensk väljer alltså vego, en ökning med 4 procentenheter sedan undersökningen för fem år sedan.

Andelen vegetarianer och veganer är 10 % både bland kvinnor och män, åldermässigt finns den största andelen vegetarianer och veganer bland 15-24 åringar (17 %).

 

– Det är glädjande att siffrorna har ökat under de senaste fem åren, men jag hade blivit förvånad om det inte skulle ha gjort det. Det ökade intresset för vegomat märks överallt, säger Gabriella Terneborg, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

 

Störst andel vegetarianer och veganer är det i Skåne (15 %) och i Storstockholmsområdet (11 %). Det är också i de regionerna som ökningen har varit som störst under de senaste fem åren. Det skiljer sig dock inte nämnvärt mellan storstadsområden (11 %), stadsområden (9 %) och landsbygden (10 %).

 

Av de som inte redan åt vego uttryckte 37 % att deras intresse för att välja vegetariskt mat hade ökat under det senaste året. Motsvarande siffra från undersökningen från 2009 var 26 %.

 

– Det ökande intresset märks tydligt när du går i livsmedelsbutikerna eller äter ute på restaurang. Utbudet ökar hela tiden, och fler och fler kockar inser det viktiga i att servera bra vegorätter. Samtidigt framkommer det i undersökningen att ännu fler skulle välja vego om utbudet var bättre och mer lättillgängligt, säger Gabriella Terneborg."

 

 Många tidningar har skrivit om detta, radiokanaler mm. Tillochmed utländsk media har intresserat sig! HURRA! Det är så skönt att vegetariska vågen kommer! Ni nya veggisar har ingen aning om hur "förspänt" ni har det! Blir nästan lite sur när många på nätet mm gnäller över att alla helfabrikat som korvar mm är så dyrt.
Vill ni veta hur jag hade det när jag var nybliven veggo? Många viste inte ens vad det var! Äta på restaurang var nästan en omöjlighet. Många gånger enbart isbergssallad tomat gurka och en brödskiva till. På de stora butikerna så fanns det en (ja en!) (om man hade tur) sorts sojakorv som var hemskt äcklig i smaken. För ungefär 4 år sedan var det första gången jag provade sojakorv efter upplevelserna som hände för snart 20 år sedan. Sojamjölk/fil/yoghurts.. ja det var något exotiskt! Är så lycklig över hur vi har det nu! Nästan varje butik har något som är veganskt i mjölk och fabrikatväg! (Läs mitt tidigare inlägg "vart hittar jag veganska produkter i butik?")
 
För att bli lite pepp så kan man räkna ut ungefär hur många djur du har låtit leva genom att bli veg!
Klicka in på Veggie Awards!
Enligt den sidan har jag skonat närmare 4000liv. Inte illa!
 
En annan bra nyhet, även denna från Djurens Rätt:
"I höstas avslog en regional djurförsöksetisk nämnd en ansökan om djurförsök på 50 000 djur. Avslaget överklagades av forskaren, men nu har även överklagan fått avslag, vilket innebär att försöket stoppas i sin nuvarande utformning."
 
 
Och glöm inte att gå med och rösta på Djurens Parti i Europavalet!
 
 
 
 

Blandade känslor

Igår skulle vi festa till det lite med tacopizza, och det blev jättegott!
"mitt recept"
1 paket färdig pizzabotten
1 burk tacosås
1 paket hälsans köks tacofärs
Riven wilmersburger pizzaost (Köpt på Hälsokraft)
Skivade tomater
lite nötter
 
in i ugnen och KLART!
 
Det var bara det, brukar köpa ICA´s pizzabotten (vegansk!) men den va slut, har tidigare använt saralee etc som också är veganska.. Men det blev att testa en ny botten (Delizie), och den smakade bra. Men en stund senare började det mullra och kännas konstigt.. Sen har jag spenderat snart ett dygn i närheten av toaletten... De andra som åt av den hade inga problem... Förstod inte varför inte varför förrän jag kollade på förpackningen. Det var den första pizzabotten som jag sett med laktos och skummjölkspulver.
 Ja lite bitter besviken blev jag, för detta var ju något som kunde ha undvikts.. Men det är sånt som händer, och min kropp har nu tydligt visat hur fel det är att som vuxen äta mjölk.. Det är väl inte så konstigt om min kropp vill bli av med det?
Min dag är förstörd och jag som planerat att hitta på något roligt.. exempelvis vara ute i det fina vädret. Istället ligger man inne med magont och svettningar.
 
-------------------------------
 
Något annat som får mig att må dåligt är denna artikel på ST.nu gå in och kommentera du med!!
Bild från artikel
 
"För åtta år sedan ansökte Stödebon Jan Bäckström om ett typgodkännande av Belisle super x 120 – ett fångstredskap som dödar mårdar.

– Jag har ansökt, fått avslag och överklagat, säger Bäckström.

Efter åtta års kamp har Bäckström fått rätt. Naturvårdsverket har nu godkänt fällan för mårdjakt.

I sin senaste ansökan skickade Bäckström med ett certifikat som visar att fällan är godkänd för fångst av mård i Kanada. Eftersom fällan där har godkänts enligt kraven i Agreement on international human trapping standars måste den även godkännas i Sverige, konstaterar Naturvårdsverket.

– Det är en jättebra fälla. Lätt att bära med sig och djuret dör direkt, säger Jan Bäckström.

Men Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt anser inte att redskapet är acceptabelt "ur djurskyddssynpunkt".

Naturvårdsverket skriver i sitt beslut att beslutet kan återkallas om det visar sig att fällan utsätter vilda djur för onödigt lidande, eller människor för fara."

____________________
 
Något som gjorde dagen lite lättare var denna nyhet Veganlådan!
Bild från hemsidan
Premiärlådan kommer att kosta 279kr och 5-7 nya veganska produkter.
Låter superbra! dock så finns det för lite information på hemsidan just nu som gör att jag inte vågar beställa.
 

Att förändra nånting

Igår märkte jag av någonting jag gjort... Kanske några fler men jag var först iallafall.
Himlabadet för någon månad sedan fanns det inte något vegetariskt i deras restaurang. Jag bad då om att få veganskt och fick då en modifierad taco-tallrick med salsa, stekta grönsaker och nachos. De hade inte haft någon som frågat om vegetariskt/veganskt tidigare sa dom iallafall. Nu finns det en vegetarisk tacotallrik! Med quornfärs och gräddfil å sånt i och för sig, men jag hoppas det var på grund av att jag var där och åt och pratade med personalen + skickade mail efteråt med önskemål som gjort det mer tillgängligt att få mat som vego, och finns det lakto-ovo vegetariskt så brukar det gå att få veganskt också :D
Igår blev det dock inte någon riktig middag där eftersom jag tidigare varit på Tant anci och ätit, utan det blev en liten tallrik med pommes istället. Bara för att så frågade jag kassapersonalen är pomfritten vegansk, är slushien vegansk osv osv. Bara för att få dom att börja fundera på vad det verkligen är i maten dom serverar. ;)
 
Igår var jag också på Restaurang Opus och pratade. De har lite "lyxigare" mat där. På utemenyn kan man få vegetariskt tzayspett mm till ett pris av 215kr, fast det har dom inte just nu, så på menyn inne stog det "vegetarisk planka" med ost, honungsgriljerade grönsaker och nånting annat. Pratade med personal + kock som var villiga att "anta utmaningen" tills att jag ska äta där i april (bokat bord) Så det blir spännande att få något lite lyxigare än vanligt! Jag vet faktiskt inte vad som räknas som lyxig veganmat.. Kanske blir jag en finsmakare efter besöket?
Det har varit en vegan där tidigare och "banat väg" för mig. En som jag känner till dessutom.!
 
 
Norrlandskällaren däremot har inte varit så villiga att hälpa till.. På den tiden jag fortfarande åt mjölkprodukter så fanns det inget vegetariskt på menyn. De kunde inte heller göra nånting. Mitt sällskap blev sur och röt i, och då fick jag en pastarätt med gräddsås och några grönsaker.. Fast det satt hårt inne. Jag hoppas dom har blivit bättre nu.
 

Reflexhorn!

Mer reflexer till djuren! Riktigt bra ide och jag hoppas det fungerar!
 
Saxat från Natursidan
 
Foto: Anne Ollila
 
"I Finland sker mellan 3000 och 5000 trafikolyckor med renar varje år. Nu har en ny metod testats där renens horn sprayas med en färg som fungerar som en reflex och därmed lyser i strålkastarljus.

– Vi hoppas att metoden ska vara så effektiv att vi kan använda sprayen i hela regionen och på alla renar, unga som gamla, säger Anne Ollila, chef på finska renskötarförbundet.

Först ut med de sprayade hornen är 20 renar i närheten av Rovaniemi i Lappland.

I testet analyseras hur färgen tål olika väderlek och om det är bäst att spraya renarnas horn och päls. Om testet faller väl ut kommer fler renar att sprayas i höst."


Pepp!

Idag hade vi möte med Djurens Rätt! Blev så peppad!

Och snart ska vi åka på Kickoffen i Uppsala! *yaay*
 
Förutom det så har jag fått tag i dessa produkter på Ica Maxi birsta! Ska smaka på korven snart, men både drickan och tomatsåsen var goda!
 
 
 
 ** Uppdatering **
Korven var jättebra! Mums! Köp den!! Fast fin konsistens och lite rökig smak

Nytt motiv - A good T-shirt för Djurens Rätt

 
Ett nytt motiv från a good t-shirt I ekologisk fairtrade bomull.
290kr kostar den, varav 60% går till Djurens Rätt (dvs 174kr)
 
 
 

Fler och fler burhönsanläggningar lägger ner!

Länk till SVT bild och video
 
Det är inte längre lönsamt att ha burhöns, konsumenterna vill inte längre köpa det!
( HÄR hittar du regler om höns på jordbruksverkets hemsida )
Är det så konstigt? Frigående höns har det inte heller bra, men de har mindre benbrott, kan "sträcka" på sig på ett annat sätt och så vidare, MEN fortfarande inte bra!
Skillnaden på frigående höns och Kravmärkta ägg (som också är frigående) är att kravmärkta äggproducerande höns får komma ut på sommaren. "Vanliga" frigående höns får det INTE!
Hur får vi detta att upphöra? Jo att sluta köpa ägg!
 
Måste man ha ägg (av någon outgrundlig anledning) köp då av någon som har höns för att de är bra sällskapsdjur, inte för att de tjänar pengar på dem!
 
Ju mer jag läser om hur höns beter sig naturligt och ju mer jag träffar dem, (ja jag träffar höns regelbundet) ju mer inser jag hur FEL det är att ha dom inspärrade, på ett sätt som är värre än värsta sortens kriminella! Och dessa arma djur har inte gjort något fel! De har bara fötts på fel plats!
 
På Djurens Rätts möte den 18/3 på Kulturmagasinet kl 18 kommer jag att dela ut recepthäften för en äggfri påsk. Ta gärna ett par exemplar och dela ut som på din arbetsplats och liknande ställen!
Tillsammans är vi starka!
 
För dig som vill veta lite mer om hur svensk äggproduktion ser ut så har jag några rapporter för den intresserade att läsa. :)
 

Vegetarisk mat - bra även för små barn

Saxat från Läkartidningens artikel från 2014 (PDF)
 
"Vegetarisk mat är i flera avseenden ett hälsosamt alternativ för såväl barn som tonåringar.
Detta är en ståndpunkt som delas av bl a Livsmedelsverket och nordamerikanska sammanslutningar av näringsexperter. Vegetarianer äter i allmänhet mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter.
Dessa livsmedel ger nyttiga fetter, fiber, antioxidanter, kolesterolsänkande fytosteroler och andra växtämnen som medför att vegetarianer som grupp löper mindre risk för ischemisk hjärtsjukdom, högt blodtryck, stroke, typ 2-diabetes, vissa cancerformer och övervikt. Samtidigt innebär uteslutandet av animalier att man behöver vara extra observant på vissa näringsämnen, i första hand vitamin B12 men även vitamin D, kalcium, järn, selen, jod, omega 3-fettsyror och proteiner.
Detta gäller inte minst barn, som har ett relativt sett större näringsbehov per kilo kroppsvikt. Föräldrar måste därför vara medvetna om de näringsbrister som kan uppkomma när vissa livsmedel väljs bort och informera sig om hur man går tillväga för att förse barnet med adekvat näring med genomtänkta livsmedelsval och i vissa fall kosttillskott.
 
Forskningsunderlaget om hälsoaspekter för barn som får vegetarisk mat är begränsat, men myndigheter och sammanslutningar av näringsexperter i olika länder drar slutsatsen att välplanerade vegetariska koster, med kosttillskott för veganer, ger tillräckligt med näring och normal tillväxt.
Såväl de hälsofrämjande effekterna som riskerna för näringsbrist varierar med typen av vegetarisk kost. Eftersom de olika kategorierna skiljer sig mycket åt, är det viktigt att känna till vilka livsmedel som ingår i respektive undergrupp: veganer äter inga animalieprodukter, varken kött, mejeriprodukter, ägg, honung eller andra animaliederivat.
Laktovegetarianer äter inte kött eller ägg men inkluderar mejeriprodukter.
Lakto-ovo-vegetarianer inkluderar såväl mejeriprodukter som ägg i sin köttfria diet.
Utbudet av växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter har ökat under 2000-talet, vilket gör att möjligheten att äta en varierad vegetarisk kost och tillgodose näringsbehovet är väsentligt större än för några årtionden sedan.
Enligt Livsmedelsverkets kostråd för barn är det nu i sin ordning att ge även de minsta helt vegetabilisk föda. Livsmedelsverket skriver: »Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat«. Denna kunskapsöversikt belyser aktuella rön om relevanta näringsämnen i den vegetariska kosten, med fokus på barns särskilda behov."

Djurens Parti

Intresserad att gå med i Sundsvallsgruppen? 
 
 

Kvällens

 
Tittat på plus om matfusket,  bland annat Santa Maria 's guacamole,  med bara 1,5% avokado. Det är såklart inte bra, men läser inte folk på förpackningen?  Tydligen inte!  
Det som är bra med att vara vegan är att man alltid läser bakpå listan....
 
Ikväll har jag bland annat varit på scouterna, och där jag bor så är det fortfarande snö kvar. Vi tränade isvett, provade att dra mig fram med isdubbar liggandes på magen... :-) 
 
Tidigare idag så lagade jag lite mat någorlunda efter ett recept hittat på Vegoriket. 
 
Kronärtskocksås 
1burk kronärtskockshjärtan
3-4dl sojagrädde
Persilja
Salt och peppar
 
Koka ihop och mina sedan till vald konsistens 
 
Mixade pinjenötter
Falafflar 
Anamma filéer 
Pasta
 
 
 

Klädbibliotek?

Detta kunde man läsa i Sundsvalls tidning idag. Låter spännande!
 
I Kulturmagasinet ligger det vanliga biblioteket.
Tvärs över gatan planeras nu ett annat bibliotek – där man kan "låna" kläder.
– Vi hoppas kunna öppna i slutet av april, säger Khalil Koivisto som startat förtaget Tekocirkeln.
 

Han och kollegan David Lillo har nu fått klart med lokal på Sjögatan, där Ybuss tidigare höll till. Den behöver dock göras om lite och fräschas upp. Tanken är sedan att kunderna för 400 kronor per kvartal – riktigt gratis är det alltså inte – ska få låna fem plagg i veckan.

– Den här typen av klädbibliotek finns redan i städer som Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala, säger Khalil Koivisto.Men man ska också kunna komma dit och byta kläder, alltså lämna in ett eget plagg och få ett annat.

– Dessutom ska vi ha en designhörna där man kan få kläder omgjorda och i en del av källaren har vi en fotostudio.

David Lillo har jobbat med foto och film, och i december gick han in i företaget. Khalil Koivisto var tidigare kock, men tappade sugen, säger han.

– När jag gjorde en stor klädinsamling 2012 bland annat för hemlösa så blev det mycket kläder över sedan alla hjälporganisationer fått det de behövde. Så jag funderade på vad jag skulle göra med kläderna, berättar han.

Han startade inkubatorföretaget Tekocirkeln på Åkroken som i fjol blev tvåa i Venture Cups regionfinal, i klassen Miljö & energi.

Nu ska företaget sjösättas på riktigt.

– Vi har samlat in mer kläder, bland annat från kompisar och räknar med att ha 4–6 ton kläder. Dessutom samarbetar vi med Märrgårds loppis i Söråker och ska sälja en del av deras grejer.

Han och David Lillo ser även möjligheter att ta in mer verksamhet. – Kanske möbeldesigners, ett kafé och en frisör. Det här kan bli ett etiskt Ikea.


Dagens!

 
 Dagen började med lite djurrättslig läsning, sedan bar det av mot staden för att göra lite ärenden.
 
Magen började kurra och jag slank in på Pipeline för en god champinjonsoppa med sallad, bröd och äppelsaft för 50kr. Jag fick även ett litet kort att min nästa lunch blir gratis. Vet inte om det är för att jag kommer ofta eller om alla fick det idag.
 
 
Sedan gick jag förbi Myrorna och hittade denna bok för 65kr. Expediten blev nyfiken varför jag hade köpt just den boken och så pratade vi en stund. Trevligt :) Ger recension senare!
 
Sen knatade jag förbi Hälsokraft och köpte lite Bejkon för första gången. Vet inte hur det ska tillagas men det blir säkert bra. Eller vad tror du? Jag har inget minne av baconsmak så för mig kvittar det iof om det smakar äkta eller ej!
Bejkon 115gr 39kr
AH! delikatesskorv 320gr 41kr
Varmkorven 200gr 45kr
 
Sedan besökte jag den URMYSIGA butiken Kaisa-Marja! som ligger på Trädgårdsgatan 11. Inriktat på ekologiska prylar. Så allt från kläder, barnleksaker, hudkrämer, tvättmedel, rökelser mm. Hon har även konstutställningar, kurser med mera. Besök gärna!
Denna gång blev det ett uppiggande sojaljus (läs gärna det jag skrivit om ljus HÄR ) med grön och pepparmynta från Klinta ljus 169kr. Ljuset kan även användas som massageolja. En allt i ett produkt med andra ord :)
Köpte även parfymfritt handdiskmedel med Vegan societys logga på för 48kr. Snart skulle det komma in andra sorter med olika eteriska oljor i för dig som gillar att det luktar när du diskar.
 
Påvägen hem blev det en sväng förbi Ica Birsta
Spirulina 55kr
Wiskysås 23kr
Granatäppledryck 16kr
 
 

Vegofest och Vegovision

Nu är det tätt mellan alla Vego-event! Två event är avklarade för i år, Vegovision Umeå och Vegoforum.
 
Den 12 April är det dags igen för Vegovision i Göteborg!
och
3 Maj är det Vegofesten i Örebro!
 
Jag är lite nyfiken på att åka på Vegofesten, än har de inte kommit ut med något riktigt pogram men det är ju en stund kvar... Jag tror inte att jag varit i Örebro tidigare.. Vilket gör det lite extra motiverat att åka dit, har varit i Göteborg flera gånger...
Vegovision ligger också för nära Djurens Rätts Kickoff 4-6 April i Uppsala.. Kan inte vara borta varje helg.. Även om jag vill :(
 
Sen i sommar mellan 29 Juni till 6 Juli är det Almedalsveckan på Gotland. Djurens rätt brukar vara där och massa andra aktiviteter. Jag har varit där förut och trots att det är politiskt inriktat så är det mycket andra saker som händer. Exempelvis uppvisning av försvarsmaktens båtar, guidning i den jättevackra parken med exotiska växter, massor av mat / lokalt hantverk, loppisar, bilar, musik, poesi mm.
Jag har även varit på Stockholmsveckan som varje år arrangeras vecka 29 i Visby. Det händer inte så mycket mer än fest och fylla då...
 
På slutet av året brukar Vegomässan arrangeras, sist i Malmö, kanske någon ny plats i år? Är sugen på att åka om den kommer vara på någon plats jag inte varit förut...

Djurrättsböcker

Titta vad som kom i min brevlåda!  Recension kommer löpande! 
 
Djurrätt och socialism
Av Toivo Jokkala och Pelle Strindlund
Boken tar upp ett perspektiv jag inte tänkt på förut, på vilka sätt djurrätt är kopplade till socialismen. Riktigt bra bok, som tar upp historia från antika grekland fram till 2000-talet. Mycket jag inte visste eller hört talas om! På nutidsdelen är det intervjuer med olika socialistiska partier, något som några år efter känns lite inaktuellt, men bra att ha i bokhyllan som uppslagsbok i framtiden för att se hur attityder förändras under tidens gång.
Min överstrykningspenna blev väl använd.
Jag längtar redan efter en potentiell fortsättning, borgelig djurrätt? Hoppas en sådan kommer!!
Högsta poäng!
 
Det politiska djuret
Av Richard D Ryder
Även denna bok var väldigt bra, dock något svår att hänga med i, mycket namn och årtal som blev lite väl kämpigt ibland att hålla isär. Kändes som att det skulle behövas några sidor till för att fylla ut lite så att man kan hänga med i svängarna.. Ena meningen står det saker om 1976 och nästa 1992 och i tredje 1854...
Boken "utspelar sig" eller hur man ska säga mest om djurrättandet i England. De bästa bitarna var de som handlade om moral, Artism, smärtism med mera. 
 
Darwins Skugga
Av Anders Johansson
Relativt lättläst bok, gav mig en annan bild av våran stolthet Carl von Linné! Roligt att läsa om svensk utvecklingsteori. Trevlig och läsvärd! Detta är en bok som även icke djurrättare skulle kunna läsa!
 
Tomma burar
Av Tom Regan
Har bara hunnit läsa de första kapiten men älskar redan boken!

Snart är kanske SeaWorld ett minne blott?

I Kalifornien så jobbar man på att skaffa en ny lag som skulle kunna innebära slutet för Seaworld. Lagen innefattar bland annat att förbjuda uppvisningar, import/export och uppfödning av späckhuggare.
Seaworld är förstås rasande. Om det är någon som inte har sett Blackfish så rekomenderar jag den starkt! Handlar om en späckhuggare på SeaWorld som kallas för Tilly. Tilly har bland annat dödat tre av sina tränare men får ändå fortsätta att visas upp. Bassängerna är på tok för små för så stora djur och så vidare. Resten får ni veta i dokumentären.
 
Källa UT San Diego
 
( Om intresset finns kan Djurens Rätt Sundsvall hålla en öppen filmvisning med bland annat denna film. )
 
 
 

Lite gotta

Köpt på Coop i Timrå 
Smoothie 30kr
Choklad 26kr (fairtrade loggan är gömd i blixtljuset) 
 
 

Rapporter

Ikväll blir det läsning!  Dessa rapporter ska plöjas igenom!  Finns nyare i pdf men tycker pappersupplaga är bäst! Har du några rapporter över så lånar jag gärna dom!
Är en sådan som är nyfiken och vill lära mig allt!
 

Lilla affischeringsguiden

Dessa ställen har jag och lizor affischerat senaste veckan. Tipsa gärna om fler platser! Har inte så många affischer kvar, bra att veta hur många nya vi bör beställa osv för effektivare marknadsföring. 
Tips mottages för alla tavlor mellan Njurunda,  Ånge och Härnösand! 
Bildekaler går att köpa av mig, har några på lager.
 
Sundsvall 
Södra berget: en vid restaurang grankotten
Norra berget: en tavla vid hotellet och en vid ängsparkeringen (på ängsparkeringen rivs de ner)
Centralt : en vid sushi restaurangen, en vid GA -kyrkan / frasses, en dubbelsidig på navet, en vid motorcykelparkeringen.
Skönsmon: en vid "skönsmohuset"
Skönsberg: en vid vårdcentralen 
Bergsåker: en utanför Coop och en utanför frasses
Ljustadalen: en vid skolan och en påvägen upp dit
Finsta/sundsbruk : en vid "centrala" busshållplatsen 
Haga: Utanför Coop
Komvux : Inne i huset och vid parkeringen / ingången till Baldershov IP
Sjukhuset: Inne i huset
Sidsjön (vid bilparkeringen till stigen runt sjön)
Mittuniversitetet (inomhus)
 
Njurunda
Majskansens 2 tavlor
Kvissleby utanför Ica
Tidigare gick det att affichera vid ingången till Ica Bommen, men detta är numera ej tillåtet.
2stycken mellan gymmet freemax och Nolbygrillen
 
 
Alnö
En utanför Ica
 
Timrå
Bergeforsen: en vid Ica och en på triangelvägen
Tallnäs: en utanför tallen livs, En vid busshållplatsen södra fagerviksvägen/näsängen 
Böle: vid skolans busshållplats 
Sörberge: en vid "konstiga trevägskorsningen " och en på stenvägen
Centrum : Utanför Mariedalsskolan mot badhuset
Vivansborg: En utanför och en på samma väg mot Timrå
 
Indal
Utanför tempo
 
Matfors
"badhuset" mitt emot Statoil
Folkets Hus, väggen mot skölevägen
Röhmans Torg
Utanför ungdomsgården vid brandstationen
Dannes kiosk
En dubbelsidig på Ica-parkeringen
 
Har du tips på vart det kan finnas fler tavlor?
 
Senast uppdaterad November 2014
 
 

Städkrav för att få bestiga Mount Everest!

Saxat från Natursidan.se
 

"Myndigheterna i Nepal instiftade i måndags en ny regel som säger att alla som klättrar ovanför Mount Everests basläger från och med april 2014 måste ta med sig åtta kilo sopor (förutom sitt eget skräp) ner från berget. Klättrare som inte följer reglerna kommer att åtalas, men det är oklart vad straffsatsen är.

Reglerna är ett försök att städa på världens högsta berg. Trots att expeditioner måste lämna 28 000 kronor i pant som fås tillbaka när de visat att de tagit med sig all utrustning och allt skräp tillbaka från berget så är Mount Everest fullt av skräp. Allt från syrgastuber, rep, ölflaskor och tält till döda klättrare som bevaras i den extrema kylan på de höga höjderna.

Myndigheterna har på sistone sänkt avgiften för att bestiga Everest och andra bergstoppar och också utökat personalen i baslägret i ett försök att locka fler turister."

 

Inte ens världens högsta berg får vara ifred från skräp! Och jag som trodde friluftsmänniskor brydde sig lite mer om naturen... Men tydligen var det inte så, tänk vad fel man kan ha! Tycker det är jättbra att de som bestiger måste plocka med sig skräp!

 

Föreningar kan ju tjäna pengar på att plocka skräp. Jag hjälper gärna till!


Alla dessa e-mail

Idag hade jag 70 nya mail... Och alla hade något intressant att berätta!
Allt från att ett tobaksföretag slutar djurtesta till palmoljeprotester.
 
Dagens bra sak jag har gjort förutom att ha lärt mig lite mer är att jag har beställt hem 100st foldrar som ska ges ut till restauranger och 50st med veganska påskrecept.
 
Vegotrenden sköljer över världen! Nu i veckan så har Vego-magasinets grundare varit med i TV och pratat, läkare har pratat i TV om att kött gör reumatiker sjuka, Metro mfl har tagit upp att tyskarna är de med bäst vego utbud i EU. Trenden med matkassar har slagit även där, och vego-kassarna säljer bättre än de med kött.
 
Läkare för framtiden lägger regelbundet ut nya rapporter mm om köttets och mjölkens skadliga påverkan på våra kroppar.
 
Helt plötsligt är det lätt att vara vego med all denna information. KAN man tro. Men fortfarande så finns det oupplysta människor som ska hacka på de som gör aktiva val för sin hälsa, miljö och djuren.
Igårkväll skrev jag lite med en tjej som bor söderut. Hennes nära kan inte sluta att förlöjliga henne, något som faktiskt gör mig arg, har själv upplevt det när jag var yngre. Bland annat så kan hon inte åka bil för att hon är vegan. Sen när har bilåkande med veganism att göra? Och så vidare. Hon hade tillomed blivit erbjuden pengar för att börja äta kött igen. Vilka människor det finns!
 
Har du också varit med om detta?
 
Igår fick jag en liten present av min partner, en stekpanna som ska användas på vegoträffar, och lite vegansk korv. :)
 
Lite mer vardagsduktig har jag varit också. Har mailat till Linas Matkasse på info@linasmatkasse.se och  önskat att de börjar med veganska matkassar. Något som jag verkligen skulle behöva faktiskt. Behöver komma ur min trygghetszon med maten. Börja äta kronärtskocka till exempel.. Det låter och ser jättegott ut, men när jag ska köpa det i affären blir jag snarare avskräckt och förstår inte hur de ska tillagas...I-landsproblem!
 
Idag är en sådandär typisk slappardag. Orkar inte röra på mig mer än nödvändigt. Tänkte att jag kan ju åka på täckbyxjakt iallafall.. Men så kollade jag och de har stängt på Onsdagar. Jahapp. Ja då stannar jag väl hemma.
Får förkovra mig i drömmarnas värld istället och prova den nya miso-soppan jag köpte hem tidigare i veckan.
Ha det gött alla veggisar! Love ya!

Senaste shoppingarna!

Från Ica Maxi Birsta
Misosoppa från Blue Dragon 33kr
Många misosoppor innehåller torkad fisk! Var uppmärksam! Men denna är vegansk! Har inte hunnit smaka denna ännu. På samma ställe i butiken hittar du Blue Dragons Silken Tofu i tetraförpackning. :)
Gingko Biloba 49kr
Hur äter man den? har försökt googla utan framgång. Hittar bara information om det i pillerform.
Carlshamn Soyghurt svartvinbär och vanilj 25kr
Suuupergod! Mums!
 
Från Butik Vitamin i Skönsberg
Som Djurens Rätt medlem får du 5% rabatt på ditt köp!
Skadad Vetegräsförpackning 50kr
Hur äter du ditt vetegräspulver? Förutom i smoothie. Passar det i exempelvis pannkakor?
"Rosa moln" doftolja 25kr
Ekologiska gummibjörnar från ECO-Vital 26kr
Älskar dom! mums!
Farmors Arrak och Havretärning 10kr/st
Jättegoda men små. Istället för vanligt socker är det mosade dadlar. Glutenfria.
 
 

Svarade i strykjärnet

Ajajajaj det var klumpigt gjort, men ändå lite roligt ;)
Hittad på Nyheter24
 
 

32-årige Tomasz Paczkowski stod och strök kläder i sitt hem i polska Elbag när telefonen plötsligt ringde. Men i stället för att lyfta telefonen förde Paczkowski strykjärnet till örat vilket resulterade i svåra brännskador.

– Kvinnor håller alltid på och multitaskar, så jag ställde upp strykbordet, öppnade en öl och satte på en boxningsmatch på teve, säger han enligt brittiska Metro.

Tanken var att avlasta sin fru Lila som gör det mesta av hushållsarbetet. Men paret kanske bör hålla fast vid den något omoderna arbetsfördelningen i framtiden.

– Det började bra, men sedan blev jag så involverad i boxningen att jag glömde vad jag höll på med. Så när telefonen ringde lyfte jag strykjärnet av misstag och pressade det mot örat, säger han.

Men det slutade inte där. Med brinnande smärta rusade Tomasz ut i köket för att hämta kallt vatten – och sprang då rakt in i badrumsdörren.

– Det gav mig en blåtira. Smärtan var otrolig, säger Paczkowski till Metro.

Enligt läkarna kommer han att bli helt återställd från brännskadorna men Paczkowski insisterar ändå på att han slutat med hushållsarbete och multitasking – för alltid.


Affichering i stan

Skickade ett mail till Sundsvalls kommun, och fick detta svar
 
"På Stora Torget i Sundsvall finns en anslagstavla som du sätta upp dina flyers på.

Sundsvalls kommun har inga egentliga regler för affischering. Elskåpen tillhör inte kommunen utan det är energibolagens egendom. Att affischera på dem är en fråga som du får fråga bolagen."

 
och från Timrå, inte så mycket till hjälp direkt....
 
"Kultur- och teknikförvaltningen är inte direkt ansvarig för anslagstavlorna i kommunen. Vi vet att några sattes upp för kanske 10 år sen och en del är nog uppsatta av föreningar. Vi tror att det finns en anslagstavla i princip i varje samhällsdel oftast centralt vid butik och ofta egna inne i butikerna."
 
********************* UPPDATERAD 4/3 2014 ************************
 
Idag har jag gjort något bra! Jag har pratat med både Sundsvalls kommun och Sundsvalls Elnät. Började prata med S Elnät om det är lagligt att sätta upp affischer på deras elskåp eftersom de praktiskt taget är fulla av dem. Och det är det INTE. Det är olagligt och man kan bli dömd för sabotage mm.
Personen jag pratade med hade inte varit med om att någon frågat om detta tidigare, och tyckte att jag borde driva frågan vidare. Sedan blev det ett samtal med en person på kommunen om mitt önskemål. Var den första som hade det önskemålet om mer affischeringstavlor. ( Det finns EN i hela Sundsvall och ingen i Timrå).

Kommunpersonen rådde mig att ta reda på vart dessa tavlor skulle kunna vara placerade och ville att jag skulle driva frågan vidare till stadsbyggnadskontoret med underskrifter. Kände att detta var ingen fråga för djurens rätt att driva (Det var på grund av reklam för äggkampanjen som äger rum i April som jag frågade) och kontaktade istället en av medlemmarna i Sundsvalls Ungdomsråd som tyckte att det var en helt rätt fråga för dem att driva.

Skriv gärna på skrivelsen (som ännu inte är klar) om att vi önskar att ha fler affischeringsmöjligheter. Har du några tips om vart tavlorna skulle kunna sitta? Ett krav är att man inte ska kunna "gömma sig" bakom dom och utgöra en säkerhetsrisk.

Jag håller er uppdaterade:)

dagens goda gärning

Idag har jag köpt denna nyckelpiga från www.nhr.se :-)
Söt, och för en bra sak. Win win :-D
 
 

SelectedSeven.se

Någon som känner sig manad att hjälpa till att fortsätta erbjuda vegansk choklad på nätet?
 
Selectedseven.se
 
"Vi har drivit denna butik i snart ett år och byggt upp en stark och lönsam verksamhet och skapat ett fint band till vår kundkrets. Vi har tillsammans med er ökat utbudet av choklad för mjölkallergiker, veganer och även andra typer av allergier och för de som helt enkelt vill ha god, ekologisk och rättvisemärkt choklad.

Det har varit en fantastisk tid, men på grund av att vi har heltidsjobb och butiken nu vuxit sig större söker vi nu någon driven person eller personer som kan driva SelectedSeven vidare och fortsätta leverera mjölkfri choklad, chokladprenumerationer, mjölkfria chokladkalendrar och allt det där som vi vet att så många älskar. Vi finns till för er där ute och utan er hade vi inte varit där vi är idag och hoppas att vi hittar någon som vill ta över och driva och utveckla denna verksamhet ytterligare!

 Känner du att detta skulle passa dig eller någon du känner? Kontakta oss för mer information på info@selectedseven.se! Endast seriösa intressenter.

Tills vidare går det naturligtvis bra att handla och prenumerera precis som vanligt!

All kärlek till er, ni är bäst!

/Johanna, Markus & Sofie"

Carlshamns nya yoghurt svarta vinbär och vanilj

 
 
Någon som provat denna?
Är den god? Vart köpte du den?
Jag är jättenyfiken, känns som att det är något för mig :)
Produktbeskrivning finns HÄR
 
***** uppdaterad 2/3 2014 *****
En uppmärksam läsare tipsar om att den finns på citygross! 
 
**** Uppdaterad 3/3 2014 ****
Köpte den på Ica Birsta.
Jättegod! Köp den! Mums!

Djurens Parti

Saxat från djurens rätts hemsida
ÄNTLIGEN!
 
"Initiativtagaren till Djurens parti är Johanna Parikka Altenstedt, som bor här i Lund. Johanna kommer att presentera bakgrunden till partiuppstarten på Djurens Rätt Lunds årsmöte 16 feb 2014.

Kortfattat vill partiet föra djurperspektivet in i politiken. Många känner att partiet har en plats att fylla,  eftersom de nuvarande svenska partierna inte prioriterar djurvälfärd. Förebilden för Djurens parti är det nederländska Partij voor de Dieren.

De senaste månaderna har partiet satsat på att samla in de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att kunna registrera ett parti hos Valmyndigheten.

14 februari visade de upp sina underskrifter för Notarius publicus, som intygade att deras insamlade underskrifter kom från verkliga personer och var korrekta. Det blev över 1600 underskrifter. Intyget de fick skickade de sedan till Valmyndigheten, så att partiet blev registrerat i tid för att kunna ställa upp i EU-parlamentsvalet och riksdagsvalet detta år.

Nu när partiregistreringen är avklarad, så prioriterar partiet att fastställa en kandidatlista för vilka som man ska kunna rösta på i EU-parlamentsvalet i maj. EU-listan ska vara färdig innan mars.

Självklart hoppas nu också partiet på att få många medlemmar, och att fler personer som vill vara aktiva och organisera sig i lokala avdelningar ansluter sig till partiet. Lycka till, Djurens Parti!"


En tam finsk älg

Jag vill också ha en älg efter att ha sett denna!! Älgar är snälla. Man ska inte skjuta dom!
 
 

RSS 2.0