Havre och majsmjöl

Har köpt Majs och havremjöl på Coop Nära i Bergsåker. Kostade ca 20+kr/st, ganska dyrt men det går nog att göra havremjöl hemma själv av gryn? Ska kolla upp det.
 
 
 
Blev smaskens med pannkakor!
Hälften havremjöl, hälften majsmjöl
No egg
Rapsolja
En matsked sojamjöl.
Vatten
 
Fick inte någon riktig färg på pannkakorna som med vetemjöl men antar att det ska vara så för de smakade gott iallafall :)
 
 
 
Något mer som jag har ätit senaste dagarna är hemmagjorda kikärtsbiffar
 
kokta kikärtor
en bit fänkål
lite sojamjöl
rapsolja
vatten
 
Mixade det till en jämn smet,
sedan blandade jag ner
 
Hackad gul lök
Hackade soltorkade tomater
 
Fixade formen i händerna och stekte i olja på svag temperatur.
 
Serverades med Rucola, Tomat, Vegansk riven ost, ketchup, Hackad purjolök och rå gul lök.
 
--------------------
 
 
Vill du jobba med konsumentfrågor om en pälsfri handel? Djurens rätt söker just nu fram till den 29 November :)
 

Internationella Vegandagen 1 November

 
Internationella Vegandagen är startskottet på den veganska månaden som infaller i November varje år sedan 1994.
 
Worldveganmonth.net
 
 
Varför inte fira det som jag? Lite shopping och god mat!
 
Jag har köpt en T-shirt med "Vegan" på, ett halsband med texten "Vegan" från Veganstore och en "Vegan Badass" hood från Patrick baboumians webshop Vaggressive. På Vagressive får du stickers och pins på köpet om du köper en T-shirt innan den 1 nov.
 
 
Annars så kan du köpa Vegantröjjor från massor av ställen, exempelvis Djurens Rätts Webshop , A good Shirt med mera.
 
Jag har två st T-shirts från A Good Shirt. Denna som det står "Jag tar min älg och går ut och skjuter lite hund", Ett subtilt budskap som får folk att hajja till, och så har jag den med kaninen "Vi testade bara lite smink men hon dog ändå".
 
Från Djurens rätt så har jag en söt grön T-shirt med en liten säl där det står "Djur är inte kläder", Har även en grön tygväska med texten "Animal liberation".
 
 
I julklapp (Lite ironiskt att jag vill ha något i julklapp när jag inte utövar kristen tro haha) vill jag ha något i stil med denna söta berlock med "internationella veganloggan" i rostfritt stål som säljs på Veganlife.se
 
 
I födelsedagspresent har jag önskat mig en bok om rawfood som nu går att köpa på Hälsokraft, kollade lite snabbt i den och den verkar väldigt bra. Både fakta och recept 250kr.

Städdag....

 
Såhär känns det de dagar det är "städdag" hemma.. Alla kläder som ligger på golvet ska tvättas, det ska dammsugas och vädras... Förstår inte hur lätt det är att stöka ner?
Känns så onödigt. Men men.. Sånt är livet!
 
Tänkte passa på att skriva lite om tvättmedel nu medans tvättmaskinen är igång.

Måna märken testar på djur, häller tvättmedel i kaniners ögon mm INTE OK!
 
 
Av de veganska alternativen har jag använt mig av Grumme tvättpulver och har varit nöjd, men vet att många använder den miljövänligare såpan. Gul och Grön såpa är samma sak, bara det att den gröna har färgämnen i sig.
 
Just nu använder jag Ecover flytande och är nöjd. Ecover har varit ute lite i blåsväder eftersom de har använt kaninblod att fläcka kläder med (för att testa blodborttagningsförmågan) och används därför inte av många veganer, men nu verkar det som att de har slutat då produkterna nu är märkta med Leaping Bunny symbolen. (wikipedia)
 
Både Ecover och Grumme går att köpa på de flesta matvarubutikerna. Mina kläder är inte speciellt "fläckiga" så använder minimalt med tvättmedel, det skulle säkert i många fall gå att bara tvätta med vatten, då de mest är lite dammiga och lite svettiga.
 
Har hört lite tvetydiga åsikter om tvättnötter, vissa säger att det fungerar och andra säger att det är humbug..
 
Sköljmedel använder jag inte.
 
En sak som är lite lustig är att många vill att tvätten ska "lukta rent", men i själva verket vill de att tvätten ska lukta parfym. Ren tvätt luktar inte! Möjligtvis lite blöt bomullsdoft men det försvinner när tyget har torkat.
Vill man lukta gott så kan man väl ta på sig lite parfym senare istället för att systematiskt dränka tvätten i det?
 
Vad använder du för tvättmedel?
 
På tal om blodfläckar, kommer ni ihåg denna goding?
Via direkt, kan jag hjälpa till med något?
 
Nu till lite glada internetnyheter som jag hittade nu på morgonen
 
Mama - Allt fler mammor väljer bort kött
Hurra!!!
 
och
 
Baljväxter istället för kött bäst för miljön
men det visste vi ju redan :D

Ännu en björnattack.. Och hästar.. Och apor.. och slakt..

Åååh va synd om han!! Brukar det låta (av någon anledning är det mest män som attakeras)...
Men den som ger sig ut i skogen med mål att döda bör väl leken tåla som man sa när jag var barn och grät av att ha blivit nedknuffad från herren på täppan leken.
Hur kan man kalla jakt för sport? Det är ju inte sportsligt! Vilka skjutvapen har djuren?
Hur många sporter ser man den snedvridningen? Såklart att motståndaren med vapen i boxning alltid vinner... 
JAKT ÄR INGEN SPORT! DET ÄR DJURPLÅGERI!
 
"Ännu en björnattack under älgjakten" Skriver dn.se.
"Händelsen är den senaste i en rad björnattacker under årets älgjakt. Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, händer det att hundar provocerar björnen. Har jägaren otur kan hunden springa tillbaka mot sin husse eller matte och få björnen i hasorna.

Men björnen ger sig inte på en människa bara sådär, utan den måste ha blivit provocerad på något sätt. Oftast är de skygga och går därifrån, säger Vanhoenacker."

Då är väl frågan.. VAD har de staaaackars jägarna gjort? JO de har hundar, smyger sig på å skrämmer djuren etc etc. Det är inte konstigt att djuren går till attack för att skydda sigsjälva!
 
Jag har vistats mycket ute i naturen. Jag har aldrig känt mig hotad av vilda djur. De är skygga.
Som liten får man höra att man ska akta sig för grävlingar, de biter i benet och vägrar släppa. Älgarna kommer att stånga dig, björnen äter upp dig på ett nafs, vargen kommer döda dig för sitt höga nöjes skull och rådjuret biter av dig hela handen om du räcker den lillfingret.

Inget av detta har hänt mig. Älgarna har på sin höjd vägrat flytta på sig när jag vill förbi. Då brukar jag ropa litegranna och de brukar lomma iväg.
En björn har jag aldrig träffat, men då släpper jag inte min hund så att hon springer och letar upp dom heller. Rävarna har skrattat litegranna och sprungit runt mig, fredligt.. Lodjuren har varit snälla likaså. I Sundsvall finns ingen varg vad jag förstått, och grävlingen har jag bara träffat på när jag kört bil...
Men då är jag ju inte någon som smyger runt och skrämmer djur med vapen heller....
 
Vill du inte bli attakerad av en björn eller annat vilt djur? Prata/sjung när du är ute och håll hunden i koppel. Vill du minimera risken att bli dödad av skjutvapen så bör du bära kläder i gälla färger, allt för att göra så att den blindaste jägaren ska se att du inte är ett djur som får dödas.
 
--------
 
På hästfronten är det ganska mycket nu också...
Ni kanske har hört det senaste rabaldret om Charlie Palema som dog mitt under ett lopp? Bland annat Djurens Rätts hästgrupp och Djurrättsalliansen har diskuterat i travets vara eller icke vara.
Som all sport med djur när det börjar handla om pengar, då är det inte okej! När pengar kommer med i bilden så ska djuren pressas till bristningsgränsen, sen tar dessa kärleksfulla (!!!) ägare beslutet att om djuret inte går att tävla, ja då är det bästa att avliva. Precis som om det vore en sak det handlade om! En uttjänt bil! URS!
 
En annan lite tragikomisk nyhet är "Nyköpt ponny föll obemärkt ur släp"!!
Säljaren kontaktar köparen efter att ha sett nyheten spridas på facebook! Köparen hade inte märkt detta!
Hur är det möjligt? Ponnyn ska enligt uppgift må bra....
 
"Hästen Franks luftstrupe förstördes när han bundits upp så nära en klippkant att han föll över kanten och blev hängande medvetslös i nacken vid ett rep. Efter en räddningssaktion stod det tragiskt nog klart att han inte kunde andas på egen hand.
I onsdags föll domen mot Franks ägare: fängelse i åtta veckor. Dessutom 15 års djurförbud."
Fängelsetiden borde ha varit längre....
 
Har även sett lite kampanjer från utländska djurrättsorganisationer om att förbjuda hästdragna kärror i New York. Många bilder på hästar som kollapsat, magra, fulla av sår, halta, misskötta hovar och så vidare..
Något som jag stödjer! New yorks gator är inte ett bra ställe för hästar! Allt för att tjäna pengar!!! Och de som åker verkar inte bry sig om att hästarna inte får mat, vatten och vila i den utsträkning som krävs för att de ska må bra... SKÄMS!
 
--------------
 
Skånskan 3 Oktober 2013
"Sjuka och avmagrade suggor som skickades till slakt. Hungriga och undernärda grisar i undermålig miljö med nedsmutsade boxar.

Det rapporterar länsstyrelsen om efter kontroller på en gård i Östra Göinge.

Länsstyrelsen har efter kontrollerna gjort bedömningen att djuren varit utsatta för lidande och det var därför nödvändigt att omedelbart omhänderta djuren. Länsstyrelsen anmäler nu misstanke om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Missförhållandena uppdagades när en veterinär lämnade in en anmälan till länsstyrelsen om bristfälligt djurskydd vid slakt. Enligt anmälan hade den ansvarige för djuren skickat sjuka och avmagrade suggor till slakt. En månad senare kom ytterligare en anmälan på djurhållningen, denna gång via en besättningsveterinär, som menade att djuren saknade erforderlig mängd foder sedan minst två veckor tillbaka.

I slutet av maj gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll av djurhållningen på gården. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör konstaterade då att flera grisar var under eller mycket under normalhull och uppvisade tydliga tecken på hunger. Djurens närmiljö var undermålig med bland annat nedsmutsade boxar. Redan samma eftermiddag omhändertogs djuren sedan länsstyrelsen gjort bedömningen att de var utsatta för lidande.

Det konstaterades att runt 175 svältfödda djur hade utsatts för långvarigt lidande. Flera av djuren led av avmagring och tecken på utmärgling när de skickades till slakt. Länsstyrelsen har därför anmält misstanke om djurplågeri och menar att utredning om huruvida brott har begåtts bör inledas."

 

Och nu dras det in på veterinärernas utbildning... De får göra mindre besök på gårdar (!!) och utbildningens kvalitet har sänkts, enligt ATL

 

Detta kommer ju att leda till att det kommer bli ÄNNU färre anmälningar....
Billigare slaktdjurskontroll utan veterinärer , Gris kokades levande på slakteri

 

Trots att kött-media har sagt att förbudet mot att kastrera grisar utan bedövning nu är förbjudet så publicerades denna artikel på veterinärmagasinets hemsida.. Tydligen så får man fortfarande göra det utan bedövning, eller så väljer man att vaccinera bort den oönskade galtlukten.. SJUKT!!

 

Den 22 Oktober lades "döden på löpande band" upp på Sveriges Radio´s hemsida.

 

Nu hittar jag inte artikeln som kritiserar veterinärutbildningen i Uppsala, Studenterna besökte ett slakteri, och efter besöket anmälde flera av studenterna slakteriet för djurplågeri. Bland annat så hade personalen lyft fåren i ullen och kastat dom (!!) över staket... Onödig upprepande användning av grisfösare (En metallbatong som skickar stark el till djuret) bland annat på djur som ramlat omkull på grund av att golvet varit så halt av avföring!

Någon som har länk???

 

-------------

 

The cruelty behind the mask

Enligt bloggen ska det numera vara olagligt att träna de stackars aporna (Nästan hälften dör av träningen) som ska roa turister, genom att vara utklädda på olika sätt...
 Tänk på det nästa gång du är utomlands! Uppmuntra inte djurplågeri!

 


Senaste inköpen

Igår köpte jag en Fänkål.. hela 4.80kr...
En purjolök för 8.86...
Grönsaker är väldigt billigt!

Planerar att göra lite sallad på fänkålen. Blir första gången jag gör själv hemma.. Det ska bli spännande...
 
Bland de lite dyrare inköpen är Ekologiska Raw Mullbär, 500gram för 89kr på Ica i Birsta.
De är lite sega och väldigt goda! Anses vara ett superbär med massor av nyttiga egenskaper.
Jag har ännu bara använt dessa på min morgonyoghurt och det är så gott!!
 
 
På hälsokraft har jag provat Kryddig Tofubiff. (4st små biffar) Vid stekning blir det en lite krispig skorpa runt om. Rekomenderas!
 
Cheezlyn har en väldigt speciell smak, inget jag skulle rekomendera till "nybörjare"... Har använt min riven till pasta. Luktar väldigt mycket, även fast den förvarats i en påse så luktar hela kylskåpet....
 
 
 
Jag har funderat lite på en sak... Googlar man om exempelvis fänkål, hallon, maskros mm så har alla vegetabiliska (ätbara) växter något som kan klassas som superbra, hälsofrämjande. Vissa är vätskedrivande, andra är bra mot förkylning mm...
MEN... Finns det någon ätbar växt som INTE klassas som bra att äta eller har någon bra egenskap?
Jag tror inte det iallafall... Det enda som just nu är omtvistat är väl sojabönor?
 
 

Vinterjackan är hittad!

Vet inte om ni såg mitt tidigare inlägg om att jag är på jakt efter en vinterjacka?
 
Nu är dock jakten över. Det blev en Fjällräven Nuuk Parka inköpt på Wått & Tårrt i Sundsvall för 2 999kr! (På Naturkompaniet kostar de 4 599kr)
 
SJÄLVKLART så är det fuskpäls! Kragen går att ta av.
 
Bild lånad av Fjällräven
Tyvärr var det inte någon "eco" jacka men det blir nog nästa gång. Jag hoppas att "fair labour association" är något bra osv, för det låter väldigt bra på hemsidan.. Men man kan aldrig veta...
Huvudsaken för mig är iallafall att den är djurfri.. och varm.. och det är den :)
 
 

Hon räddade 115 höns

Dagens hjälte!
Hoppas de trivs ihop med alla andra djuren på gården!
 
 
Nakna, magra och utan fjädrar.
115 höns fick häromdagen nya hem tack vare Fränstakvinnan Emma Höglund.
– Vi fyllde både bil och hästfinka med höns, så många vi kunde få in, ­berättar Emma.
 

Emma Höglund från Tirsta i Fränsta är en djurvän av ­stora mått. Så mycket djurvän att hon häromdagen ­räddade 115 värphöns undan döden.

– Jag såg en annons på Blocket där någon sålde höns för fem kronor styck, så jag ringde och fick veta att jag var tvungen att hämta dem senast tisdag, men tack och lov kunde de vänta till onsdag morgon, så vid fyra på morgonen for jag och ett par kompisar, berättar Emma.

 

Hönsen var 14 månader gamla, men redan slut som värphöns för större hönseri.

– De ger tydligen inte tillräckigt med ägg när de blivit så "gamla" och då byts beståndet ut mot yngre höns. De gamla hönsen gasas ihjäl och blir i stället mat åt minkar. Men bara tanken på att djur i bur ska bli mat åt djur i bur får mig att må dåligt, säger Emma..

 

De var så otroligt små och magra om man jämför med de höns jag har sedan tidigare, några av dem ser riktigt förskräckliga ut, säger Emma och visar en höna med några få fjädrar kvar på kroppen.

Alla hönsen har nu fått nya hem hos vänner och bekanta.

– Jag mår gott när jag får hjälpa djur, det ger mig ­sinnesfrid, säger Emma och visar upp en hink med ägg som hönorna redan värpt.

 

– Jag förstår att man inte kan ha höns som inte värper tillräckligt om man ska leva på det, men jag gillar inte det sätt som hönsen behandlas på. Dessa har suttit 52 veckor i en liten bur och aldrig fått sprätta runt i spån eller för den delen ruva på sitt eget ägg. Jag hoppas att folk ­börjar tänka efter mer när de går till affären och funderar på varifrån maten kommer.

 


CocaCola dödar!

 
Har du nånsin träffat någon som inte har hört om CocaCola? CocaCola har med sin mördande reklam fått ett grepp över nästan hela världen...
 
Men har du hört om deras mörka sida? Mördandet av Colombianska arbetare för att de varit med i fackförbund eller på liknande sätt ställt sig mot cocacola konsernen?
 
Jag visste inte detta. Förrän igårkväll jag såg en reklam för "Coca cola, det hemliga receptet" som kommer att gå på TV4+ snart.
(Vet inte vad orginaltiteln heter men den ska vara från 2012)

Nyfiken som jag är kan jag inte vänta utan googlar och hittar "The Coca Cola Case" (Hela dokumentären, ca 1timma och 25 minuter, engelska och spanska ej textat)
JÄTTEBRA NÅGOT ALLA BÖR SE!!!
Hur de med sina maffiametoder har våldfört sig på oskyldiga människor, som bara vill ha rimligt betalt för sitt arbete...
På vissa ställen används allt dricksvatten till dryckesindustrin, befolkningen blir sjuka av det förorenade vatten som blir över efter tillverkningen.
Har tidigare sett en dokumentär från USA om de som bor i närheten av ställen där plastflaskor produceras, hur marken blir förgiftad och alla i området får cancer och så vidare. Bara för att vi är för fina för att dricka vatten direkt ur kranen...
 
Killercoke.org Behöver man säga mer? Coke kills!
Perfekt för dig som vill fördjupa dig mer i dödsfallen, senaste nyheter, aktivism mm.
(Jämför detta med deras reklamdokumentär... "Coca cola - The story behind the real thing" En milsvid skillnad... En sak är de bra på, sin mördande reklam....)
 
Har du någonsin funderat på vilka varor coca cola säljer? Ta en titt på wikipedias sida coca cola brands...
Det är en ENORM lista... MYCKET att undvika... På cocacola-company.com så kan man söka vilka varor som finns i olika länder.
 
Här i sverige bör du undvika bland annat:
Bjäre
BonAqua
Burn
Chaqwa
Cherry Coke
Coca-Cola
Coca-Cola Zero
Diet Coke/Coca-Cola light
Diet Fanta
Evian
Fanta
Mer
Minute Maid
Monster
Nestea
POWERADE
Sprite
Sprite Zero/diet Sprite/Sprite light
VitaminWater
Zico
 
 

LIGHTPRODUKTER
Behöver vi ens gå in på varför det är dåligt för oss? Något som jag kanske tar upp framöver.
Ska du dricka en dricka, välj socker för din hälsas skull!
Läs mer här om hur läskdrickande kan skada dig. (lättsamnt med bilder)
Lite tyngre med mer fakta
 
BEHÖVER vi all läsk? NEJ!
Det är varken bra för vår hälsa eller miljön! OM man vill ha läsk? (Ja jag gillar själv att dricka något sött ibland, favoriten är dock cider/äppelmust) Då är det bäst att köpa lokalproducerat.
JA det finns! I Njurunda hittar du Vasa Bryggeri.
Såklart så ska man stödja sin bygd och inte ett multinationellt företag som dödar sina arbetare!
Varför inte göra hemmagjord saft, eller köpa saft från ett litet lokalt företag? Vi vill väl ha jobb kvar här i Sverige? Ja då får vi som konsumenter skapa det då! Genom att välja lokalproducerat!
 
Senaste debatten jag hört är att konsumentmakt är något påhittat...
Jag håller INTE med! Vet att flera företag ändrat sig, ändrat recept, börjat bli ekologiska, slutat sälja päls etc efter kundernas påtryckningar.
Vi måste SLUTA bara ta första bästa och svälja all reklam med hull och hår!
Börja tänk efter, VILKET företag köper jag av nu? VAD står företaget för? Vilka länder kör de i botten? Hur behandlar de sina anställda/djuren?
Exempelvis Nestlé, ett genomruttet företag som har massor med dotterföretag så att man inte ska veta att det är Nestlé som ligger bakom.
Jag har inte själv världens bästa men jag försöker. Sakta men säkert försöker jag lära mig mer och mer.
Gillar inte utvecklingen som är nu, när storföretagen köper upp alla småföretag och ersätter alla arbetare med maskiner och råvarorna med syntetiska smakämnen.
 
För att komma åt bilden i större format KLICKA HÄR! Perfekt att ha utskriven och ha med sig på shoppingturen. För att veta lite mer om varje storföretag så är Wikipedia en bra början. Kommer säker att skriva om dessa fler gånger.
Jag blir iallafall förfärad 100ggr om varje dag.. HUR ska jag hinna lära mig allt för att göra bra val som gynnar alla? Arbetare, miljön, ekonomin och mig. Försöker så gott det går men det är en ständig kamp att göra val så gott det går. Att fortsätta utbilda sig själv genom kunskapstörst. Det är något som driver mig.
Vissa tror detta är en ungdommens nyck, att försöka förändra världen, men det tror jag inte. Många blir kanske knäckta när de inser hur MYCKET det är att sätta sig in i... Pest eller kolera i många fall...
Men vi måste försöka, inte bara lägga oss ner platt på marken och ge upp.
 
Sverige är ett väldigt bra land att leva i, och det är för att vi sedan långt tillbaka har kämpat. Sundsvallsstrejken kanske någon kommer ihåg? Fackförbundens grundande mm. Många dog på vägen i sin kamp, och vad hände, jo det blev bättre, mycket bättre! (Hoppas dock att ingen dör i dessa strider) Och vi kan inte sluta här. Nya tider behöver nya ämnen att kämpa för! Arbetslöshet, miljö, kultur, landsbygdsbefolkning, djurens väl mm.
( Sundsvalls Museum har en jättebra utställning om just sundsvall med strejker fabriker mm som är väl värd att se)
Det kanske känns tungt nu, men vi bör glädjas över alla små framsteg.
Vi kan inte förbjuda företag att bli för stora, men vi kan tillsammans göra så att de minskar, genom att inte köpa deras varor!
 
Jag hoppas att det är någon som läser detta och reagerar. Det är mitt mål. Jag vill fylla kunskapsluckor för den som vill göra bättre val. Mina luckor är för nuvarande väldigt stora, men de krymper.
Läste att Naturskyddsföreningen lanserat en ny app, så kolla gärna in denna, just nu har jag bara hunnit prova den gamla varianten.
 
På tal om APPAR!
Vill du ha lite hjälp att komma vidare i konsumentdjungeln? Då är appen Buycott något för dig! Du knappar själv in vad du vill undvika, exempelvis Nestlé och GMO (Genmanipulerade grödor) och sedan när du hittat en produkt du funderat på att köpa så scannar du av produktkoden och appen säger till om varan har något att göra med det du undviker. De festa varor jag scannat finns med. Även svenska saker som Felix tomatketchup.
 
Du som har läst allt detta får gärna skriva en kommentar, hur tänker du kring detta ämne? Ska vi dansa i storföretagens marionettlinor? Är mitt egoistiska jag mer värt än en arbetare i japan? Allt är välkommet.

Rosa Bandet

Jag har tidigare skrivit om min åsikt om Rosa Bandet, att jag tycker att pengarna istället bör skänkas till Forska utan djurförsök.
Rent spontant av att se produkter som för mig inte är förknippade med bra hälsa, dvs ej ekologiska varor, godis, kex, plastprodukter mm har gjort mig ännu mer avigt inställd.. Och de blyga donationerna... Köp denna vara och skänk 10 öre! Det är ju nästan lurendrejeri...
BTW, Visste du att Rosa bandet är TVÅ olika band som skänker pengar till TVÅ olika organisationer?
Och alla dessa galor?? Känns som spel för gallerierna!
 
Det är nästan trendigt att ha bröstcancer eller skylta med att man stödjer forskningen. Visst, det är jättebra att man skänker pengar till forskning, men det är inte bröstcancer som är det stora problemet.
Enligt Socialstyrelsen så är det fortfarande Hjärt och kärlsjukdomar som är dödligast. 38-39% av vår befolkning dör, tätt följt av 23-27% i lungcancer.
 
Ett superduper bra inlägg i Rosa Bandet jippot har Tobias Rasmussen skrivit. Riktigt läsvärt! få gånger man ser någon som tänker till och skriver så bra. Jag hade själv hoppats på den gåvan!

Konsumenter, VAKNA! Vi måste se igenom alla dessa jippon, VARFÖR gör dom det? Är det för att dölja något, få en bättre image? Varför kan JAG inte skänka pengarna direkt istället för att handla massor av konsumtionsvaror?
 
THINK BEFORE YOU PINK!
 
 
På tobias sida finns det massor av andra bra inlägg, om hur vi blir lurade via reklam att bli invaggade i falsk trygghet och produkt-bonding.
Att sälja med upplevelser del 1
Att sälja med upplevelser del 2 - Här tas bland annat Kosläppet upp! Att kosläppet är ett sätt att få konsumenten att känna sig trygg i sitt val av att konsumera mjölkprodukter, för de har ju sett hur lycklig kon var av att komma ut? Men andra delen tänker de inte på, VARFÖR de är lyckliga att kunna sträcka på benen..
Ni kanske minns McDonalds reklam "finns det färdtjänst för kor?"...  SOM ATT DET SKULLE VARA NÅGOT GULLIGT MED KOR SOM HAR SVÅRT ATT GÅ PGA SIN BEGRÄNSADE RÖRELSEFRIHET HAR BLIVIT HANDIKAPPADE????
 
Ja jag erkänner, när jag blir upprörd av någonting så blir jag frustrerad, jag vet att det för stunden inte hjälper men det är min helt normala mänskliga reaktion. Man måste få reagera. Annars skulle vi alla stå stilla!
 
Jag borde nog läsa på lite och ta till mig mer av det som står här Känslor som övertalningsmedel
 
 

Dagens internetsummering

Nu är det inte många dagar kvar av Spa-tävlingen som Alpro håller i! Du måste vara över 15år och skicka in ditt bidrag innan den 31/10! Så kolla om du har några kodade produkter hemma och om du har det så klicka in dig på denna länk
 
------
 
I Januari kom Jordbruksverket ut med en rapport om Hållbar Köttkonsumtion. I rapporten står det bland annat att vi bör minska ner köttkonsumtionen och istället äta mer vegetariskt. Läs mer HÄR.
Intresset för denna rapport har nu tagit ny fart. För att hålla sig uppdaterad på kommande rapporter och nyheter från Jordbruksverket klicka HÄR
 
Relaterat till detta ämne har bland annat Supermiljöbloggen skrivit om den ökade köttkonsumtionen, Mellan 1990-2011 gick konsumtionen upp 40%, till hela 87kg kött per person/år!
DET ÄR SKRÄMMANDE!
2012 Gick det dock ner till 85kg per person/år. Jag hoppas att siffrorna fortsätter att minska i stadig takt ner till 0kg!
 
Naturskyddsföreningen har också i januari skrivit om rapporten, bland annat att det borde införas köttskatt. Något jag håller med om till fullo! Varför ska vi skattebetalare ge bidrag till något som bara bidrar till lidande, ond bråd död, miljöproblem och sjukdommar?
 
------
 
Jag tror ingen har missat att det är rosa-bandet månaden nu i Oktober. Men något många har missat är att det finns studier på att veganer löper lägre risk att drabbas än de som äter animalier.
 
 
Bild lånad från veglove.com´s artikel i ämnet
 
Daily Mail om bröstcancer och mjölk
 
PCRM.org i samma ämne
 
Jag har skrivit lite om mjölk och hur det påverkat mig i ett tidigare inlägg.
 
Även för miljön är mjölk dåligt
 
Och som ni säkert redan vet så är inte mjölkindustrin bra för djuren heller.
 
Forskare på Harvard University - Sluta drick mjölk!
 
-----
 
 
 
Skriv på HÄR för att få Kina att sluta sälja nyckelringar med LEVANDE sköldpaddor/andra små djur!
Exempelvis så ligger sköldpaddorna i en näringslösning som gör att de kan leva upp till 2 månader (!!)
DET ÄR JU SJUKT!!!
 
Deras Dog Eating Festival där över 10.000hundar dödas är också sjuk. Jag undrar varför världen är så empatilös?
Enligt The Huffington Post så ska de ha firat trots protester. Jag är glas att fler och fler protesterar. Ibland kan det kännas som att det inte lönar sig att skriva på alla dessa namninsamlingar. Men jag tror faktiskt de gör skillnad. Folk får upp ögonen för problemen, sprider dessa vidare (ökad kunskap) och ju fler som säger nej, desto mer kommer vi att uppnå.
 
På ett sätt så förstår jag att vissa i kina är grymma mot djur, staten är inte snäll mot befolkningen heller.
Förra året (2012) avrättades det över 3.000personer i Kina, det är hela 4gånger mer än alla andra länder tillsammans! Läs mer om detta i The Economist.
 
 
 

Reumatism/Ledhälsa och vegansk mat

Ibland känner jag mig som Farmor Anka, hon som "känner i knät" när det börjar nalkas dåligt väder.
Just detta gråa tråkiga regnvänder känns i hela kroppen... Något som rekomenderas för patienter med led och muskelvärk är att sluta äta kött, på grund av att kött innehåller massor med inflamationsretande ämnen.
Den som är intresserad googla kött + inflammation + ledproblem osv så hittas massor av länkar.
Tyvärr har jag ingen egen erfarenhet av att bli bättre i lederna av att gå över till vegansk kost, då jag redan var lakto-ovo vegetarian när ledproblemen började. Men läkarna jag pratat med säger att mina problem troligtvis skulle vara mycket värre om jag ätit kött.
 
Läste lite i Oktobernumret av Må Bra! Och fick denna glädjande nyhet på morgonen. Hon har "botat" sin reumatism genom att gå över till vegansk kost!
Jag hoppas fler läser och tar till sig den korta artikeln och blir hjälpta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mitt första recept med näringsjäst

Det var ett tag sedan jag köpte näringsjäst. Efter att ha läst alla lovorden runt om på internet var jag tvungen att köpa. Men det var inte så lätt, det fanns inte på ica, coop etc etc.
Men efter ett besök på hälsokost så fanns det en ensam lite rädd påse som fångade min blick. Bjäst hette den. Efter att ha läst på förpackningen så förstod jag att dethär är näringsjäst!
Hela 73kr för 160gram. Aja, det fick gå ändå eftersom alla pratat om denna superprodukt.
 
 
 
Väl hemma öppnade jag påsen, glad i hågen, nyfiken i en strut. Oj vad äckligt den luktade! hua! Stängde snabbt och ställde in i skafferiet. Det är snart ett halvår sedan.
Men idag fick jag ett starkt sug efter ostsås. Jag har inte ätit ostsås på typ ett år sedan jag beställde "No-moo" från vegusto (Den är jättenötig och god!).
 
Hade lite nedfryst Wilmersburger rivna pizzaost i frysen, knappt en halv deciliter kvar, då fanns det bara en lösning....
Att uppfinna sin egen ostsås...
 
ca 1dl matlagningsrädde (jag använde carlshamns)
2-3 matskedar näringsjäst
ca 1 matsked mjöl (för att få lite tjockare konsistens)
½dl Wilmersburgerost
 
Kokade ungefär 3 minuter i kastrull.
 
Gissa vad? Jag gillade det.
Jättemycket.
 
Serverades med Vit fiberpasta, Astrid och apornas Grillburgare, Ketchup, Grönkål och tomat.
Detta kommer jag att äta fler gånger. Positivt överraskad! Nu ska jag försöka få jästen i fler maträtter!
 
 
 
För er som inte vet vad Näringsjäst är så kolla in wikipedia

Dagens internetsummering

Har på grund av min förkylning varit lite smådeppad, och vad är det bästa när man är lite smådeppad? JO.. att köpa något.
Har varit ganska duktig i år och inte köpt massor av onödiga klädesplagg eller prylar, bara det som verkligen har behövts...
Men... nu blev det klick på något jag verkligen inte behöver just nu, en t-shirt och ett halsband. Tyvärr är det varken ekologiskt eller fairtrade (vad jag vet) men budskapet är iallafall rätt...
Jag klickade hem mina produkter från Veganstore.se
 
Håller fortfarande på och letar en jacka. Utbudet i de vanliga butikerna var helt enkelt obefintligt. Ska göra ett nytt försök på Wått&Torrt och Naturkompaniet. Eller har ni några tips? Händer att jag besöker Östersund, Härnösand, Hudiksvall etc etc ibland
 
----
 
Har ni liksom jag suttit å dregglad lite efter Supervipsmak´s Trigoteer?
Finns massor av mums på deras hemsida HÄR
Varför kommer alla varor till norrland så sent.. :(
 
------
 
Sverige VS Danmark.
Varför ökar danskarna sin ekologiska konsumtion mer än vad vi svenska gör?
Matdebatt på Berns 14/10 2013
 
----
 
Twitterstorma för mer fisk och färre fartyg!
Vill du att vi ska fortsätta överfiska haven med hjälp av skattepengar? Självklart så är svaret på den frågan NEJ! För dig med twitter så finns det färdiga inlägg mm på Votefish.org att kopiera. Hashtagga med #OCT23 och Re-tweeta WWF Sweden
 
----
 
Tävla om att vinna Rädda Djurens Pysselpåse
 
----
 
Denna har ni säkert sett, har cirkulerat ett tag men för er som missat;
Läkare bildar förening för kost och hälsa - i huvudsak vegansk mat.
 
---
 
ANAMMA som gör både vegansk och lakto-ovo mat har en liten undersökning om de ska göra sina produkter veganska.
Och självklart så vore det väligt kul för oss veganer (och allergiker) om de gör det!
Svara på undersökningen HÄR! tar mindre än en minut!
 
---
 
Tycker du inte att privatpersoner ska hålla på med fyverkerier, skräpa ner miljön och skrämma djuren (Vet att även människor från krigsdrabbade områden kan tycka det är obehagligt med de smällande ljuden)
Kan du skriva under HÄR
De flesta Djurskyddsföreningar som, Djurens Rätt, Alliansen, Djurskyddet etc har anslutit sig till protesten.
 
---
 
Något återkommande är Livsviktigt.se / Donationsregistret
Jag har själv anmält mig för många år sedan på Sundsvalls Sjukhus och har ett litet kort i min plånbok om att jag donerar min kropp till organdonationer och forskning.
Hellre att de forskar på min kropp (Som är relevant i forskning för att lära sig om människor) än att de forskar på ett djur (Som inte är bra forskning för människor)
HÄR kan du anmäla dig till registret över nätet
 
---
 
Vårdguiden har uppdaterat sin information om Vegetarisk Mat och Matråd för vegetarianer.
Vet ej när den uppdaterades, och den är väl ännu inte helt komplett men är väldigt glad att de numera är positiva till vegetarisk/vegansk kosthållning! De har bland annat tagit upp att vegetarisk mat ger hälsofördelar för de med hjärt och kärlsjukdommar mm. Hejja!
Vill man ha en mer komplett bild så surfa in på Veganföreningen i Sverige (vegan.se) HÄR
Veganföreningen ska ha temakväll den 5November i Stockholm med provsmakning mm. Önskar att jag kunde åka dit!
 
---
 
Djurrättsaktivister rasar mot GTA - Mot att köra över djur osv i dataspel 23/9 2013
Jag har kört över många fotgängare i datorspel, skjutit ihjäl massor av människor och barn mm, men aldrig gjort det i verkligheten. Jag tror någon hade lite tråkigt och ville "missnöjesrösta" haha.
 
---
 
200 hundar fritagna från försökslabb i Brasilien (notis 18/10 2013)
Samma händelse men från AnimalLiberationFront.com med länk till video och bilder
 
---
 
Hjälp Europas 23 miljoner mjölkkor till bättre levnadsvillkor, en just nu avslutad kampanj som bland annat Ben&Jerry´s , WSPA mm har engagerat sig i. över 250.000 underskrifter har de samlat ihop!
Kom ihåg att kunskap om hur djuren har det är ett första steg för att kunna hjälpa!
 
---
 

Tikei som säljer veganskt och ej djurtestat smink har nu rea på sina läppglans, istället för 99kr så kostar de nu 29kr.
 
---
 
Från WSPA:
Säg nej till massavlivningen av Rumänska hundar HÄR
 
Vad vet du om djurplågeriet bakom världens dyraste kaffe?
 
----
 
Och det sista för idag
 
Skriv på om att fler Pressbyråer ska sälja Vegankorv!

Goldfinger

Ett av mina favoritband som sjunger om djurrätt är Goldfinger.
Sångaren John Feldman syns ofta i djurrättssammanhang, bland annat hos PETA
 
Nedan kommer några av deras bra låtar. Finns massor på youtube.
VIlket är ditt favoritband?
 
Free me (känsliga tittare varnas, starka bilder)
 
"I didn't ask you to take me from here,
I didn't ask to be broken,
I didn't ask you to stroke my hair,
Or treat me like a worthless token,
But my skin is thick,
And my mind is strong,
I am built like my father was,
I've done nothing wrong
 
So free me,
I just want to feel what life should be,
I just want enough space to turn around,
And face the truth,
So free me
 
When are you gonna realize,
You're just wrong,
You cant even think for yourself,
Cant even make up your minds,
So my minds a jail,
And I hate the whole god damn human race,
What the hell do you want from me,
Kill me if you just dont know,
 
 
Or free me,
I just want to feel what life should be,
I just want enough space to turn around,
'Cause you're all fucked,
Someday maybe you'll treat me like you"
 
--------
 
En lite rockigare låt Open you eyes (Inget blodigt/läskigt)
 
"Open your eyes
To the millions of lies
That they tell you every day

Open your mind
To the clever disguise
That the advertisements say

How do they know?...
What's good for you

Wake up Wake up Whoa oh
Wake up wake up Whoa oh oh
A shot to the head
They're better off dead
Will you wake up wake up Whoa oh

Destroy all the land
And kill what you can
Just to make the profits rise

They sell you from birth
For all that you're worth
The money spreads like lies

And how do they know?...
What's good for you

Wake up Wake up Whoa oh
Wake up wake up Whoa oh oh
A shot to the head
They're better off dead
Will you wake up wake up Whoa oh

Don't wanna hate you
Don't wanna blame it all on you
i'm Out of options
If you don't look I'll force you to
If you don't look I'll force you to
If you don't look I'll force you to

Wake up Wake up Whoa oh
Wake up wake up Whoa oh oh
A shot to the head
Just so you can be fed
Will you wake up wake up Whoa oh

Open your eyes
Open your eyes
wont you open your eyes?"
 
 ------
 
 What gives you the right? (Starka bilder)
 
-----
Get up (Inga farliga bilder)
 
 
"I see the lips move
But all I hear is shit
They act so natural
Faking crimes they don't admit

We need action on the street
Moving with our feet
It's time to shout out loud
It's time to start a movement
And there's no time like right now

It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up, stand up
It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up
It's time to start a fight

Monkey see, monkey do
But all they see is death
Electrocuting, cut 'em up
Watch them take their last breath

We need action on the street
Moving with our feet
It's time to shout out loud
It's time to start a movement
And there's no time like right now

It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up, stand up
It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up
It's time to start a fight

I've held my breath so many times
When I'm praying for the tortured souls
But your souls they seem to be done for
Your bodies they've waged wars
So what gives them the right
To take your life from you
Why do they all play God?
Who said that is your job

It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up, stand up
It's time to
Get up, get up, get up
Why don't you
Stand up, stand up
It's time to start a fight

I've heard it's a rat race
And their racing 'till they're dead
(get up, get up, get up)
Your pesticides commit homicides
With their frozen:
I've heard it's a rat race
And their racing 'till they're dead
(get up, get up, get up)
Your pesticides commit homicides
With their frozen:

Now it's time to start a fight"
 
----
 
Behind the mask (starka bilder)
 
 Utöver låttexten är det en kvinna som pratar, tänkvärd!
 
"It's funny to think I trusted you
It's funny to think that I have spent my whole damn life supporting you
It's funny that I believed in you,
It's funny I thought that you'd be there if I should ever call on you

So now I'm jaded
Friends turn to enemies

Now that I know that you work for them
Now that I know your life is based around such lies and corperate greed
You only believe what you are told
You only defend laws that are old because it's law don't make it right

So now I'm jaded
Friends turn to enemies

All my life I've done what I've been asked
So who is right? The one behind the mask

So now I'm jaded
Friends turn to enemies

It's funny to think I trusted you
It's funny to think that I have spent my whole damn life supporting you
It's funny that I believed in you,
It's funny I thought that you'd be there if I should ever call on you

All my life I've done what I've been asked
So who is right? The one behind the mask
All my life I've done what I've been asked?
So who is right? The one behind the mask"

VIsa solidaritet för djurrättsaktivism och Mjölkproduktion mm.

Först vill jag bara säga tack till Cirkus Skratt! Nu ska även de sluta med vilda djur på deras cirkus! Kanske har de sett vilket mediauppsåt det blev mot Cirkus Scott?
Väldigt glad att fler följer samma exempel
 
Men nu vill jag skriva lite om just djurrättsalliansen;
Alliansen startades 2005 efter att en grupp hoppat av djurens rätt då de enligt deras åsikt varit för "mesiga", trots att båda föreningarna har liknande namn så agerar de inte på samma sätt/hör inte ihop.
Alliansen är trots namnet inte politiskt bundet, och jobbar med gräsrotsaktioner som att frita djur och upplysa folk om hur djuren lever, mestadels via bilder och filmer.
 
Har ni sett artikeln som cirkulerar på olika mediaplattformar som instagram, facebook mm?
"Visa solidaritet för våra djurrättskämpar" och liknande brukar det stå under artikeln (Djurrättsaktivister häktade för mängder av brott - expressen)
Först och främst vet jag inte hur jag ska visa solidaritet mot dom? Ska man göra något speciellt? Är det något event som är inbokat som jag missat?
Jag tycker aktivism är bra, när det hålls på en rimlig nivå, men när man börjar att sätta eld på saker, misshandel, förstöra saker mm (Jag förstår frustrationen och att det kanske är något som hänt i stridens hetta) (Minkfarmare i dispyt med Djurrättsalliansen)så börjar det gå för långt.
Det är just det vi andra vardagsaktivister inte riktigt vill bli förknippade med.
Eller att stjäla en gravsten (!!!) för att lägga utanför någons dörr.
 
Däremot att gå in i byggnader och knäppa kort och sprida kunskap om missförhållanden, (Swedish Meat´s ordförande Lars Hultström avgår efter skandalbilderna) , demonstrationer, affichering mm är i mitt tycke acceptabelt och på en rimlig nivå.
 
Jag tycker faktiskt att Djurrättsalliasen är både bra och dålig, ett bra forum för de som vill agera mer på gräsrotsnivå mot enskilda företagare (Ett liv som gris) (Sveket mot minkarna) och liknande aktioner de använt sig utav. (Mats Engmans minkfarm i Nacksta får besök) (Nacksta minkfarm är nu stängd, hittade ingen tidningsartikel om det men en bloggare har blandannat gjort en sång om minkfarming "om jag bara döda dig" )
VEM ha missat alla de klistermärken med bild på en mink som fått öronen avbitna? trots att det var flera år sedan de sattes upp så har de lyckats sitta kvar, och klistermärkena finns då överallt, på skolor, torget, i busskurer, på lyktstolpar mm. Riktigt bra kvalite på de klistermärkena med andra ord!
 
Här är lite av vad Djurrättsalliansens resultat vid olika aktioner
 
------
 
Djurens rätt grundades 1882 och är just nu Sveriges största djurrättsorganisation, Djurens rätt arbetar med fredliga metoder och genom att påverka politiker (så de kan instifta nya lagar) och folkutbildning av djurens situation.
 
Djurens rätt har ni i dagarna släppt en ny rapport om hur mjölkkor lever, Mjölkfabriken (PDF) (Går även att köpa som folder i webshoppen ).
 
Jag har läst den och den är saklig och bra (Inga hemska bilder så även ni känsliga kan läsa den)
, många källor, vilket är jättebra!
Jag har själv varit på ett antal olika nöt-uppfödningar och tittat, och ingen har varit den andra lik (iof har jag inte varit på 100st). Men enligt statistiken (och lagen!) så är de flesta faktiskt väldigt lika, och om man tänker efter. De lever inte i sin naturliga miljö. (Jag vill faktiskt hävda att de vanligaste mjölk-raserna är inte anpassade för att bo i ett nordiskt klimat.) Kalvarna får inte dia så länge som de naturligt skulle göra (hos mjölkkor), kalvarna av hankön säljs för att gödas upp till att gå till slakt. Så även fast man "bara dricker mjölk" så bidrar man till köttindustrin, något jag själv försökte förtränga när jag fortfarande drack mjölk. Numera finns det ju så många bra substitut att välja bland så vanlig mjölk, grädde, ost, margarin är inte svårt att byta ut längre.
 
Det roliga i sammanhanget är att folk blir så upprörda av denna rapport. Har följt kommentarena på faceboksidan, och där dricker minsann folk bara närproducerad mjölk, deras djur får vara ute året om, djuren mår bäst av att vara inne hela tiden etc etc etc. Bäst är det väl när de enligt uppgift KÖPER mjölk opastöriserad från bonden. "Kan bli förbjudet att köpa mjölk direkt från bonden".  Ska man verkligen dricka något som är farligare än vanlig mjölk (Källa Livsmedelsverket)
 
Förresten, varför kallas ko-djuren för NÖTKREATUR? De har ju inget med nötter att göra, och kreatur.. eller boskap... Det är väl bara ännu ett sätt att verbalt distansiera sig från djuren, vad de egentligen är, kor.
 
Så för er som ännu inte skippat mjölken, om ni inte gör det för djurens bästa, gör det då för naturen och din egen hälsa! Finns massor av vetenskapliga artiklar om på vilket sätt mjölken är skadlig mot hälsa, djur och miljö, men jag riktar nu in mig på allergier, något som ligger mig varmt om hjärtat. Allt för många går runt och ständigt mår dåligt pga sin mjölkallergi!
 
I ett avsnitt av Food Hospital (Visas på TLC just nu, från England) så hade de i ett avsnitt en pojke som led av besvärande klåda, exem över hela kroppen och familjen hade provat ALLT och pojken blev botad, av att sluta dricka mjölk.
Astma och allergiförbundet - allergi mot komjölk
Astma och allergiförbundet - Mjölk - Det vanligaste odeklarerade allergenet
Mjölkfri.com - Mjölkallergi
 
-------
 
 
Min egen erfarenhet av att sluta med mjölk var faktiskt att upptäcka att jag var allergisk mot det!
Något jag visste ganska tidigt var att jag var känslig mot laktos, uppsvälld mage, magsmärtor och diareer. OCh då började jag med laktosfritt. Tyvärr så tänkte jag inte längre än att är jag allergisk mot en sak i mjölken så är det nog så att jag är allergisk mot det andra? Min ena förälder var också känslig mot laktos, något som borde fått mig att tänka till ännu mer, men tyvärr inte.
Itutad sedan barn att mjölk är bra för dig, annars kommer skelettet att gå av, så drack jag mindre och mindre mjölk, började succesivt att byta ut mot andra sorters mjölker.
MEN fortfarande så fanns det ost etc i min mat, så jag var aldrig fri.
Mina astmaproblem blev bara värre och värre. Provade olika preparat, trots maxdos av underhållsdos och användning av snabbverkande flera gånger om dagen så hjälpte det inte så mycket som jag ville.
Jag tränade väldigt mycket ett tag, uppemot 5gånger i veckan under flera år, trots detta så kunde jag inte hänga med på en vanlig uppvärmning eftersom jag fick sån hosta och andnöd. Några gånger så svimmade jag av andnöd.
Jag tränade i månader(utöver min vanliga träning) för att kunna jogga mitt mål på 1km. Tillslut klarade jag det, Och fick lägga mig ner på marken med hemskt bultande i öronen, yrsel och illamående. efter det blev jag avskräckt och slutade att försöka jogga, det var väl ändå inget för mig.
 
Jag började vara vegan hemma men åt för "husfridens skull" mjölkprodukter på jobbet och när jag var bortbjuden/åt ute. Tills jag en dag bestämde mig att nej, nu vill jag inte vara "snäll" mot andra genom att äta sådant jag inte tycker är rätt framställt. Veckorna innan så var jag hos en vän på en liten hemmamysfest, och fick mitt värsta astmaanfall någonsin. JAg trodde helt enkelt att jag skulle dö. Det tog tvärstopp. Jag kunde inte stå på benen de bara vek sig. Som tur var hade jag min medicin på mig och lyckades få i mig lite, mina vänner blev jätterädda (och jag med) och ville ringa ambulansen (jag ville inte, ibland för envis för mitt eget bästa).
 
Efter att jag blivit vegan på heltid så märkte jag att jag inte behövde at mitt snabbverkande lika ofta, för att sedan sluta med den helt. Började då även trappa ner underhålldosen, och ändå vara bättre i luftrören än jag någonsin tidigare varit.
(I perioder tidigare var det så svårt att andas när jag skulle sova att jag fick ta snabbverkande och fick ligga upppallad av kuddar, låg jag platt höll jag på att slemma igen, och fick ta upprepade doser under natten).
 
När man har astma så får man göra regelbundna besök (typ en gång om året/vartannat år) för att se hur astman utvecklat sig. Vid mitt återbesök påtalade jag att jag är nästan symptomfri nu när jag slutat med mjölkprodukter, tydligen så var detta väl känt i sjukvården men det är inget som sägs till patienterna!

Jag har alltså helt i onödan mått dåligt (och säkerligen mååånga fler) för att man inte vill säga åt folk att sluta dricka mjölk för att det är kontroversiellt!!! SJUKT ÄR DET!
 
Nåja, en dag fick jag iallafall för mig att jag borde ju prova att jogga igen, trots att jag nästan lagt träningen på hyllan på grund av olika skador så var jag ju nyfiken hur bra jag egentligen är i luftrören.
Kunde jogga 1km utan problem på första försöket, utan att hosta upp slem, få pipande andning, ont i lungorna, ingen yrsel eller bultande i öronen! NI ANAR INTE hur lycklig jag var då!!!
 
För er som är nyfiken på hur mycket mindre medicin jag tar nu så är min nuvarande dos (Planerar att sluta helt framöver, vill inte gå för fort fram)
 1ggr/dag * 100mcg Flutide
Bricanyl/oxis enstaka gång vid förkylning.
 
Som mjölkdrikare
4ggr/dag * 100mcg Flutide
Oxis/Bricanyl/symbicort ofta flera doser dagligen.

Vad har detta resulterat i då?
Jo att kunna känna sig fri! behöver inte ha med mig medicinen överallt, jag sover bättre, slipper darrningar och svamp på tungan och "förändrad röst".
Jag är piggare och hälsosammare, sparar pengar, förbättrar miljön och situationen för djuren!
 
Jag önskar att jag blivit vegan tidigare!

En nygammal nyhet

Vegetarianer lever 12% längre än köttätare, skrev Svenska Dagbladet igår
 
Studien är gjord av ett Kaliforniskt universitet med närmare 100 000deltagare.
Läs hela studien HÄR (på engelska)
 
Svd har tidigare även under 2013 publicerat
"Allt fler mäktiga män ratar kött på tallriken"

"Sveriges bästa taco är vegansk"
 
"Krogguide för vegetarianer"
 
"Sveriges första digitala vegankokbok är här"

och

"Popcorn är nyttigare än grönsaker"
 
Jag är väldigt glad över att Svenska Dagbladet är så vegan-vänligt inställd! mer sånt!
 
Sundsvalls Tidning är jag lite besviken på, men vi bor ju i norrland och här så ska man ju äta kött enligt rådande normer.
JAG HATAR NORRLÄNDSKA KÖTTNORMER!
Jämför rapporteringen, den är ganska gles?
Någon gång ibland har det glimmat till på ordet fritt, men de publiceras inte på webben tråkigt nog.
 
"Vegan fast man är vuxen" från 2012
Hejja dig Veganmax i kommentatorfältet!
 
"Nya nordiska kostråd visar att skatt på animaliskt fett behövs"
Självklart! Köttätare är ju oftast inte så måna om sin hälsa!
Massor av upprörda köttisar i kommentatorsfältet.
 
Eller för all del, det Dagbladet har att komma med
 
"inte alls svårt att vara vegan" från 2009
 
och
"Hanna 18år, kämpar för djurens bästa"
 
Ganska dålig rapportering av veganism etc.
Vi får väl kanske ändra på det?
Skriva insändare?
Strunta i "gammelmedia"?

Förkylning

Jag vet inte om det var gårdagens joggingtur eller bara otur, men idag vaknade jag med en elak smärta i halsen och nysningar så att snoret sprutade.
 
Min vanliga taktik har varit att gurgla med någon alkoholhaltig munskölj,
(Listerine är vegansk men är testad på djur, Dental pro på apoteket är både vegan och ej djurtestad) flera gånger om dagen, dricka mycket jos, äta glass... Och mitt hemliga vapen, NÄSKANNA (Ja jag är frälst!)
 
( Bild lånad från Svensk Sjuksköterskeföreningen - Om nässköljning )
Billigt, miljövänligt, lätt och fantastiskt!
Man blandar helt enkelt lite salt i ljummet vatten och spolar rent näsan från allt äckel.
Min kanna är från Nasoklar (Samma som på bilden) och den (och liknande varianter) finns på typ alla hälsokostbutiker och vissa apotek.
Det är så SKÖNT att inte behöva vara täppt! Släng iväg era hemska nässprayer som bara gör er beroende, ännu mer täppta, bortkastade pengar och miljöpåverkan!
 
Just idag hade jag varken jos eller glass hemma, så har istället druckit flera koppar rooibos med lite kokossocker. Jag som inte gillar té annars är helt såld på denna! Naturligt koffeinfritt, fairtrade och ekologisk, och finns i vanliga butiker!
Kostar 24,50kr på Ica Maxi Birsta
 
 
Och något som många krullar ihop både tungan och näsan för, Äppelcidervinäger!
Jag har köpt en ofiltrerad vinäger, även den ekologisk, och tycker att den smakar bättre än de klara varianter jag provat tidigare.
Dels så kan man gurgla vinäger blandat med vatten, eller dricka 1-2 matskedar (eller vad man nu gillar) i vattnet. Jag har valt att dricka, eftersom det är bra att dricka mycket nu för att lösa upp allt slem i halsen.
Smaken liknar en svag variant av ej kolsyrad Kombucha, så det passar er som vet av att kombucha är gott :)
 
 
 
Efter en snabb googling hittar man massor av saker denna "mirakelvätska" ska utföra, allt från aknemedel, gå ner i vikt, användas som deodorant, bota mjäll, allergi, astma, urinvägsinfektioner, IBS och halsont.
Överkonsumption kan yttra sig i frätskador på hud/inre vävnad, Hypokalemi (för låga halter av kaliumjoner i blodet) och benskörhet. Men då misstänker jag att det måste röra sig om ENORMA mängder, inte en halv deciliter om dagen!
 
Jag har nyligen upptäckt att man kan använda äppelcidervinäger i mat (Ja jag är lite efter i matsammanhang!) och nu har jag nästan några droppar i allt! På salladen, i såsen mm. Ger en härlig syrlighet.
 
 
Till mat idag hade jag tänkt laga lite god ekologisk klyftpotatis i ugn, med grönkålssallad och kokt blomkål och sedan sova en stund. Sömn är väldigt viktigt för att skynda på läkningsprocesserna i kroppen :)
 

Till efterrätt blir det lite ekologiska torkade dadlar! Mums!
 
Något som är lite dumt är dethär med potatis, det är alla gifter som finns i dom! På 1% av all åkermark i Sverige så odlas potatis, men 40% (!!!!) av den totala bekämpningsmedlanvändningen! Utländsk potatis är ÄNNU värre!
( Källa: Naturskyddsföreningens PDF Miljögifter i jordbruk : Potatis )
 
Jag köper Delta Grönts Ekologiska potatis, 2kg för 32,90kr på Ica.
Den kan vara lite krånglig att hitta men väl värt besväret!
Såhär ser påsen ut
 
---------------
 
Appropå något helt annat, någon kanske minns att jag tidigare skirvit lite om Cirkus? (Inlägget hittar du här)
Igår gick Cirkus Scott ut med att de ska sluta med vilda cirkusdjur!
Tack vare OSS! Ja just VI! Folk vill inte längre se alla stackars ledsna elefanter, sjölejon mm uppträda!
Hoppas nu att det sprider sig! Att fler cirkusar blir varse den enorma kritik som finns, och att beslutsfattarna ska vakna upp och förbjuda vilda djur på cirkus! Läs mer på Djurens rätts hemsida HÄR.
 
Någon som är sugen på att demonstrera vid cirkusarna nästa sommar?

Klas Klättermus grönsaksätarsång

"Den som jämt har kött till mat
och skinkor hela dagen
Han blir så däst och trött och lat
och väldigt tjock om magen

Men den som äter palsternackor,
han går inte av för hackor
Morot selleri och dill
är inte heller illa

Han blir så lagom mätt i magen,
glad och munter hela dagen
Får sån spänst i benen
att han inte kan stå stilla
 
Den som bara vill ha kött
och äter sina vänner
Han blir så däst och lat och trött
och får så fula tänder

Men den som äter palsternackor,
han går inte av för hackor
Det finns kraft i morotssaft
för den som håller stilen

Han blir så snäll mot dem han känner,
han får många goda vänner
och får väldigt fina tänder
liksom krokodilen"
 
Mer grönsaksätarssång till barnen!!!
 
 
 
----------------------------------
 
Kastar även in denna lilla bild på Yoda, Tyckte den va söt å klämkäck!
USE THE FORCE!
Hittad på Instagram @Freke :)
 
 

Smakrabatt på alpro

 
Alpros mandeldryck är så himla god! Och nu kan du få 7kr i rabatt.
 
Kolla mer på Alpros hemsida HÄR
 
eller
 
Gå direkt till kupongen HÄR (du måste själv skriva ut den PDF)
 
Kupongen är giltig tillomed 31/12 2014!
 
 
 

McDonalds och bröd är inte fågelmat!

Att mata fåglar med rester från snabbmatsrestauranger likt McDonalds är farligt för fåglar, de blir undernärda, fjädrarna växer inte som de ska och de dör unga.
 
Läs om "McDonals-sjukan dödar fåglar" på expressen
 
Många anser att bröd är dåligt för fåglar, medans andra tycker att "det är inte fel att mata med bröd, det har man ju alltid gjort". Jag har själv matat änder med bröd som liten men inte som vuxen. När får en fågel tillgång till bröd i naturen? Antagligen aldrig, jag har aldrig sett en fågel använda en ugn iallafall.
 
Bröd fungerar som "bukfylla" och ger inte speciellt mycket näring, får fåglarna för mycket bröd kan de få näringsbrist. Ett problem är också att "brödspillet" gör att miljön i sjöar osv blir dålig. I brödet så växer det snabbt massa bakterier och fungerar som gödning till giftiga alger.
Bättre att mata med olika sorters frön/korn.
Tänk på att inte mata på samma ställe hela tiden, speciellt om det ligger bajs på marken.
 
Läs vad Naturskyddsföreningen har att säga i frågan
 
Wildlife Garden har lite tips på vad du kan mata med istället för bröd och lite andra tips om just fågelmatning
 
Vill du fördjupa dig lite kan du besöka Naturhistoriska riksmuseet´s sida om fåglar eller Royal Society for the Protection of Birds "household scraps".
 
 
Någon som minns "Djurens ö" som sändes på TV4 För sisodär 10 år sedan? De har en jättebra hemsida om djur, hur man ska ta hand om sjuka skadade vilda djur mm.
En riktig supersida med andra ord om vilddjursrehabilitering!
Djurens Ö är en stiftelse som drivs av bidrag från allmänheten.
Kolla in deras sida om:
Sjöfåglar
Och
Hur räddar man oljeskadade fåglar?

Jakten på det veganska brödet

Enzymer tillsätts ofta i bröd (och tvättmedel och andra maträtter) för att få lite "extra" egenskaper.
Det kluriga med enzymer är att tillverkarna först och främst inte behöver skriva ut detta i innehållsförteckningen, och för det andra, de skriver inte VILKEN sorts enzym/er som har tillsatts.
Exempelvis så är enzymet fosfolipas gjort av  grisars bukspottskörtel, något som INTE är veganskt.
Jag har tidigare bara undvikt de produkter med ordet enzym utan att kolla upp det närmare.
 
Vill du veta mer om mat och tillsatser så rekomenderar jag de gamla "godingarna" Den hemliga kocken och Äkta vara av Mats-Eric Nilsson.
 
Jag tycker det är dåligt att de inte skriver ut, alt inte skriver vilken typ det handlar om! Maila gärna du också och önska att de lägger ut info på sin hemsida/produkt.
 
De brödtillverkare jag har undersökt är
 
Polarbröd - polarbrod@polarbrod.se
Bad även om att de skulle sluta med att använda uppstoppade renar i marknadsföringssyfte. Mejla du också! Ju fler som klagar desto större chans är det att slippa se dessa!
Enligt hemsidan så använder de bara "produkter från växtriket" men hittar ingen info ang enzymer.
 
Pågen - pagen@pagen.se
Har en FAQ sida där de skriver om att de använder enzymer, men inte om det är växt eller djurbaserat.
Använder palmolja, ägg och mjölk i vissa produkter.
 
Skogaholm - formulär på hemsida
Hittar ingen info på hemsidan.
 
Fazer - Krångligt formulär på hemsida
svår å krånglig hemsida, hittar ingen info
 
Finstabagarn - inte kunnat kontakta
Har ingen hemsida. någon som vill ringa å fråga?
 
Fria
Enligt hemsidan så är alla deras bröd veganska!
(kladdkaka och muffins innehåller ägg)
 
Hagabagarn
endast telefonkontakt (har ej ringt)
 
Stödebröd
Hemsida under uppbyggnad, mailadress finns
 
Wasa - kontaktformulär på hemsida
 
 
Har du varit i kontakt med något bageri som du vet är safe?
 
 
--- UPPDATERAD 17 OKTOBER 2013 ------
 
Jag har nu fått svar från alla (utom polarbröd) att deras enzymer är gjorda av vegetabilier!
HURRA!
Med andra ord så är det inte så vanligt med animaliska enzymer i just matbröd, och det är ju jättebra!
Så ät nu ditt bröd i godan ro och njut :)
 
 
 
 
 

Loveice

Någon som sett Loveice glassarna på Citygross? Enligt deras grossist bofood.se så ska de säljas där..
 
 
Bild från bofood.se
 
 
 
Uppdatering November 2013
 
Loveice är nu testad! Jättegott! MUMS!
Finns på Citygross i Sundsvall

Exempel på mänsklig grymhet

Läst i Sundsvalls tidning idag
Artikeln finns HÄR
 
 
Förstår inte hur man kan vara så grym?? DET ÄR DITT FEL INGRID ATT RÄVEN KOMMER IN I HÖNSGÅRDEN! DET ÄR INTE RÄVENS FEL!
Skulle du ha byggt hönsgården ordentligt skulle dethär aldrig ha hänt!
DETTA ÄR DJURPLÅGERI! ALDRIG OK ATT GÖRA SÅHÄR!
 
 
( Bild lånad från artikeln )
 
 
"Den var vid fyratiden på morgonen som Ingrid Meinking hörde ett väldigt kacklande i den lilla hönsgården utanför huset i Tuna by. Hon gick ut för att kontrollera vad som stod på och ute var det full fart. Hennes fyra katter hade tagit plats i ena hörnan och i den andra fanns räven och hönsen som då låg väldigt illa till. Speciellt en av äggproducenterna som nyfiket undrade vad som stod på.
 

– Den dumma hönan hade stoppat ut huvudet genom stängslet men hon klarade sig ganska bra ändå och fick bara ett litet jack på halsen, förklarar Ingrid som sedan gick i klinch med räven.

 

När den strök förbi hennes ben greppade hon djuret i den ståtliga svansen och svingade den ett par varv i luften innan den slutade sina dagar mot husets stentrappa. Men Ingrid erkänner att det inte var någon lätt match.

 

– Det var becksvart ute så jag gick lite på känsla, säger den 75-åriga rävjägaren.

 

Först hade hon tänkt stoppa upp och göra en jakttrofé av mickel som för övrigt var vid riktigt god vigör.

 

– Den var fin i pälsen och hade inga loppor eller skabb så jag hade tänkt spara den, förklarar Ingrid.

 

Men så blir det inte. Det gick för lång tid så Ingrid placerade räven i en påse och begravde den ute i skogen. Skraj för räven blev hon däremot aldrig.

 

– Inte blev jag rädd inte. Jag har massor av djur som hälsar på här, säger Ingrid.

 

Många hälsar på men den hungrige räven kommer aldrig mer tillbaks till Ingrid Meinking i Tuna by, Ljustorp."


Veganskt på internet

Ännu ett företag med inriktnig vego har öppnat!HURRA!
Denna gången är det Annette Grandin i västerås som börjat med vegansk chark! Kolla in hemsidan veggokoket.se !
Den 19 Oktober är det öppning med smakprovning och öppningserbjudanden! Synd att man inte är i Västerås!
De säljer bland annat nuggets, korvar, burgare, grillspett, kebab mm!
Pinto har skrivit om företaget :)
( Bild lånad från veggokoket.se )
 
-----
 
För oss som inte har facebook (Ja vi finns!) så finns Ble.at! En vegansk community med användare från hela världen! Jag var med från början med en annan användare, och då var det "explosion" av registreringar på sidan så den krachade hela tiden! Har gjort ett uppehåll och har nu skapat en ny användare, mycket mer organiserat nu. Adda mig gärna "VeganiSundsvall" heter jag där.
Du kan hitta massvis av recept, nyheter, events, inspiration och så vidare!
 
 
------
 
För dig som hellre läser på svenska så finns trotjänaren Vegan.nu. Tidigare var det en community (Som jag saknar!) men numera är ett öppet forum. Inget är för smått eller för litet.
 
 
----
 
En ny svensk vegansk djurbutik har öppnats på nätet! Laura Philon heter den!
Finns några ECO-produkter (tillkommer säkert mer) och de ska eventuellt i framtiden även ta hem veganskt foder :)
 
----
 
Nu till lite tråkigare saker.

"Möss dig i misstänkt olagliga djurförsök
Forskaren har nu anmälts av länsstyrelsen. Djurförsöken, där åtta av tio möss dog, utfördes vid Biomedicinskt centrum på Uppsala universitet skriver tidningen Metro. Att fler möss dog än vad som var förväntat föranledde en särskild granskning av försöken, och en universitetsveterinär misstänkte att det saknades tillstånd för försöken från en djurförsöksetisk nämnd."
 
ÄR DET INTE DAGS ATT VI FÖRBJUDER DET NU?????
 
----
 
Hur ska vi nå ut med vårat djurrättsliga budskap?

Dessa är inspelade av djurens rätt nyligen, och båda är väldigt bra. Vi kan inte bara propagera statistik och vara gråa och tråkiga. DET ÄR ROLIGT ATT VARA VEGAN!
 
"Strategier för en djurvänligare värld - Martin Smedjeback" 40Minuter
 
 
 Och
 
"The Sience of Animal Advocary - Nick Cooney" 60Minuter
 
 
 
 

Första gången pumpa!

 Igår gjorde använde jag för första gången pumpa!
 
Googlade lite och hittade detta recept på matlust.ifokus.se
"6 deciliter finhackad pumpa.
3 deciliter vatten
1 grönsaksbuljong
3 deciliter majs
1 burk krossade tomater
3 matskedar äppelcidervinäger eller 4 matskedar vin
3 matskedar socker
salt
peppar

Koka pumpan i vattnet tills den börjar bli mjuk. Tillsätt resten av ingredienserna (utom majsen) och koka i 20 minuter, under tiden fixa i ordning riset.

 

Serveras till ris eller bulgur och majs samt grönsaker".

 

Men det blev ett lite annat recept. Tyckte att grytan blev alldeles för vattnig, så tillsatte en gul hackad lök. jag gjorde mina pumpabitar ganska små typ ½-1cm men nu i efterhand så skulle bitarna ha varit större och kanske 1-2dl mer pumpa. Tycker att det inte hade behövts 3matskedar socker, blev ganska sött, kanske 1 matsked socker skulle ha räckt. Färgen blev ganska blek så blandade i lite paprikapulver.
 
Har en del pumpa kvar och ska prova att steka bitarna.
 
Såhär såg min variant av rätten ut, serverad med Matkorn och grönkål.
 
 
 
 
 

Hur ser en vegan ut?

Ja jag vet inte det iallafall, men många omnivores (Aka köttätanre) vet tydligen det. vi är bleka små och smala. Punkt. Vi tappar visst håret också efter en tid. Man kan inte leva utan kött tydligen.
Mötte en "kött är gott" människa senast igår. "Åhh det är så härligt med en blodig stek".
Tack för att du förstörde min matlust genom att påminna mig om hur mycket lidande det finns i världen. Varför drog du inte den om de svältande barnen i afrika också?
 
Att veganer ofta är smalare än omnivores är väl inte så konstigt, vi måste i större utsträckning laga vår egen mat = mer kunskap om vad som finns i maten. Visst finns det överviktiga veganer likt det finns underviktiga omnivores.
 
Enligt Americas Diabetes Assosiation´s undersökning om kost, vikt och risken att utveckla typ 2 diabetes så har veganerna de undersökt den mest hälsosamma vikten och därmed minskar risken för diabetes som ofta orsakas av fetma.
BMI tabell:
Undervikt under 18
Normalvikt 18-25
Övervikt 25-30
fetma 30+
BMI används som en riktlinje och passar inte alla, men är bra när man ska mäta en populations vikt relaterat till längd.
 
 
Hela undersökningen hittar du HÄR
 
"RESEARCH DESIGN AND METHODS
The study population comprised 22,434 men and 38,469 women who participated in the Adventist Health Study-2 conducted in 2002–2006. We collected self-reported demographic, anthropometric, medical history, and lifestyle data from Seventh-Day Adventist church members across North America. The type of vegetarian diet was categorized based on a food-frequency questionnaire. We calculated odds ratios (ORs) and 95% CIs using multivariate-adjusted logistic regression.
 

RESULTS

Mean BMI was lowest in vegans (23.6 kg/m2) and incrementally higher in lacto-ovo vegetarians (25.7 kg/m2), pesco-vegetarians (26.3 kg/m2), semi-vegetarians (27.3 kg/m2), and nonvegetarians (28.8 kg/m2). Prevalence of type 2 diabetes increased from 2.9% in vegans to 7.6% in nonvegetarians; the prevalence was intermediate in participants consuming lacto-ovo (3.2%), pesco (4.8%), or semi-vegetarian (6.1%) diets. After adjustment for age, sex, ethnicity, education, income, physical activity, television watching, sleep habits, alcohol use, and BMI, vegans (OR 0.51 [95% CI 0.40–0.66]), lacto-ovo vegetarians (0.54 [0.49–0.60]), pesco-vegetarians (0.70 [0.61–0.80]), and semi-vegetarians (0.76 [0.65–0.90]) had a lower risk of type 2 diabetes than nonvegetarians.

 

CONCLUSIONS

The 5-unit BMI difference between vegans and nonvegetarians indicates a substantial potential of vegetarianism to protect against obesity. Increased conformity to vegetarian diets protected against risk of type 2 diabetes after lifestyle characteristics and BMI were taken into account. Pesco- and semi-vegetarian diets afforded intermediate protection."

 
Så, för att slippa diabetes, ät mer veganskt!
 
Det finns även många studier som visar att vegetarisk kost minskar risken för hjärt och kärlsjudomar, ändtarmscancer, högt blodtryck mm, något jag kanske får lust att skriva om senare, just nu fokuserar jag på hur vi ser ut.
 
Enligt många ser vi också ut som "tomtar", ofta har vi rymt från mentalsjukhuset. Jag har nog inte sett speciellt många "veganska tomtar", de flesta har varit köttätare...
Sanningen är ju att vi kan se ut som vemsomhelst!
 
Så det är bara att välja.
 
Om du vill se ut, eller vara lika stark som Patrik ( Patrikbaboumian.de ) så är kanske ett besök på VeganBodybuilding.com är något för dig?
 
 
Gillar du att sitta i kundvagnar och vara en riktig "jackass" så kanske du kan söka inspiration hos Steve-o?
( Steveo.com om jag sett rätt uppgifter har han varit vegan sedan 2009)
 
 
 
Såklart behöver man inte vara en kändis för att bli beundrad eller vegan, jag beundrar bland annat dessa vardagshjältar!
Veganrunners IK
 
Ladda ner Vegan runners peppsång här
 
 
Jag försöker bli den hälsosamma "laga all mat själv" veganen. Håller på och utforskar naturens sortiment.
Igår inhandlades detta på Ica Maxi birsta:
Färsk grönkål 400gr 29.90kr,
Chia frön 29kr,
Butternut pumpa 1kg 27kr,
och Matvete 500gr 19.50kr .
 
Nu är bara frågan. Hur ska jag äta upp dethär??
Tips mottages tacksamt. Ska passa nivån för nybörjarkockar :)
 
 

Dagens internetsummering

Just nu har jag inte så mycket på hjärtat. Funderar på hur jag ska lyckas göra bra GI mat till min partner som just nu är i "startfasen". några tips på "Extrem GI vegan"?
 
Några bra saker jag hittade på nätet idag:
 
Supermiljöbloggen: "Politiker vill att tjuvjägare ska kunna skjutas på plats"
Jag håller med. Ska man döda andra så får man leken tåla!
Finns massa mer bra artiklar på Supermiljöbloggen, Den är inte vegansk men mycket veganvänligt :)
 
Säg nej till djurförsök i EU (Sida på flera språk)
 
Skriv på att alla pressbyråer ska börja sälja vegankorv (och inte bara vissa utvalda)
 
Via Umrions trädgårdar hittade jag denna artikel om ett filmprojekt "de var hippies för hundra år sedan"
Låter intressant och skulle gärna vilja se den!
 
Det är lustigt. Ska bara kolla mailen, jo vad händer? alldeles för mycket intressanta texter hittas, tiden flyger iväg och ännu en dag med sömnbrist. Måste bättra mig på det men det är så svårt när man vill hänga med på det senaste.. Och törsten att lära mig mer och mer, för internet är verkligen utbildande om man hamnar på rätt ställen!

Årets Riksdagsmotioner

Djurens rätt har sammanställt de riksdagsmotioner som handlar om djur, utav 3549 st totalt, ett riktigt bra jobb!
Läs gärna och varför inte skicka in en egen motion 2014?

The white poison

Här är en artikel som förvånade mig lite. att en så "köttvänlig" tidning skriver om detta. Att mjölk är dåligt har vi ju vetat länge, och för dig som inte har hinnut bli så förkovrad i ämnet så finns det massor av bra youtube föreläsningar, filmer som Forks Over Knifes, eller om du föredrar text så är The China Study ett bra val.
 
Att sluta med mjölk var jättebra för mig, blev mycket friskare. Kan skriva mer om det någon gång ifall någon är intresserad.
 
 
Pastörisering räddar mångas magar
En ny studie tyder på att svenska konsumenter av mejerivaror kan tacka högre makter för pastöriseringen. Filter där opastöriserad mjölk passerat innehöll mängder av bakterier som kan vara skadliga för människan.
– Det är tack vare pastöriseringen som riskerna minskas, säger Karin Artursson, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT. I den första bredare studien av skadliga bakterier i får-, get- och komjölk från svenska gårdar har Artursson och kollegan Eva Olsson Engvall undersökt filter till mjölktankar vid 74 djurbesättningar.
Vid filtren har mjölk passerat som ännu inte pastöriserats eller på annat sätt värmebehandlats. Matförgiftningsbakterien Staphylococcus aureus fanns vid cirka 70 procent av nötbesättningarna och drygt hälften av get och fårbesättningarna.
 
Den skadliga bakterien listeria fanns vid ungefär var femte besättning, varav cirka två tredjedelar av den jobbigare typen Listeria monocytogenes. I cirka en av tio nötbesättningar påvisades också campylobacter som kan ge diarréer, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
 
I mjölk från enstaka nötbesättningar hittades även colibakterier och yersinia, som kan ge mag- och tarminfektioner. En strid har rasat mellan olika skolor om hur nyttiga eller onyttiga opastöriserade mjölkprodukter är. Artursson understryker att det inte är säkert att alla bakterier skulle ha orsakat magsjuka om de inte dödats av pastöriseringen.
 
Att bakterierna finns i produktionskedjan är känt sedan tidigare men Artursson understryker att studien sökt deras ursprung: – Det som är lite intressant är att de här bakterierna som hittas längre fram i produktionskedjan kanske snarare härstammar från djurens juver än från människans hantering av produkterna i ett senare skede. Att pastöriseringen kan vara av godo antyds också av ett annat faktum: – Vi har inte i samband med att de här bakterierna har hittats på något sätt påvisat några sjukdomsfall, säger Artursson.
 
Publicerat 5/10 2013 i Aftonbladet

Djurens Rätt 131år idag!

Djurens Rätts 131 årsdag har firats idag!
Djurens rätts historia hittar du HÄR
Medlemmar ur Sundsvall/Timrå gruppen har idag visat sig ute på stan, och jag har firat med att äta Findus Kanelbullar (Veganska!). Själv kunde jag inte delta pga jobb men troligtvis kommer vi ha fler "på stan" aktiviteter nu i höst. Är du intresserad av att delta är det bara att höra av sig till Sundsvall/Timrågruppen, exempelvis på Facebook!

 
I Lördags den 5/10 firades Djurens dag en dag för sent (4/10) på torget under framtidsveckans event.
Det var ganska kallt och började regna lagom tills det var dags att gå hem, men trots detta fanns det nyfikna besökare :)
Under dagen var det politiker som pratade, sång (Glömt bort gruppens namn), barnkör och föreningsutfrågning.
 
Många skrev på "Min röst för minkarna", för du har väl inte missat senaste tidens rabalder i media om minkarna som besökte fotbollsmatchen?
 
 
Har du skrivit på "Min röst för minkarna" via webben eller skickat in ett MMS/instagrammat/laddat upp "Min bild för minkarna"?

Trots att majoriteten av svenska befolkningen är emot minkfarmar så får det fortfarande pågå?? Trots att vi fått itutade som barn har världens bästa djurskydd så ligger andra länder i framkant och har redan förbjudit pälsfarmar. När ska befolkningen sätta strängare krav?

Visste du exempelvis att EU vill upphäva förbudet mot försäljning av sälprodukter?
Vem glömmer inte Birgitte Bardot´s tårfyllda ögon när hon bädjade till politiker (tror det var i Kanada) att sluta med denna grymhet, eller när Pamela Anderson i ilska skar sönder stolar med sälskinn på?
 
Varför följer vi inte de andra ländernas förbjudande av vilda djur på cirkus? Elefanter mår inte bra av att göra konster. Att stå på två ben med den tyngden skapar skador på skelettet och smärta, små utrymmen att vistas i och träningmetoderna är allt annat än snälla.
Film + artikel om Cirkus scotts elefantträningsmetoder på svd.se.
Cirkusdirektörens svar kan du hitta HÄR på SVT Debatt.
 
Tycker du att detta är helt uppåt väggarna? Tyvärr så går de svenska kugghjulen sakta, så försök påverka FN om en resolution om djurs rättigheter HÄR
 
När jag berättar för folk om hur olika djur har det så blir det ofta motfrågor, exempelvis "varför tror du det?" "det kan inte hända i Sverige" "Nu överdriver du lite va?" och så vidare. Bästa sättet att få tyst på sånna människor är att hänvisa till Svenska Jordbruksverkets hemsida Jordbruksverket.se
Där finns alla mått, avlivningsmetoder mm som används här helt öppet. Lagar mm finns i PDF i menyn till höger, det kan vara lite svårt att se dessa som "nybörjare" på deras hemsida
Och så vidare.
 
Bästa sättet att verkligen få någon att förstå hur det går till är att vara påläst, länka till bra källor om den nyfikne vill förkovra sig. Bjud på god vegetarisk mat.
Annars finns en ganska stark video/inslag som sänts på SVT 1995 "Svensk köttindustri döden", där man får se bland annat SVENSKA grisar gasas ihjäl. Många tar det inte till sig om man visar videos från utländska gårdar. för det är ju inte här (trångsynt!).
 
När du pratar med någon som fortfarande äter kött, var inte fördömande, utan berätta om din egen väg till ett snällare levnadssätt.
En väldigt bra föreläsning om att nå ut med sitt vänliga budskap Understanding the Psychology of Meat for Effective Vegan Advocacy
 
Det finns så mycket grymhet i världen, så hjälp mig att skapa en bättre värld!
 
 
 
 
 
 
 

Helvetesdöden i skogen

Mycket bra skrivet av Emma Missne!
 
Publicerat 5 oktober i Fria Tidningen
 
Enligt Jägareförbundets egen statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna, alltså 14 000 individer, och försvinner så att eftersök anordnas.
 
Det är älgjaktstider. Den tid på året har kommit då vi ska akta oss i skogarna, ha färgglada kläder och helst konstant vissla, om vi nu ska vara där alls. För skogarna ägs av män (93 procent av jägarkåren) med gevär. Det är den tid på året då alla vilda djur är måltavlor, är mat, är trafikhinder. Tiden då många tänker att viltkött är bra kött. Men det finns inget bra kött. Det finns inte något schysst djurutnyttjande.
 
Över en miljon djur skjuts till döds årligen i Sverige. Det vilar ett romantiskt skimmer över jakten, det är tradition och det hör till. Jägarna kommer att passera över gården där jag bor, stolt bärande på sina gevär. För vi har lärt oss att det är okej. Vi har lärt oss att det är så besvärligt med vilda djur. Vi har lärt oss att människor äger djuren. Om hösten är skogen de grönklädda männens. Det är inte mycket mer med det.
 
På svenska Jägareförbundets hemsida kan vi läsa att ”Under den längsta delen av den tid vi människor funnits på jorden har vi varit jägare. Att jaga är ett naturligt sätt att leva”. Vi kan bara glömma argumentet att företeelser som pågått länge därmed är bra och riktiga. Det finns inget sådant samband. Det är bara så svårt att få syn på det oacceptabla när det är normaliserat.
 
Ungefär 100 000 älgar kommer att dödas under årets älgjakt. Till det kommer ett antal jakthundar och faktiskt jägare (86 dödsskjutningar under åren 1970 till 2000). Enligt Jägareförbundets egen statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna, alltså 14 000 individer, och försvinner så att eftersök anordnas. En tredjedel av dessa hittas aldrig. De går omkring i skogen med sönderskjutna kroppsdelar och går en helvetesdöd till mötes.
 
Bukskott är en vanligt förekommande typ av skadeskjutning. En älg som skadeskjuts i buken försöker komma till vatten, den kan hittas död i en sjö efter något dygn. Vanligt är också att käken och/eller tungan blir bortskjuten vid skadeskjutningen. Då dör älgen av törst eller svälter ihjäl. Andra exempel på skador är avskjutna ben. Många kalvar går en långsam död till mötes då deras mödrar skjuts ihjäl.
 
Svenska jägareförbundet beskriver på sin hemsida jakten som ”ett sätt att skörda naturens överskott”. Men djur är inte grönsaker. Djur känner och tänker och lider och andas och gläds och sörjer. Djur har rätt att finnas till för sin egen skull. Alldeles oavsett om djuren är människor eller av andra arter.
 
Bor du inte i stan så förväntas du acceptera jakten och tycka att den är självklar. Jaktmotstånd är förbehållet storstadsbor. Detta är inte sant. Bara för att människor bor på landet betyder det inte att vi legitimerar patriarkala djurförtryckande sedvänjor.
 
En aspekt av jakten som inte heller ska glömmas bort är kopplingen till den internationella krigsindustrin. Till exempel tillverkar Malmöföretaget Aimpoint rödpunktssikten som används i krig i hela världen, det är standardsiktet för den amerikanska armén, samt av jägare i svenska skogar. Det är inte mysigt med jakt, dödande har ingenting med naturvård att göra, att skjuta ihjäl andra är ett ohållbart sätt att skapa spänning i tillvaron.
 
 
--------
 
Äter du fortfarande kött eller vill lära dig mer om hur djuren har det?
Beställ då ett GRATIS VEGOKIT via Djurens Rätts hemsida. Klicka HÄR!

Kanelbullens dag 4/10

Självklart kan man göra sina kanelbullar veganska :) Har inte provat själv, var väl 10år sedan jag bakade något fikabröd sist.
 
kanelbullensdag.se finns ett recept som både är Gluten, ägg och mjölkfri (Utvecklat av astma och allergiförbundet).
 
Om man inte orkar baka så har jag för mig att Cafe Charm i Birsta säljer veganska kanelbullar (de med marsansås är ej veganska), de har iallafall gjort det tidigare. De har en pärm i kassan med ingredienslista så har säkert något annat som är veganskt att välja på också :)
 
Findus har frysta kanelbullar som är väldigt goda, godast när de är varma med ett glas växtmjölk till.

Rosa Bandetmånaden

Nu är vi inne i Oktober, och ingen har väl missat att det är rosa bandet månaden? Många produkter har ny rosa detaljer och vid varje skänkt vara så skänks några ören till Cancerfonden.

Det låter väl jättebra? Eller?!?
För självklart vill vi väl alla att cancer ska utrotas?
 
Problemet är bara att cancerfonden håller på med plågsamma djurförsök.
INTE OK!
 
Så, istället för att stödja djurförsök så skänk din peng till

Forska utan djurförsök

 
- Saxat från deras hemsida-
 
Det finns ingen statistik över hur många av djurförsöken som är plågsamma, men miljontals djur över hela världen genmodifieras varje år för att få olika sjukdomar, utsätts för operativa ingrepp, injiceras eller tvångsmatas med kemikalier eller utsätts för stress.
 

Djurförsök används för en mängd olika ändamål, inte bara i medicinsk forskning och för att utveckla läkemedel. De används också för att testa kemikalier, för att producera biologiska produkter och i utbildning. I Sverige finns ca 300 anläggningar där djurförsök förekommer, främst på universitet och högskolor. Det finns även myndigheter som utför djurförsök, liksom en del privata företag såsom läkemedelsindustrin.

 

Just nu pågår mängder av djurtester för att undersöka giftigheten hos kemikalier. En ny EU-lagstiftning kräver att företag ska registrera sina kemikalier och då även redovisa riskerna med användningen av dessa kemikalier. Enligt vissa bedömare kommer minst 50 miljoner djur att utnyttjas i olika tester pga detta

 

Med mycket få undantag sitter försöksdjuren i små burar hela sina liv. Miljön är strikt kontrollerad och ger små möjligheter till motion och aktiviteter. Vissa djur hålls isolerade. Även tester med ofarliga preparat kan innebära upprepade injiceringar eller sondmatning med ett rör ner i magen. All hantering kan orsaka stress och obehag, även om inte alla djurförsök är direkt plågsamma. Nästan alla djur avlivas under försöket eller i samband med att det avslutas.


----

 

Visste du att det används 2 800 djur om dagen i djurförsök i Sverige?
 
Hur många känner t ex till att 8 av 10 läkemedel dras tillbaka efter tester på människor eftersom de inte fungerar eller har allvarliga biverkningar som inte djurtesterna fångat upp?Och hur många vet att djurtester inte kan ge tillräckliga kunskaper för att bedöma hur vi påverkas av alla kemikalier som vi utsätts för dagligen.

Kritiken mot djurförsök och argumenten för att satsa på att utveckla alternativ handlar alltså inte enbart om djurens lidande, utan om att det behövs bättre metoder.

 

Det finns en övertro på att djurförsöken ger oss all kunskap vi behöver för att få fram säkra läkemedel och få bort farliga kemikalier. Djurförsök är dessutom mycket dyra att genomföra och väldigt tidskrävande. Att utveckla nya, bättre och mer ändamålsenliga metoder ger stora fördelar även för oss människor. 

 

Även om det inte går att förneka att djurförsök har haft stor betydelse i forskning om sjukdomar och behandlingar ska man vara medveten om att det finns skillnader mellan människor och djur som gör att resultaten inte rakt av kan överföras till människor. Ibland kan de till och med vara missvisande.

 

Faktum är att bara två av tio blivande läkemedel godkänns när de väl testas på människor. Resten, åtta av tio läkemedelskandidater, visar sig sakna effekt eller ha allvarliga biverkningar som inte upptäckts i djurförsöken.

 

Genom att manipulera djur, t.ex. genom inavel eller genom att slå ut eller byta ut gener på möss, framställer forskarna djur som är bättre modeller för människor. Men många gånger finns andra skillnader som gör att resultaten inte går att överföra till människan. Och just när det gäller genmodifierade djur har det visat sig svårt att få samma resultat om försöken upprepas på andra djurindivider, även om de behandlas på precis samma sätt.


----

 

 För att hitta hushållsprodukter, hårvård mm så har forska utan djurförsök en liten lista (på svenska) som är baserad på Leaping bunny HÄR.


På engelska finns exempelvis

Go Cruelty Free . org

 

 och

Leaping Bunny . org

 

 

 

 

 


Dagens nyheter i sundsvallan

Gårdagens hjälte!
Brandman hjälper rökskadad katt med syrgas 
 
 
Ja vad säger man.. är inte förvånad. Jägare + Fylla = SANT
Och jägare blir av med sin licens på grund av upprepad fylla
 
 
Fick idag höra på jobbet att en skjuten katt hittats vid en bensinmack, vad är det för folk som får ha vapen egentligen??? Mycket strängare krav behövs! Mer än 6månaders medlemskap i en skytteklubb iallafall!
En grundlig psykologisk undersökning MINST!
Vapenlicenslagar på polisen.se

Grönkålens dag!

 
Något bra recept på grönkål som du,vill dela med dig av?

Vegetariska Världsdagen 1 Oktober

Saxat från vegetarian.se
 
Historia - Vegetariska världsdagen 1 okt
Det var i slutet av femtiotalet som Sverige på en internationell vegetarisk kongress i Hannover, arrangerad av International Vegetarian Union (IVU) väckte frågan om att man borde ha en vegetarisk världsdag.
Mötet beslutade därför att länder runtom i världen skulle fira den vegetariska världsdagen den första söndagen i september. I slutet av åttiotalet beslutade IVU att den 1 oktober skulle göras till vegetariska världsdagen. I dag är firandet mycket varierande.
De senaste åren råder dock en splittring bland länderna inom IVU. England har sedan några år tillbaka en vegetarisk kampanjvecka i slutet av maj. Schweiz har valt att göra något större den 4 okt, som är djurens dag.

I Sverige fortsätter vi framgångsrikt att uppmärksamma den 1 oktober.
Hälsorörelsen, dvs.  Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet  Hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige arrangerar varje år sedan 1995 den Vegetariska Världsdagen.
 
Svenska Vegetariska Föreningen (SVF), grundades 1903 avtidningsmannen J L Saxon. Riksförbundet Hälsofrämjandet (HF) bildades på fyrtiotalet av levnadskonstnären, filosofen och författaren Are Waerland. På sjuttiotalet bildades Veganföreningen i Sverige (ViS) Samtliga föreningar ordnar utbildning, kurser och föredrag runtom i landet. Mat, miljö, hälsa och prestation står i centrum för arrangemanget. Projektets syfte är att öka kunskapen om frukt och grönsaker genom att sprida information om att grön mat är läcker, god och nyttig samtidigt som den är positiv för såväl hälsan som för utvecklingen mot ett uthålligare samhälle.

Föreläsning om Mod på Mittuniversitetet

Igår var det föreläsningar på mittuniversitetet om företagande, såg ett föredrag om Mod av Tobias Nilsson från Sundsvall.
Jättebra! Har ni möjlighet att se honom, passa på!
 
 
 
Som avslutning sjöng han sången Så länge jag förtjänar dig från sin platta Från staden där du bor. Jag tror många hjärtan smälte då! Hans låtar finns på Spotify, För att se livespelningar/boka kolla hans hemsida eller facebook.
 
-----
 
På universitetets restaurang hade dom igår en jättegod fruktsallad utöver nötterna, väntar bara på att se om de kan knåpa ihop en vegansk rätt :)

RSS 2.0