Impulsiviteten är stark idag!

För det första har jag firat Sällsynta diagnosers dag. Är med i Sällsynta Diagnosers riksförbund sedan tidigare, ju fler vi är desto bättre kan vi kämpa för bättre vård för de som inte har de allra vanligaste sjukdomarna och inte får det som de behöver, utbildning av läkare mm.
Firade med godis och lite vardagsaktivism. Något som alltid får mig på bra humör!
Såhär snygga var afficherna jag satt upp idag! Betydligt snyggare än de andra afficherna på tavlan.
 
 
 
Förutom att anmäla mig till högskolan så har jag impulshandlat böcker från Djurens rätts webshop, och anmält mig till kickoffen till sommarturnen i April.
Är så pepp!
Det blev följande böcker som får flytta hem till mig!
 
Darwins skugga 5kr
 
Det politiska djuret 119kr
 
Djurrätt och socialism 5kr
 
Tomma burar 79kr
 
Förutom allt roligt har jag hunnit med att infinna mig hos polisen, handlat djurmat och gått på second hand med mera. Tyvärr så gick inte min täckbyxejakt särskillt bra, tänkte besöka erikshjälpen som brukar ha mycket ytterkläder. MEN de har inte öppet på fredagar. Varken i Sundsvall eller Timrå. Varför kan man ju undra? Kanske har bättre tur i sommar....
 
Finns faktiskt mer saker att göra, ska skriva några rader till nya aktivister, ringa några fler samtal, städa hemma och sedan landa utpumpad i soffan och gnälla efter mat, om någon hör mitt gnäll villsäga.
Kanske hinns det med en dust med avloppet i källaren.
Det är jobbigt att vara ledig från jobbet, finns så mycket att göra.

Vad har jag gett mig in på?

Ibland är jag impulsiv. Kanske lite väl impulsiv... Jag anmälde mig till högskolan i Dalarna utan att läsa beskrivningen först. Men ibland kan det vara bra!
Såg på Djurens Rätts hemsida att man kunde anmäla sig till en kurs i Djuretik. Självklart så loggade jag in snabbt som attan på antagning och klickade i att jag sökte, och skickade iväg den direkt.
Sen läste jag beskrivngen och kände att detta är nog något som kommer passa mig! Tills jag såg kravet på att man skulle behöva webbkamera osv. Men då får jag väl skaffa det då.
Jag som sagt att jag ville vila lite från skolan ett tag och jobba. Men det blir aldrig som man tänkt sig, och det kan ju göra livet lite mer spännande!
 
Här hittar du mer info om kursen
 
 
 
Djuretik och moraliska djur 7,5p
Syftet med kursen är att den studerande utvecklar grundläggande kännedom om aktuell forskning, dels om djuretik, dels om moralliknande beteenden hos djur.

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra och visa förståelse för olika typer av djuretiska teorier
  • redogöra och visa förståelse för samtida forskning om moralliknande beteenden hos djur
  • utföra en jämförande analys vad gäller människors och andra djurs värde, och deras förmåga till moral
  • formulera och värdera argument i en ömsesidigt lyhörd och kunskapsbaserad dialog om människors förhållande till djur
Traditionella djuretiska teorier ställer frågan huruvida människan bör bete sig mot andra djur med eller utan moraliska restriktioner. Djuretiska teorier förutsätter därmed att människan är den enda moraliska varelse som finns, alltmedan andra djur enbart är objekt att eventuellt bete sig moraliskt gentemot. För att möjliggöra ett kritiskt förhållningssätt till den traditionella bilden introduceras empiriska resultat som visar att t.ex. schimpanser och råttor har moralliknande beteenden gentemot sina artfränder. På vilket sätt kan dessa empiriska resultat bidra till att reformera den traditionella djuretiken? I kursen berörs också frågeställningar om människans förhållningsätt till andra djur, och även till sin egen mänsklighet.
 
 
 
Någon annan som sökt? Kanske något vi kan ha som studiegrupp eller liknande?

För er som missade Vegoforum 2014

Vegoforum är ett återkommande event som arrangeras av Smmi.nu , där bland annat Djurens rätt medverkar. Vegoforum är inriktat på debatt och föreläsningar medan andra vegomässor riktar sig mer mot mat och produkter.
 
Saxat från Vegan.nu
 
Antibiotika och köttindustrin
Björn Olsen, Professor, Senior Physician Infectious Diseases Department of Medical Science Uppsala University
http://abfplay.se/Video/Player/2413

Från vegetarian till vegan: hur, vad, varför?
Daniel Dunér, Djurens Rätt
http://abfplay.se/Video/Player/2414

Politikerdebatt: köttfrågan i valet 2014
Moderator: Toivo Jokkala
http://abfplay.se/Video/Player/2416

Människa-djurrelationer: en maktanalys
Helena Pedersen, Docent i pedagogik, Stockholms Universitet 
http://abfplay.se/Video/Player/2418

Köttindustrin och hållbar utveckling
Sanna Ekedahl
http://abfplay.se/Video/Player/2419

Hälsa, träning och vegokost
David Stenholtz, läkare i onkologi vid Västerås sjukhus 
http://abfplay.se/Video/Player/2422

Paneldiskussion om odlat kött
Julie Gold, Universitetslektor/ Viceprefekt Biologisk fysik, Teknisk fysik, Chalmers tekniska högskola
Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt
Elsa Fries, kock, föreläsare, skribent och opinionsbildare i hållbar mat, Dyrare mat, Nu!
Moderator: Johan Enqvist, doktorand vid Stockholm Resilience Center.
http://abfplay.se/Video/Player/2424

Den svenska Djurhållningen
Lena Näslund, miljöjournalist för bl.a. Vetandets värld i P1
http://abfplay.se/Video/Player/2425

Is it Vegan? Mobilapp

 
Har nyss laddat hem denna app. Finns till android, vet ej om det finns till apple. Ska recencera senare.
Appen är till för att man ska kunna veta om produkten är vegansk eller ej, man scannar in streckkoden så att man slipper läsa innehållsförteckningens alla konstiga namn. Ganska likt Buycott (som inte är specifikt för veganer).
 

Snackbox

Det finns en nystartad lakto-ovo vegetarisk tidning som heter Vegmat som har börjat med en tjänst som kallas för Snackbox. Snackbox och andra lådor är väldigt populärt i bland annat USA, och det är roligt att trenden har kommit hit!
Har inte bestämt mig ifall jag ska börja prenumerera eller ej ännu, men det låter lockande
 
Beskrivning av boxen:
"Att hitta veganska snacks är inte alltid lätt i de vanliga mataffärerna, och det kan bli otroligt tröttsamt att behöva stå i evigheter och försöka tyda innehållet i varenda produkt.

När du prenumererar på Veganboxen tar vi hand om allt det jobbiga åt dig – varje månad väljer vi ut 7-10 nya mumsiga veganska snacks och skickar dem i en box hem till dig, med allt från kakor och chips, till smågodis, snackbars och drycker.

Alla produkter i veganboxen är fria från mejeriprodukter, ägg och honung, och så ofta som möjligt är de även ekologiska – med andra ord är detta den perfekta snackboxen för veganer!"

 

Du hittar SNACKBOX här!


Tänk efter, FÖRE!

 
 
Varför är det så svårt att förstå att om man skaffat sig ett djur så får man ta hand om den. Djur är inte saker man kan "slänga bort" när man tröttnat.

Dagens vardagsaktivism

Idag har jag mejlat till min lokala matbutik, om att de byter ut sina ovo-vegetariska produkter till veganska.
 
För mig är det viktigt att värna om de små lokala butikerna, istället för att ha enorma butiker man måste åka långt till. Visst kan det vara kul ibland, men inte alltid.
Är du missnöjd med ditt lokala vego-utbud?
Maila/ring butiken. Ibland uppfattar jag det som att när man pratar med golvpersonalen glömmer bort att föra det vidare. Fördelen med mail är ju att man kan bifoga länkar :-)
 
 

Ovanliga diagnosers dag 28 Feb 2014

Snart är det "rare disease day", något som bör uppmärksammas tycker jag! Hittade denna sida som säljer speciella ringar som används vid handproblem till vrakpris. Med frakt kostar de ungefär 60kr. Här kostar en i plast ungefär 500kr med frakt.
 
 
http://www.etsy.com/se-en/listing/174729672/get-your-rare-disease-day-splint?ref=shop_home_feat_1
 
 
 
http://www.rarediseaseday.org/
 
 

Dagens motivation

 

Klistermärken från smmi.nu

 
Nu har dom kommit. Så ser ni någon av dessa så är det kanske jag som varit där innan och gör mig påmind! 
Ungefär som en hund kissmarkerar på en stolpe sätter jag mitt märke där :-)
 

a&a mjukost

Nu finns a&a mjukost på Ica i Birsta 
 
 
 
 
**** Uppdaterad 28/2 2014 *****
 
Nu har jag provat både Sour Cream och Naturell. Sourcreamen har en väldigt stark smak och lukt. Vet inte riktigt vad man ska göra med den. Tyckte inte riktigt den passade som dipp heller.
Den naturella är vad jag skulle klassa som "vanlig" sourcream. fungerar bra på mackan och som dippbas.
Vad tycker du?
 

Vardagen

Nu när jag tänkt lite på det så märker jag att hela tiden tänker på veganism. Mat mat mat. Läser på om hajjar, schimpanser mm. Miljöförstöring och återvinning. Kanske är en väldigt irriterande person för den som aldrig orkar ta ställning? Den gråa massan kanske får dåligt samvete?
 
I torsdags träffade jag Skalman, vi pratade lite om vad som hänt senast vi sågs och så skulle hon ut på en resa med sin skola till Tanzania. De skulle undersöka hur de bodde, politiskt system, genus med mera. Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att jag valde kanske fel linje på gymnasiet. Visserligen lärde jag mig göra skarvsladdar och köra traktor, men sen då? (efter skolan har jag gjort en skarvsladd och kört minimalt med traktor) Nu verkar det nästan standard att åka ut och uppleva saker på gymnasiet. Jag vill också uppleva mer saker. Har tänkt göra lite mer utsvävningar när ekonomin tillåter. Just nu går alla pengarna till att äta god mat och ta hand om djuren.
 
Just nu jobbar jag så mycket jag orkar. Älskar mitt jobb men det är ändå inte helt rätt för mig. Vill jobba med djur/veganismfrågor. Har du ett sådant jobb till mig, tveka inte att skriva ;)
 
Idag har M varit här och hälsat på och tagit bilder på djuren. Blir spännande att se!
 
Idag har jag beställt 100st klistermärken från Köttfri Måndag. Ska undersöka om Djurens rätt har några klistermärken också. Det finns några djurrättsalliansare istan och de har varit väldigt duktiga på att klistra sina lappar överallt. Och de som inte gillar arbetsförmedlingen, Arbetsförnedringen som det står på deras lappar. haha. Jag håller faktiskt med. Känner mig lite förnedrad når jag går dit..
 
Funderade lite på vilka föreningar jag är med i, det är ganska många nu.. Men det är bara Djurens Rätt som har aktiviteter här.
 
Djurens Rätt
Greenpeace
Jordbrukarnas Ungdomsförbund
Jaktkritikerna
Sveriges miljö mat information 
Veganska föreningen
Forska utan djurförsök
 
Vilka föreningar är du med i?
 
Här är en bild på returpåsarna som jag fick av Studiefrämjandet på Framtidsveckan i somras. De är jättepraktiska och hållbara. Har du chans att få ett par, så skaffa :)
 
Igår gick jag en sväng förbi Tant Anci och Fröken Sara och köpte en hummusmacka med soltorkade tomater. Den är inte vegansk men frågar man så fixar dom det.
Mästerfotografen har varit framme!
 
 

Ubangi - Little cat dirty dog

För ganska länge sedan sa jag till min partner att jag hade en ny favoritlåt, och spelade den i min bil. Min partner sa då att det varit dennes favoritlåt för ungefär 10år sedan. SEN kände jag mig ganska "efter" då jag hittade videon på youtube och såg att musiken + videon var från 1983...
MEN jag tycker bara ännu mer om den efter att ha sett videon. Minus den döda fisken då.
Min partner tyckte att paret i videon skildrade oss ganska bra. Vem som är Little cat VS Dirty dog får ni gissa själva.
 
Jag gillar äldre dataprylar å sånt. Kanske för att jag växte upp med personsökare och annan äldre teknologi i mitt hem. Hade dator, mobil osv ganska tidigt jämfört med andra i min ålder/stad. Min första hemsida gjorde jag 1998. Med ganska många animerade djur. På ett långsamt modem som gjorde att det inte gick att använda telefonen. Lyfte man luren så bröts signalen och man var tvungen att koppla upp sig igen. Varje uppkoppling kostade extra och det kostade per minut att vara uppkopplad. Den låg på Geocities och min engelska var verkligen urdålig men med en vilja av stål så lyckades jag ändå lista ut hur man skulle göra. Jag hade ingen att fråga heller hur man skulle göra. Men fint blev det tillslut.
Nu blir jag nostalgisk. Men men.. Skulle gärna ha en windows 95 igen. Tyckte bäst om det, just nu har jag "bara" windows 2000 men det räcker bra för min användning. Gillar designen. Min XP dog ju, och då kunde man välja till "Classic style", MEN det blev ändå inte rätt, och det brukade hänga sig ofta så använde den blåa "fula" istället...
 
För den som är som mig och gillar industrisaker, övergivna hus mm så rekomenderar jag att besöka Kulturmagasinet i Sundsvall. De har en våning som handlar om Sundsvall och sundsvallsstrejken. Rekomenderas! Mycket spännande gamla saker att titta på!
Vintage kläder är dock inte min grejj. Visst är de fina men passar inte min "moderna" kropp som inte är formad som ett snöre.
 
 
 
 

Katt VS brevbärare

Du måste se denna! hahahaha
 
 

Årsmöte Djurens Rätt Provsmakning/fika

 
Välkomna på Djurens Rätts årsmöte den 25 Februari!
Alla borde ha fått sina kallelsebrev nu,
Vi ska ha en liten provsmakningskväll och detta är vad jag kommer ta med mig.
Är det något som ni vill prova så ska jag försöka fixa det!
 
Domstein 3sorters tångkaviar
Bute Island 2 sorters mjukost
Maxos Hummus och guacamole
NoMoos choklad
Pamil rischoklad
Ekologiskt Jordnötssmör
Anammas Bitar
Astrid och apornas prinsesskorv och Jeezly ost
Riskakor
Kex
Smörgåsar
Frukt
Ekologisk Tacosås
Hemmagjord inlagd gurka
Eventuellt hemmagjord Tofu.
Eventuellt Fry´s "kycklingburgare"
Visning av sojamjölksmaskin (kan lånas ut till intresserad året runt, går att göra nötmjölk mm i också)
Te
Kaffe
Eventuellt soja/ris/nötmjölk.
Vego magasinet
 
Något som jag glömt?
Bilder på produkterna + recept på inlagda gurkan finns lite här och var i bloggen i tidigare inlägg
 
 

Tofu - Det går aldrig som man tänkt sig.

Idag var den dagen jag bestämt mig att göra egen tofu för första gången.
MEN som vanligt när jag gör något blir det inte som jag vill. Ibland känns det som om jag borde ge upp och bara ligga i sängen och ge upp allt.
Det började bra med att jag fick igång min sojamjölksmaskin. Men min mor tyckte den väsnades och drog ur sladden. Fick då sätta igång maskinen en gång till då den ej blivit klar. Resultatet? Det blev ingen okara, det blev en sås. Aja, inte hela världen.
När jag öppnar kylskåpet rasar hyllorna. De har gått sönder. Blir att städa kylskåp istället. Allt går sönder i vårat hus.
Tillråga på det säger min mamma att jag luktar illa. Ja det blir så när man inte hinner tvätta "hemmalodiskläderna". Jo vi har köpt en ny tvättmaskin. Hittade ingen "bra producerat" så fick bli en med snål energiförbrukning istället. Men gissa vad. Den går ändå inte att använda för nu är det något fel i avloppet istället så vattnet rinner inte undan. (Självklart är jag mer noga med att tvätta kläderna jag har bland folk!)
Lyset på toaletten går inte att tända, lampan har dött igen. Jag luktar vitlök och vet inte hur jag ser ut och nu ska jag åka och vara ungdomsledare.
Kan det bli bättre?
Jo, jag är täckt av utslag från topp till tå.
 
Har inte orkat titta på min tofu som fortfarande ligger i tofupressen (fast utan tyngd) orkar inte med ännu mer misslyckande innan jag ska åka.
 
Detta är en vanlig dag hemma hos mig. Huset där allting går snett.
Enligt sierskan min mor träffade för ett par år sedan som sa att vi hade flyttat på vinbärsbuskarna och småfolket var arga. De ville att vi skulle sätta tillbaka dom. Just då levde buskarna på en plats nära skogen (inte på vår mark) och nu är de bortgrävda, dvs de buskarna är stendöda.
Vi skulle varit snabbare med att sätta tillbaka dom.
 
Nu var det länge sedan vi hade inbrott. Men det kommer väl snart igen med min tur.
 
Önska mig lycka till ikväll.
Annars kanske mina ledband säger FU och jag får hoppa på kryckor igen.
 
*Kvällsuppdatering*
 
Kvällen blev bra, men tofun blev inte perfekt. Den smakade inget (vilket den iofs inte ska göra då den var naturell) men var lite för lös. Hade nog pressat den för dåligt. Gör ett nytt försök senare idag (ja det är faktiskt fredag just nu när jag skriver)
Har festat till det lite med ekorrens ekologiska sura godis och en fairtrade rischoklad och lite ekologisk fläderblomssaft. Som plåster på såren typ.
Senare idag ska jag på möte med en rektor, ska prata om min ide med miljövänlig skola. När jag gick i mellanstadiet gick jag på en miljövänlig skola, som samlade in kläder och mat till ryska barnhem mm. Kanske något som har format mig till att bli en "bättre" medborgare? Vem vet?
 
 
 
Såhär såg det ut när sojamjölken ystade sig

Färdiga tofun. Har du något bra tofuknep/smaksättning?
 

Hyaluron

Får som de flesta andra massor av reklam till min elektroniska postadess. Just nu har det varit väldigt mycket reklam om halta och lytta djur, och mirakelmedlet Hyaluron. Efter att ha googlat så hittar jag information om att det utvinns ur tuppars kammar, något som man ofta sprutade in i bland annat hästars leder för att minska smärta och inflammation. Men varken på den svenska tillverkaren Trikem´s produkter eller hemsida stod det var det var gjort av.
Så jag skickade ett mejl. Och fick ett snabbt svar.
Jag har ont i lederna och tänkte att kanske är det något för mig? Någon som har provat att äta det? Funkat för ditt husdjur? Människodos?
Är intresserad av vad man kan göra för att förbättra sin hälsa. Gurkmeja har jag provat, höll på att kräkas av smaken efter ett tag. För mycket råkost gör ont i magen och för mycket frukt gör ont i tänderna. Btw, någon tandläkare i stan som rekommenderas?
 
"Hej!
Jag undrar hur ni framställer era Hyaluron-tillskott. Är de gjorda utav tuppars kammar? Står inget på förpackningen eller hemsidan. I vilket land tillverkas tillskottet?
Enligt hemsidan tillverkar ni era produkter med harmoni med naturen, men ingenstans står det vad som menas. 
Menas det att era produkter kan klassas som antingen ekologiska, närproducerade, återvunnen plast, lätt nedbrytbart, utan  "plågsamma" djurförsök eller liknande? 
Jag vill nämligen ge min häst det bästa, både tanke på dess hälsa, miljön och andra levande djur."
 
Och svaret:
 
"Tack för ditt intresse för våra produkter! Precis som det står försöker vi så långt det är möjligt att jobba enligt devisen "i harmoni med naturen". Vi tillverkar allting själva på vår anläggning utanför Klågerup i Skåne. När det gäller specifikt Hyaluron är det    en ren vegetabilisk produkt, hyaluronsyran utvinns genom en    fermenteringsprocess och inte från tuppkam. Våra flaskor är HDPE flaskor som är återvinningsbara, vi jobbar också med PET-flaskor, det beror på produkten. Vimital-serien packas i miljövänliga påsar.  Vi testar alla våra produkter på djur, det är det de är till för men inte i den bemärkelsen i form av "plågsamma djurförsök". Alla våra produkter är utvecklade för djur och tillsammans med djur med djurens bästa framför allt. Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor kring våra produkter."

Matbutikers utbud

LISTAN EJ FÄRDIG; HJÄLP MIG ATT KOMPLETTERA :D
HÅLLER PÅ OCH UPPDETARAR LÖPANDE! HJÄLP MIG GÄRNA!
Senast uppdaterat datum inom parantes.
 
ICA Nära Bergeforsen (16/9 2015)
Flera olika sorter mjölker, några yoghurts och havregrädde.
Alpro´s vispgrädde
Imat Creme Fraîche
A&A Perfekt pizzaost
Torkad Veggiefärs
Tofutti glass
 
ICA Sörberge
Har ibland glutenfri vegansk pizza "margarita" från Fria (finns dock sällan)
Hälsans köks färs
Mjölker
Yoghurts
Matgrädde och vispgrädde
Tofutti glass
 
ICA Maxi Birsta (16/9 2015)
Anamma
A&A korv, jeezly, fejkon. Olika hur utbudet är
Några sorters Tofu
Flera sorters fil, mjölker och yoghurtar
Familjen Dafgårds Morotsbiffar
Rawbars (kommer och går)
Sour Supreme
Tofutti Mjukost
Bute Islands Hårdost
Tofutti färdigskivad ost cheddar och mozarella
Hälsans Kök
Tzay
Flera sorter torkade soja, strimlor, bitar, färs mm.
Oatly, Tofutti och GB Rice glass
Abbas vegetariska svarta kaviar
Lysekils kaviar på tub
 
ICA Maxi Härnösand
Astrid och Aporna (verkar utgående)
Anamma 
Mjölker, fil och yoghurtar
Fairtrade Chokladkakor
 
ICA Esplanaden 
Mjölker, grädde och yoghurts 
Kung markattas naturella tofu
 
ICA Kvissleby
Anamma
Hälsans Köks färs
Tzay
Sour supreme
Mjölker, fil och yoghurtar
Enago barnmat
SantaMaria´s torkade sojatacofärs
Max Greenhamburgare (nu har jag glömt vad märket heter, men själva grönsaksburgaren som säljs på Max.)
 
ICA Bommen Njurunda
Mjölker fil och yoghurts
Hälsans Köks färs
Tofutti glass
Tofutti färdigskivad ost (kanske inte längre) 
 
ICA Nacksta
Många mjölker, filar och yoghurts
Oatly creme fraiche och Sour Supreme
Hälsans Köks färs
Anammas produkter (även storpack)
Doomstein tångkaviar svart, röd, wasabi
Veggie torkad färs, strimlor och biffar
Frysta rödbetsbiffar / grönsaksbiffar
Tofutti och oatlyglass
Astrid och Aporna ostar
Rice strutglass
Goody goodstuff och Icas egna godis
Ibland naturell tofu
 
ICA "Ettan" Granloholm
Några mjölker
Oatly grädde
Carlshamns flytande smör
Hälsans Kök´s färs
 
Coop Konsum Timrå  (Uppdaterad 11/10 2015)
Olika mjölker
Ikaffe
Påmackan
Hälsans kök
Anamma
Veggie torkade sojafärs
Chili sin carne och bolognese från Blå Band
Oatly och Tofutti glass
 
Coop Birsta (16/9 2015)
Vegansk glutenfri pizza "margarita" från Fria
Mjölker, yoghurts, filer och grädde.
Tofu
Hälsans kök
Bute Islands hårdost Cheddar
Tofutti färdigskivade ost Cheddar
Äggfri Majonäs (Coop x-tra lätt)
Mjölkfri fairtrade choklad
Tofutti och Oatly glass
Doomstein kaviar svart och röd (Slutat med wasabi)
 
Coop Bergsåker
Mjölker och yoghurt
Hälsans köks färs
Tofutti glass
 
Coop Nära Haga
Mjölker, filer, yoghurts, smör
Tofuline glass
 
Citygross Bydalen (2015)
Sägs ha bästa utbudet i stan! Någon utmanare?
Tofutti, Oatly och Loveice´s glass
Fry´s
Stort utbud av mjölker, fil och yoghurtar
Astrid och aporna, både färskt och fryst
Flera sorters ostar från Astrid och Aporna
Anamma storpack
Tofutti riven mozarellaost och mjukost
Flera sorters Tofu
Äggfri Majonäs (Pamil)
 
Willys Skönsberg ( 16/9 2015 )
Hälsans kök
Anammas produkter
Mjölker, filer och yoghurtar
A&A korv + blandade produkter
Olika sorters tofu
Veggyness blandade produkter. Bland annat rökta rutor
 
Willys Birsta (16/9 2015)
Blå Band Bolognese
Mjölker, filer, grädde och yoghurtar
Tofu
Anamma
Hälsans Kök
Garant frysta "bites"/"biffar".
Oatly på mackan
 
Willys Härnösand 
Anamma 
 
Willys Timrå
Anamma
Ekkogourmet
Flera mjölker, grädde och yoghurts
Fria´s glutenfria veganska margarithapizza
Astrid och Aporna korvar, skinka, prickig korv mm. Ej ost.
Tofuline glass
 
LIDL Timrå
LIDL´s egna sojamjölk
 
Tempo Indal
Mjölker
Tofuline glass
 
Tempo Bredsand
Mjölker, fil och yoghurts
 
Hemköp Granlo
Mjölker, fil och yoghurts
Anammas produkter 
Tofuline glass
GB Rice glass
 
Lifé Storgatan (Tidigare Hälsokraft) (2015)
Har tidigare haft stort utbud från bland annat seitanfoods i sin kyl men slutat med detta.
Flera sorter mjölkfri choklad
Rawbars
Diverse godis
Spännande torrvaror
B-jäst
 
Butik Vitamin Skönsberg
5% rabatt för Djurens Rätts medlemmar
Rawbars
Diverse godis
Spännande torrvaror
B-jäst
 
IKEA Birsta (16/9 2015)
Svart Tångkaviar (Verkar ha utgått?)
Grönsaksbullar 1kg
 
 
Pressbyrån Sjukhuset
Korv med bröd
 
Pressbyrån Navet
Rice strutglass
 
Thai/kinesiska butiker runt om i stan
Har ofta flera olika sorters tofu att välja på (Silken, firm, marinerad, friterad, torkad mm)
Se upp med deras sojamjölker då de ofta innehåller 1% torrmjölk.
 

Coop Timrå

Börjar med vad jag handlade idag på Coop Konsum Timrå.
 
 
Svarta Belugalinser 36kr
(vad använder man dom till? tips?)
Ekologisk lönnsirap 62kr
Vegansk Chili sin carne från Blå Band 21kr
Coop sojadryck 2 för 25kr
Ekologiska sojabönor från Saltå Kvarn 23kr
med mera
 
Tänkte lägga bönorna i blöt ikväll ovh prova på att göra min första egna tofu imorgon! Ska bli spännande! Kanske blir något som bjuds på årsmötet om det går vägen!

Nästan lösta datorproblem

Har ännu inte hittat den perfekta datorn, det enda jag hittar är de gröna mobiltelefornerna... Asus har "miljömärkta" chassin... Jakten går vidare, vet du något så säg till!
 
När jag har haft datorproblem har jag alltid vänt mig till Timrå Dataservice och alltid varit nöjd. Samma sak idag! Ska se om det går att rädda något på hårddiskarna.. Laptopen som jag glömt lösenord på fixades på två minuter... Dock så hade de aldrig sett en sådan dator som jag hade... Vilket kanske inte alltid är ett så gott tecken... Jag har en Nokia Booklet... En sådan som är vääääldigt långsam... Avinstallerade massa "nokia social hub" mm som var förinstallerat så den är lite snabbare nu men långt ifrån snabb... Det bästa är dock att den alltid är tyst. Den har nämligen ingen fläkt och batteritiden är riktigt bra! kan ligga i vänteläge i flera veckor utan att batteriet laddar ur. Så nu blir det att sitta på denna tills nästa dator ploppar upp...
 
Ett tips är att de på Timrå dataservice säljer begagnade orginalladdare för 100kr, väskor och skydd mm. MEN såklart inte något som passar min Nokia....

Datorn...

Nu har min dator dött. Hittar inte hårddisken. Det är inte första gången det händer!!  ALLA mina datorer har dött så. Förutom trotjänaren skänkt till mig från frippe. En windows 2000 som hänger sig kvar!! 
 
Om man nu ska köpa en ny dator,  vad ska man ha? Vill inte ha Apple och den ska vara stationär. Har haft 3(!) bärbara och det passar inte mig. Har tappat dom i golvet,  trampat på dom och sedan får jag så ont i kroppen av att sitta vid en sån oergonomisk pryl. 
 
Är den miljövänlig och recyklad är det ett stort plus!!!  Finns det fairtrade för datorer?? Eller bryr ni er inte om sånt? 
Tack och lov har jag mobilen och penna å papper...  För att sitta vid gammeldatorn fungerar inte nu nu när vilddjuret är inne 

Kråkor är smartare än vad vi tror!

Djur är inte dumma! Varför är det så svårt för vissa att fatta!!
 
 
 
Läs artikel på engelska från Huffingtonpost.com här :)

Vegovision del 2

Ojoj vad kul jag har haft det! 
Massor med härlig provsmakning!
 
Mässan fick över 1200 besökare, förra gången var det "bara" 800st. På grund av att det kom så mycket folk så tog maten i restaurangen slut, snopet nog. Men det var jättegott, så behöver ni en cateringfirma som lagar vegansk mat + bakelser och desserter i Umeå, tveka inte att anlita dom!!
 
Bland annat så kunde man se på när en familj gjorde egen tofu och vad de gjort med okaran (det som blir över när man gör sojamjölk). Bland annat hade de gjort chokladmuffins, marinerad tofu, biffar....
Sen kunde man lukta och smaka på spännande kryddblandningar, titta på biff-tillverkning, sushi mm.
 
När jag stod i godan ro och tittade på hur tofun ystade sig så blev jag intevjuad av en tidning. Vet inte vilken men är nyfiken, så om någon ser mig, glasögonprydd med blå hoodtröjja som det står Vegan på från Jonsborgs Grill så hojta till!
 
Enago lottade ut vegansk barnmat (som finns att köpa på Ica njurundabommen), presentkort på restaurang i staden, de första 300besökarna fick en chokladsojadryck från alpro mm.
 
Jag träffade bruden som skriver på Shelteryourneeds.blogg.se , besök gärna henne!
 
Anamma var där och visade sina nya produkter, som numera är helt veganska. Pratade lite med VD´n och det var en hygglig prick! Han sade att efter att de lanserats som helt veganska har de blivit överrösta med samtal, mail och liknande. De hade numera produktion dygnet runt och var rädda att de inte kunde leverera i den takt som folk ville ha deras varor. Är inte det kanon??? De är jättegoda också med härlig konsistens!
 
 
Jag köpte ett bälte och ekologisk impregnering på Green Laces
Berättade att hundar också gillade deras skor då jag nu har 2par som har blivit gnagda på, något de inte hört tidigare! Roligt att vara först någon gång hahaha
 
 
Köpte 2st RAW glassar där basen var gjord utav nötter, något jag inte tidigare provat. Köptes från Hälsokrafts monter. 35kr/st för dom små.
Glassen var STENHÅRD tills den började smälta. men mums vad gott det var! Gillade chokladen bäst.
De sålde även de goda godiset för 10kr. Något jag var besviken på var att det var så lite godis i en så onödigt stor förpackning. kände mig nästan lite lurad..

 
Jag brukar inte gilla sheese från Bute Ilands som finns att köpa som hårdost i smakerna edamer och cheddar i de flesta butiker sedan mååånga år tillbaka. Vissa är frälsta i osten, andra är som min partner. Jag hade öppnat en cheddar och tagit typ 2st bitar på en smörgås, och sedan tänkt göra sås på resten och när jag kommer hem så är den slängd med motiveringen att det luktade i hela huset!
Gör ett nytt försök med 2st mjukostar för 35kr/st. Kanske kan jag bli kär i denna produkt med lite tillvänjning. Ungefär som med näringsjästen.
 
 
En ny mjölkmaskin visades, Chufamix. för att göra egna mjölker på bönor och nötter. De tänker även börja imortera en speciell rot som heter Chufas. Smakade både på "rå" rot och mjölken. En spännande smak!
 
 
Köpte kaviar från Doomstein för 10kr/st. Nu ska det bli fest! Tre olika smaker, svart, röd och wasabi!
 
 
Smakprov på Maxos goda hummussorter, falafflar, pressade vitlök och guacamole.
Fick med mig en öppnad förpackning när mässan var slut. Det blev ett gott  "vänta på bussen mål".
Mums!
 
På bussstationen träffade jag även en man, som såg att jag hade massa falaflar från Orientfalafel med mig. Han undrade vart jag hade fått tag på de och hur mycket de kostade. Konstig människa tänkte jag först. Kan man vara så galen i falafel att man börjar fråga folk i vänthallen vart de fått sin falafel ifrån och om den var god.
Visade sig att han var ägare (?) av företaget och nyfiken då de inte säljer till privatpersoner, bara restauranger.
 
 
 
Förutom mat så kunde man lyssna på föreläsare, som Martin Smedjeback - Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i skor. Jag kollade ungefär halva, och det var ganska likt föreläsningen som jag tidigare har länkat till som Djurens rätt lagt upp på sin youtube-kanal, fast med lite mer uppdaterat innehåll.
 
David Jonsson med vegansk näringslära, såg ungefär halva och var sedan tvungen att gå vidare.
 
Liza Gålmark - Feminism, humanism och djurrätt
och
Salla Tuomivaara om finsk pälsindustri.
 
Jag stod vid Ica Ålidhems bord och stekte några av astrid och apornas korvar och min kollega skivade Jeezly. Jeezlyn va folk tokiga i, och jag förstår varför!
 
Jag trodde jag var en av de som åkt längst till Umeå, men så var inte fallet. De jag pratade med kom från alla möjliga ställen, Stockholm, Uppsala, Göteborg med mera.
Göteborgarna stog och gjorde iordning Ahlström´s Factorys produkter från Fry. Jag älskar deras "chickenless burgers". Namnamnam!!!!
 
 Sen så var det mer saker att se på, min hjärna är fortfarande överkokt av alla intryck. Har säkert glömt massor men de som missade eventet får komma nästa gång och se hur trevligt det är!!
 
Bjuder på lite bilder :)
 
Förbereder innan mässan öppnar.
 
Typ 10minuter efter att mässan öppnat
 
Lite senare
 
Efter att allt var kvar återstod städningen. Fulla av härlig veganmat så var det inte svårt att hålla humöret uppe. Tillomed så mycket energi att Á orkar hoppa och stoja! Trots att de flesta av oss redan varit där sedan kl 7 på morgonen!
 
Efter att ha besökt Umeå förstår jag inte varför Sundsvall kallas norrlands huvudstad. Jag gillar sundsvall men vi kunde ju inte mäta oss med Umeå´s kultur... Massor med fina isskulpturer, en "lekborg" där man åkte ner för en ruschkana (gjord av snö) med stjärtlapp a lá bobåkare. Bilderna blev inte alls bra så det blev bara 2st på förmiddagen. Det fanns både skateboardramper mm i centrum och nu på vintern var det omvandlat till snowboardtrixbana.
 

 
 
 

Mässa del 1

Just nu är jag på Vegovision mässan i Umeå. Knappt en timme har redan är gått och det är full aktivitet! 
Tångkaviar för 10kr /st. Tofutillverkning med mera. Nu blir det lite lunch.
 
 
Lite volontärsmat 
 

volontärerna är redo!

Volontärer på vegovision
 

På plats i Umeå!

Idag ankom jag till Umeå station. Efter det har vi på djurens rätt roat oss med att förbereda inför vegovision!  Jag har bland annat häftad upp affischer, delat ut flygblad, skrivit ut recept mm och iordningställt lokalen mässan ska vara i.
 
Till lunch åt jag och J på Rost, en vegansk mjukosttalrick med hummus.
 
 
Till middag blev det ett besök på kinarestaurangen Euroasia. Stekta grönsaker med tofu. Nästan hela DR gänget gick dit. 
 
Kvällsmaten består just nu av Rio (dricka från Njurunda) och lättsaltade skruvar. På bilden syns även sängen jag ska sova i nu. Vi ses kanske imorgon!!! 
 
 
Och jo, måste berätta detta bara. Idag har jag träffat 2st som har bott gåavstånd från där jag bor,  dvs, vi har bott så nära varandra och ändå inte vetat om det, att vi alla har ett intresse av djur!
Skoj!! 

Nu händer det grejjer!

Har varit och rännt lite på stan, men glömde såklart en av de två anledningara jag var där. Såklart.
Skyller lite på lilla hungern. Åt en zucchinifylld paprika med falafel och pasta med vitlökssås på Pipeline. Och sedan var jag för mätt för att hjärnan skulle fungera. Sånt som händer.
Är väldigt uppe i hejsan för att nu bär det av till Ume! Ska bara packa det sista så drar jag! Yaay!
Jag hoppas då att min krånglande rygg ska orka med resan. Har haft nog med jobbigt just nu!
 
Idag lanserade Anamma sin nyhet. ALLA deras produkter är numera veganska!! Ica i Birsta har redan ställt fram de nya förpackningarna!
Jag köpte "Biff" och "bitar"!! Spännande!!! Allt för att vi konsumenter hörde av oss till dom och typ 88% av de som svarade i deras undersökning ville ha helt veganska produkter. HURRA!
 
 
Något annat kul är nyheten från Astrid och aporna!!!
De har börjat med PIZZA! Iiiihhh!!!!
Tomat och örter, ost och skinka och någon annan sort. Om inte denna "någon" har skämtat mig aprillo!! Såg en bild också men kan inte hitta den på nätet. Mina googlingskills sviker mig!
 
Alpro har också hoppat på förnyelsevågen! Under våren ska de lansera en ny yoghurtsmak. Jag är förväntansfull! Mums!
 
På Häloskraft roffade jag åt mig 3st 250grams wilmersburger riven pizzaost för halva priset. Och en NoMoo chokladkaka för att fira det låga priset.
 
En annan glad nyhet är att Djurens Rätt i Sundsvall/Timrå har ökat sitt medlemsantal med 46 (!!!) personer mellan december-januari!
 
Mitt uppe i denna festliga dag så försöker min rygg att döda mig och ett djur jag känner är sjukt.. :( Aldrig kan det vara 100% bra.
 
Har sett dokumentären Älskade Kött (Tillgängligt på nätet tills september 2014) och är glatt överraskad! En informativ dokumentär om hur köttindustri förstör miljön och gör folk fattiga och sjuka. Ett extra plus är att de på ett väldigt bra sätt har vävt in hur djuren har det, utan att skrika det rakt ut, små snuttar här och där som väcker frågor om "är det verkligen rätt att göra såhär mot djur?". Tung men ändå lättsam.
En perfekt dokumentär att visa för alla dina vänner som äter kött.
 
___________________________
**********************************
 
ÄR DET NÅGON SOM SKA ÅKA BIL HEM TILL SUNDSVALL FRÅN MÄSSAN I UMEÅ LÖRDAG KVÄLL KONTAKTA MIG!
Ska ev. ta med ett djur och på bussen hem så är det djurförbud...

Lottas Järnvägskondis & Anamma

Ibland är man först med något. Som idag, första kunden där som frågat efter något veganskt :)
Besökte Lottas Järnvägskondis i Njurundabommen. Tyvärr hade de inget färdigt veganskt men de ordnade en smörgås med sallad till. För den som är lakto-ovo vegetarian finns det bland annat paj mm.
Kanske så blir det något veganskt alternativ om fler går dit och frågar! Allt är hemgjort, mysig lokal och trevlig personal :)
 
 
 
Den 6 Februari släpper Anamma "bomben". De har 2st nya produkter som ska lanseras! Spännande!
Hoppas de är veganska!
 

Restaurang Kanel

!!!!!!!!!!!!  UPPDATERAD 10/8 2015 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Denna restaurang har lagt ner! Om jag minns rätt kommer Tandoorihouse att öppna i samma lokal nu i september. Tandoorihouse har haft veganskt tidigare, så det kanske kommer vara det igen
 
 
Igår var jag och min partner på restaurang Kanel i Sundsvall.
 
Jättegod mat! Mums! Gott att få äta något annat än standardutbudet som brukar finnas på andra ställen! (dvs sallad och smörgås)
 
Jag åt en egyptisk linssoppa, friterade kronärtskockor med auberginröra, linssallad och marocansk coscosgryta. Till maten fick man ett naanbröd. Nomnom!
 
Till efterrätt fick jag en jättegod sorbé med mangosås, finns inte med på menyn men det var inga svårigheter att fixa!
Min partner åt också från den vegetariska menyn (kommer inte ihåg vad) och en jordgubbspannacotta.
Underbart gott tyckte vi båda.
Snabb servering!
 
Rekomenderas!!!
 
 
 
 
 
Tidigare inlägg om Kanel

RSS 2.0