Valborgsmässoafton

 

Varje vår brännskadas eller bränns till döds ett stort antal djur under Valborgsmässoafton.

Redan under hösten förra året planerade människor för Valborg. Det städades i varje trädgård och rishögarna växte sig stora. Vad många inte tänker på är att dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även katter. Igelkotten övervintrar gärna i dessa dödsfällor och har den otur så grillas den på Valborg.

Andra som använder den blivande brasan är t ex kattmammor. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden för att rädda sina små. Likaså använder småfåglar dessa rishögar som boplatser.

För att kunna avnjuta Valborg så försäkra dig om att inga djur bosatt sig i riset. En bra försäkran är att dagen innan flytta riset någon meter. Är den stor så använd en lång planka och häv upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Likaså brännskadas harpaltar och fågelungar vid svedjebruket. Harpaltar i synnerhet kan ligga och trycka i högt gräs. Innan du börjar elda sök igenom gräset med en kratta. Det är garanterat ingen trevlig syn att finna en svårt brännskadad harpalt eller de förkolnade resterna efter en fågelunge.

Tag kontakt med kommuner och lokala föreningar som arrangerar valborgsmässoeldar och informera dem om att brasorna kan vara en dödsfälla för djuren.


El Stockholmo

Har besökt huvudstaden! Det var roligt att strosa omkring lite! Köpte med mig massa godsaker från Goodstorepå Skånegatan 92
Detta är ett axplock av vad jag köpte. Några fler rawbars, mycket korvar i olika sorter.
 
Det jag blev besviken på är att det var så litet, trångt och på grund av att det var så fullpackade hyllor så blev det så svårt att kolla samtidigt trängas med de andra gästerna.
 
Barsen var alla jättegoda, den vita chokladen smakar precis som de mjölkiga varianterna, smälter i handen. Mashmellowsen var supergoda de med!!
 
Efteråt blev det mat på Hermans på Fjällgatan 23B
God buffë! Det negativa är dock att den inte är anpassad för funktionshindrade för fem öre. Exempelvis om man vill låna toaletten så är det en lång trapp, och sedan en kortare trapp, och sedan in på något annat ställes lokaler för att slutligen komma till de små toaletterna. Det var trångt där man skulle ta mat osv.
Men det kanske är så i Stockholms city att om man sitter i rullstol så kommer man inte fram någonstans/ alternativt måste ta långa omvägar...
 

Cafe Samt i Enköping

Cafe Samt har en god lunchbuffe där man kan äta sig mätt! Raw blandat med varm mat. Hummus såklart!
Cafe samt är i ett litet gulligt hus med uteservering. Inriktat sig på hälsomat och glutenfritt. Tydligt vad rätterna/delikatesserna innehåller. Försäljning av ekologiska téer med mera. På ovanvåningen en musikaffär.
 
 
 
 

Grön ärtsoppa

Provade att göra en grön ärtsoppa för första gången!
 
 
Detta behövs:
4-5dl frysta gröna ärtor
halv purjolök
en buljongtärning
knippe timjan
en skvätt havregrädde
 
Valfri Topping:
Lite vegansk korv
Sweet hickorysås
 
Koka upp de frysta ärtorna med buljongtärningen, mixa sedan till önskad konsistens.

Bryn purjolöken lite och lägg ner i soppan (går bra utan att bryna också)
 
avsluta med en skvätt havregrädde
 
Skär korven i tärningar och stek så som det passar dig
 
klart!
 
 
Detta blir två små portioner, så det smakar bra med bröd till! Passar kanske bra som förrätt? Det är inte något man blir proppmätt på.
 
Ska prova vilken skillnad det blir om man använder torkade gröna ärtor nästa gång.

Opus

Opus på Storgatan 12 har inte veganskt på deras meny, så ring i förväg om du ska äta där.
Maten smaka de bra men var kanske lite i överkant i pris i och med att jag ej vet om det var ekologiska produkter.
 
Medan jag väntade på de andra gästerna skulle komma drack jag ett glas juice för 28kr (såg när de hällde upp BRAVO apelsinjuice).
Till maten drack jag ett glas alkoholfritt vitt vin 45kr
 
Förrätt 105kr
Rostbröd med svamp, valnötter och grönsaker
 
Huvudrätt 219kr
Grillspett med tomat, rödlök, zuccini, svamp med bulgur, tomatbaserad sås och grönsaker
 
Efterrätt 102kr
Hallonsorbet med portvinskoksta päron (smakade glöggaktigt) och färska hallon och blåbär.
 

Rea på Vegetale Scandinavie

Rea på veganska ekologiska kroppsprodukter här i Sundsvall :)
 
Hemsida
 
 

Hund i varm bil

Tidigare idag fick jag ett samtal med en fråga vad man ska göra när man hittar en hund i en varm bil. Många ringer till olika djurorganisationer som Djurskyddet, Djurens rätt, Djurambulansen osv eftersom de inte vet vad de ska göra.
 
Det man ska göra om det inte är panik är att kolla upp vem som är ägare till bilen genom att skicka ett sms till Vem äger fordonet? Skriv registreringsnumret i ett sms och skicka till 72 503 . Det kostar 3kronor och du måste ha en app som exempelvis WyWallet för att kunna betala, för att sedan kolla upp personen på exempelvis hitta.se . Finns inte personen där så gå in på Upplysning.se och kolla efter vilka som bor på samma adress (kolla att det är samma lägenhetsnummer osv) och kolla om den personens nummer finns att få tag på.
 
Står bilen nära en butik? Be då att personalen ropar ut detta i butikens högtalare.
 
 
!! ÄR DET BRÅTTOM?? RING DÅ ALLTID POLISEN PÅ 114 14 !!
Ibland kan det ta ett tag att komma fram men lägg inte på! Ser du att hunden är kraftigt allmänpåverkad/döende får man krossa rutan ( det är lagligt klassas som nödvärn), men helst ska man ha kommit överens med polisen via telefon först.
 
En person som lämat sin hund/annat djur i en varm bil och djuret far illa av detta eller dör kan åtalas för djurplågeri.
 
Hur ska man behandla en överhettad hund?
Först och främst ska man ta hunden till en svalare skuggigare plats, lägga den ner, ge den vatten och svalka av hunden med kallt vatten, exempelvis att doppa en tröjja i kallt vatten som du sedan virar in hunden i, helst där den inte har så mycket päls så att kylan når huden, som ljumskarna osv och/eller spola kallt vatten från en slang över hunden.
När hunden är varm så är slemhinnorna (tandkött / under ögonlock) kraftigt röda, om färgen börja avta och slemhinnorna blir bleka så är hunden påväg in i chocktillstånd.
Om hunden blivit medvetslös eller hamnat i chock så sätt på en munkorg eller nossnara (OBS! ej om hunden har svårt att andas!). Hunden kan börja hugga/attakera oprovocerat då den ej vet vad den gör.
 
 
 
Ring veterinär för mer hjälp. En hund kan dö av att vistas i 40 graders värme (vilket det snabbt blir i en bil en solig dag) i 20 minuter. Överhettning är mycket allvarligt!!!
 
Dagtid vardagar finns det många lokala veterinärer att få tag på,
MEN det finns bara en klinik som är öppen dygnet runt alla dagar (åker ej ut på besök)
Sundsvalls Djursjukhus på Södra Allén 5 (Södermalm) som du når på 060 - 14 70 10 dygnet runt.
 
Kan du inte själv ta hunden/djuret till veterinär kan du prova att ringa till Distriktsveterinärerna i Sundsvall dygnet runt på 010-122 85 00
 

Djurens parti ungdom

 

Djurens Parti Sundsvalls kommuns valsedlar utkast

Nu syns valsedlarna till kommunfullmäktige i Sundsvall på Val.se där kan du även se vilka andra partier som ställer upp i hela Sverige till riksdagsval, landstingsval och kommunval.
 
I Sundsvall kan du rösta på dessa personer :
 
 

Debattartikel "Fira påsk utan burägg"

Har ni sett dagens debattartilkel i Sundsvalls Tidning från Djurens Rätt?
 

"Traditionen att äta ägg till påsk har att göra med att hönorna började lägga ägg igen på våren. Av de 6,5 miljoner hönorna i dagens äggfabriker hålls runt två miljoner i burar för att få fram så billiga ägg som möjligt. Den viktigaste faktorn när konsumenter väljer ägg är dock inte priset utan hur hönorna har haft det, enligt en opinionsundersökning som Djurens Rätt/Ipsos gjorde förra påsken.

Inför påsken i år meddelade Willys och Coop att de fasar ut buräggen. Sedan tidigare är Hemköp, PrisXtra och Lidl buräggsfria. Sedan påsken 2008 bedriver Djurens Rätt ett omfattande opinionsbildande arbete som lett till att andelen burägg som säljs via Icas lager minskat från 29 till 7 procent. Bara Ica är nu kvar som enda större kedja i landet som ännu säljer burägg, trots att en stor del av Icas lokala handlare slutat.

Buräggen är på väg bort tack vare att konsumenter sagt ifrån och att handeln börjat ta ansvar. Trenden bland butikskedjor och konsumenter är att säga nej till burägg. Politikerna bör ta djurskyddslagens paragraf om djurs rätt till naturligt beteende på allvar och lagstifta om ett förbud. Schweiz är ett exempel på ett land som redan gjort det."

 

 


Problem med rakning?

Min partner har haft problem med prickar, kliande hud mm efter att ha rakat sig, och har provat många av de "traditionella" märkena som Nivea med mera. I egenskap av att vara vegan så tycker jag inte de produkterna är speciellt bra... Så jag köpte det veganska märket Bulldog och problemet blev löst! Inga mer prickar, adjö rodnad och känslig hud! Lätta produkter som är dryga, med en könsneutral doft. Finns att köpa på de flesta större butiker och apotek. Även fast det står att det är för män så passar de även kvinnor, barn, pensionärer och hen.
 
Veganskt är bäst. Helt enkelt!
 
Hemsida
 
 

Snabbt!

I torsdags förmiddag beställde jag produkter från Rehaboteket och på fredag så låg de i brevlådan!  Snabb support! 
Har hunnit prova produkterna och är helnöjd! 
Hur ofta går det så snabbt annars?? Perfekt då reservdelarna till min fot behövdes omgående :D

En härlig dag!

Idag har varit en härlig bra dag!
 
Först var det det vanliga arbetet hemma.. Äta mat, diska, städa och ta hand om djuren..
Beställde lite reservdelar till min fot, anmälde mig till Linnéuniversitetet i Djurskydd och på Mittuniversitetet i Genuskunskap. Ska bli spännande. Jag har vet inte om jag har kommit in på sommaruniversitetet än... De håller mig på halster fortfarande!!!
 
Men sen bar det av mot stora staden och mötte upp med A på kulturmagasinet. Vi pratade lite med restaurangen om de kunde fixa vegansk mat men fick inte riktigt något bra svar. Vi vill nämligen ha en filmvisning eller föreläsning där. Vad skulle du vilja helst gå på med temat specisism? Film eller föreläsare? Tips mottages!!
 
På språng!
 
Sedan gick jag och A ut på stan och delade ut lite goda veganska påskrecept. Senare slöt vi upp med två till från Djurens Rätt och delade ut informationsbrochyrer i postlådor i Granlo. Vi träffade härliga personer längs vägen och pratade lite om vår förening, vad vi gör med mera. På typ en timma så fick vi ut hela 750 brochyrer + prat! Vi äger!
 
Djurens Rätt Sundsvall 
 
Sen blev det efterpromenad-té men då kunde jag inte vara med längre och var tvungen att åka vidare för nästa aktivitet. Scouterna!
Vi grillade mashmallows runt elden, täljde, busade och spelade gitarr. Det är så skönt att kunna vara och bara umgås utan att behöva ha ett mål. Så mycket annat i livet så ska man ha resultat och lära sig så mycket som möjligt och man måste vara bra på det man gör etc etc etc. Men på scouterna "är" vi bara vissa gånger. Målet var att elda och äta lite godis och ha det mysigt. Hur bra är inte det?
Samling
 
Jag lovade kanske lite för mycket bara, att jag skulle ta med mig olika sorters veganska korvar och mashmallows. Jag vet att Dandies finns men de verkar vara så svåra att få tag på? Korven är inte speciellt svår som tur är.. Några tips? När jag ska ha beställt tidigare så har de alltid varit slut på veganlife mm.. :(
 
Vegetarian power!
 
Nä nu ska jag gå och göra lite potatisgratäng med prinsesskorvar!
Sen ska jag sova gott och imorgon börjar ännu en dag som kan göras bra! Är så himla pepp! Detta ska bli en av de bästa åren!

Djurens parti möte

 
Idag träffades delar av Djurens PartiTant Anci. Jag tog en god potatis och purjolökssoppa med ett underbart gott bröd och underbar hummus! Mums!
 
Efter det så åkte vi och fixade de sista med valsedlarna till kommunvalet. Att det ska vara så krångligt! Man slår faktiskt knut på sin hjärna när man försöker tyda det tvetydiga budskapet som ges i den lilla valguiden...
Hoppas det blir rätt iallafall så att alla som bor i Sundsvall kan rösta på det djurvänligaste partiet.
Vi har nu synts på Mittnytt och hörts i P4 Västernorrland och vi hoppas att fler vill vara med!

Kick off!

Nu har jag varit på Djurens Rätts Kickoff! Jättekul!!!
 
Många nya ansikten, mycket intressanta informeringar, god mat, nattsudd med mera! Synd att inte fler var där!
Dock så har jag inte fullt återhämtat mig från helgen ännu! Alldeles för lite sömn! Man kan tycka att vuxna ska kunna avsluta sina konversationer i tid och inte stanna uppe hela nätterna...!!
 
Bilder och info kan du se på Sommarturnebloggen :)
 
Laddar för Rikskonferensen i Stockholm i Maj! Vi ses där!

Uttråkad

Just nu händer ingenting förutom dåliga saker. Längtar tills helgen och hoppas att det inte händer ännu värre saker så att jag inte kan följa med på Kickoffen i uppsala.
 
Inte ens internet är kul. Så uttråkad är jag.
Har försökt kolla på How i met your mother, vänner, big bang theory etc etc. Det är ju hemskt. Hur kan man gilla sånt? Det gör mig bara deprimerad. SKA sådant vara kul?

RSS 2.0