Internationella vegandagen!

 
 
Startskottet på veganska månaden!
Själv har jag lyckats bli sjuk efter att ha aktiverat mig utomhus, så det börjar med soffhäng, läser i boken Jordens Herrar av Pelle Strindlund, kollar på vetenskapens värld och äter.
 
Har hunnit hinka i mig en flaska glögg i den underbara smaken hallon och lakrits, en påse icagodis, vaniljsoyghurt mm. Orkade inte laga mat så blev ett besök på Flavours i Njurunda.
Igår blev det en microsoppa från pauluns i smaken rostad paprika med kronärtskocka, som var okej. Lite dyr dock för att inte vara ekologisk.
Imorgon ska jag prova lysekils veganska kaviar. 
Gillar inte ens kaviar men denna kanske är god!
Köpt på Ica Maxi i Birsta.
 
Hur firar du vegandagen och veganmånaden?
 
(den veganska är den vita tuben i mitten)
 

Arla-haren

Visste ni detta?
Klassiker som väcker minnen!
 
 

Häng med på soppkväll ikväll!

 
 I kväll 17.30-18.20 serveras det Värmande Höstsoppa på Centrumvillan i Granloholm. Förutom soppan och brödet får du höra mera om kryddor och deras värmande egenskaper. Inspireras till en varm matlagning i höst och vinter. 50:- kontant. Välkommen.
Obs! Föranmälan på sms till 0706311251 senast 15.00
 
 
--------
*uppdaterad 31/10 2014*
 
Det var väl då typiskt att jag kom precis när soppan å det var slut pga annat möte.
Hoppas kunna lägga ut receptet senare.
Hälsofrämjandet är en trevlig grupp människor i blandade åldrar. Det är inspirerande och utvecklande att träffa människor 90+ som berättar om deras kamp att sprida växtbaserad hälsosam kost! 
 
Tyvärr blir julbordet inställt pga problem med förberedelser, men finns det någon som vill haka på ett veganknytisjulbord??? Måste inte vara just julmat (jag gillar då inte sånt), bara god mat, träffas å prata, kanske se någon film eller så??

Mjölken - En hemsida i protest

Efter LRF´s stämning mot företaget Oatly (Skrivit om det i tidigare inlägg) så skapades sidan Mjölken för några dagare sedan av några privatpersoner.
Den är riktigt bra tycker jag. vad tycker du?
Sidan kommer att utvecklas och få mer information framöver. Det är dags att stå emot Mjölkindustrin! Heja växtmjölken!
 
MJÖLKEN
 
 
 
Kanske kapar någon bild av dom vid senare tillfälle ;)

Vegetarisk kattmat

Bild från Benevo.com
 
Någon som provat? Vad tyckte de? Väntar på att en påse ska dimpa ner i brevlådan. Spännande!

Nya färger och healing

Före
 
Efter
 
Ser ni vad mitt studerande i webdesign har lett till! Mohahaha
Riktig hacker känns det som ibland, eller inte. Jag vet faktiskt inte hur jag vill att det ska se ut. Huvudsaken är att det blir lätt att läsa och inte för mörkt eller kalt.
Medelmåttans gyllende väg!
 
Vad skulle du vilja läsa om? Känns inte som någon ide att blogga om vad som händer på byn om det inte finns någon som vill läsa om det. :p
 
I helgen var det hälsomässa i Skönsberg. Kunde tyvärr inte gå pga jobb, men hoppas att ni som gick dit var nöjda. Läste i ST att Streetaid kyrkan (om jag förstått det rätt är det pingstkyrkan) var där och helade folk. Någon hade olika långa ben.
 
Vissa saker tror jag att healing kan fungera för, är lite kluven. Har träffat och "deltagit" i healing på ett djur som blev bättre (men inte helt bra) men att kunna få skelettet att växa (exempel från tidningen) när man är färdigväxt tror jag inte riktigt på.
Pingstkyrkan har försökt värva mig tidigare att jag ska gå dit och bli helad. Jag skulle bli frisk och inte behöva använda mina glasögon mer med mera efter ett (!!) besök hos dom. Vad synd att flera av de som missionerar för just pingstkyrkan använder glasögon... Om det skulle vara så fantastiskt så skulle väl inte sjukhus behövas...?
 
Har du någon erfarenhet av healing?
 
Var Ching Hail utövare på mässan? Tror att det skulle kunna vara den enda religion jag skulle kunna utöva, en religion där det är fult att äta kött, man ska vara snäll, ta hand om missskötta djur, laga mat tillsammans och meditera.
 
Fast jag vet inte om meditation är min grej? Men det kanske det är? Tror att jag bara skulle somna om jag provade? Har provat yoga en gång och det var trevligt, men vet inte om det är något jag skulle syssla med hemma... Men vem vet?
 

Snacks och recepthjälp!

 
Något som jag tycker är väldigt gott är äppelklyftor med jordnötssmör på.
Riktigt mumsigt.
Allting känns bättre när man kan äta något mumsigt när man är lite nere.
På bilden finns även min älskade äppelskärare!
De går att köpa på vanliga matbutiker och perfekt för de som inte gillar knivar, barn eller de som är svaga i händerna!
 
Igår lagade jag en klassisk snabbmatsrätt som medelsvensken äter. Sånt som man äter efter att man är helt tömd på energi efter jobbet men ändå vill ha något nyttigare än snabbmakaroner och stekt korv med ketchup...
Middagen bestod av:
Pulverrotmos från Felix
Pulversås Fem peppar från Blå band
Färdigköpta biffar från veggo
Brynd purjolök
Kokt fryst broccoli
Saft
 
Har inte ätit pulvermos på flera år, blev överraskad att rotmoset är veganskt (!) och smakade bättre än vad jag trodde, men lika gott som riktigt rotmos tror jag ej att det blir!
 
Ska försöka göra om denna kombination framöver, men då med riktigt rotmos och hemmagjord sås.
 
Någon som har smarrigt recept på rotmos och fem pepparsås? Sås är min svaga sida!
 
 
 
 
Btw, Någon som ska hänga med och äta vegansk soppa på Hälsofrämjandet? Man behöver inte vara medlem för att delta, bara man säger till lite i förväg så att de vet jur mycket mat som ska laga :)

är tofu tråkigt?

Ja det kan det vara, men många livsmedel är så!  De behöver beredas för bästa resultat. Äter du rå fisk eller kött utan kryddor? Äter du vitlöksklyftor på samma sätt som apelsinklyftor? Etc etc? Denna bild summerar det bra.
 
 
 

Vegan rap

 
Bra och trallvänligt :)
 

Lite spontanshopping...

Surfade in på Djurens Rätts webshop och knappade hem lite produkter... Spännande!
Detta har jag knappat hem:
 
 
Djurens Liv - J.M Coetzee 90kr
Nobelpristagare 2003. I Djurens liv tar Coetzee fiktionen till hjälp för att presentera en radikal diskussion om människans behandling av djuren
 
 
Jordens Herrar - Pelle Strindlund 70kr
Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare. Av Pelle Strindlund. Om parallellerna mellan dåtidens förslavande av människor och nutidens exploatering av djur.
 
 
Skönheter och Odjur - Lisa Gålmark 159kr
Aristoteles och Disney är viktiga utgångspunkter för resonemang kring normer, normalitet och makt i denna bok om förhållandet mellan människor och djur.
Shambles of science - Lisa Gålmark 5kr
Om Lizzy Lind af Hageby och Leisa Schartau. Dessa två föregångskvinnor stred inte bara för djurens rätt utan även för kvinnlig rösträtt och jämställdhet.
 
och två tygkassar 40 och 100kr (Ekologisk bomull såklart!)

Kinas Gröna revolution

Ser just nu på en dokumentär på SVT play som heter "Gröna Kina" som handlar om hur Kina är världsledande i utvecklingen av klimatsmarta lösningar, solkraft med mera men ändå världens största producent och konsument av kolkraft. Hur går detta ihop?
Miljön är på många håll förstörd, vattnet är förgiftat, smog, utbredande öken med mera, men vad gör de för att motverka detta?
Miljöteknikens framfart är en sida av Kina som iallafall inte jag visste så mycket om. Visste du?
 
Tillgänglig till den 24 oktober. Så passa på att titta nu!
 
Jag är intresserad av att se fler dokumentärer inom detta ämne. Någon som har tips?
Uppvuxen med solpaneler, bergvärme med mera men tycker ändå att jag vill minska ner min klimatpåverkan. Det är svårt och man vet inte om man gör rätt. Försöker så gott jag kan att återvinna, köpa ekologiskt, inte åka så mycket bil, dricka kranvatten istället för flaska. Men är det nog? Hur spartanskt bör man leva för att det ska gå + - 0 ?
 
 
Vill man ses som lite tokig kan man "gå med i" VHEMT. ( Iof går det inte att bli medlem)

Rörelsen för mänsklighetens frivilliga utdöende.
Låter som att de vill att man ska ta livet av sig, men så är inte fallet. De vill att man ska sluta skaffa så många barn då vi håller på att döda planeten. Många bra anledningar att inte skaffa barn, och även de som har barn är välkomna att "delta". (Nej man ska inte döda de barn man har, man ska bara sluta tjata om att ens barn ska ge en barnbarn).
Mycket är faktiskt vettigt, och jag håller med i mycket. Har själv inte planerat på att föra generna vidare men kan ändå inte riktigt titulera mig som VHEMT´are.
 
Varför började jag tänka på VHEMT efter att ha kollat på en dokumentär om Kina? Jo för att Kina är väl känt för sin tidigare enbarnspolitik, så där har ni kopplingen.

Gårdagens avsnitt av korrespondenterna

Det blev som jag misstänkte. Avsnittet var dåligt och handlade inte om veganism. Överallt på nätet kan man läsa upprörda tittares åsikter.
Själv mailade jag till korrespondenterna@svt.se och fick snabbt ett svar. Maila du också och säg din åsikt.
Svt har tidigare blivit kritiserade över att sprida osanningar om vegetarianer.
Jonas paulsson fick sin insändare publicerad på svt opinion
http://www.svt.se/opinion/article2400237.svt
 
" I tisdags ägnade SVT Korrespondenterna säsongens första avsnittet åt att granska den globala vegantrenden. Ju mer vi vet desto mer komplicerat blir det, säger programledaren.
 
Men några sakliga argument för det påståendet får sig tittarna inte till livs. I själva verket är det ju precis tvärtom mot det sammanfattande påståendet. Ju mer vi vet om hälsa, miljö, resursfrågor, djurens situation och den globala livsmedelssäkerheten desto enklare blir det att äta vegetabiliskt.
 
Det understryks av att chefen för FN:s klimatpanel som mottog Nobels fredspris, Dr Rajendra Pachauri. Han uppmanar alla att börja med en köttfri dag och därefter fortsätta att minska sin köttkonsumtion.
 
Kritiken som i programmet riktas mot den ökade konsumtionen av quinoa går ut på att det blir mindre foder över till lamorna och därmed blir bönderna mer beroende av konstgödsel.
 
Men fakta är att den verkliga storkonsumenten av konstgödsel är den globala djurindustrin. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till konstgödsel för att producera djurfoder.
 
Men programmet som SVT:s Korrespondenterna presenterar innehåller inte mycket fakta alls.
 
Om programmet hade varit faktabaserat hade fakta visat att det är rätt att välja vegetariskt. Programmet hade ju rubriken "Välja rätt".
 
Kritiska frågor riktas i inslaget mot veganerna i Berlin som ombeds berätta om hur de ser på köttätare. Den vegetariska trenden presenteras som något drivet av kändisar. Men i verkligheten är den vegetariska folkrörelsen en global gräsrotsrörelse som verkar lokalt och med oerhört stark genomslagskraft.
 
Ett exempel: Enligt Miljöaktuellts årliga kommunenkät har en tredjedel av Sveriges kommuner infört köttfria dagar eller på annat sätt verkat för motsvarande minskning av köttkonsumtionen i offentlig sektor. Det är absolut inte ledande rikspolitiker eller andra kändisar som drivit denna fråga utan helt vanliga kommunalpolitiker, föräldrar och framför allt skolelever.
 
Under första halvan av 2014 minskade faktiskt svenskarnas köttkonsumtion vilket kom som en total överraskning för oss som arbetar med frågan.
 
Vem har väl någonsin hört en ledande svensk eller internationell politiker säga att vi ska avstå mjölken, osten och köttet av solidaritet med världens fattiga som inte har mat till sina barn?
 
Det är rimligt att kritiskt granska någon som lever gott på Indiens allvarliga köttkonsumtion. Men SVT och Korrespondenterna riktar envist och konsekvent strålkastarljuset på veganerna. Ett tätbefolkat land som Indien med väldigt många fattiga drabbas tidigt och brutalt av klimatförändringarna.
 
Vattenbrist, livsmedelsbrist och stora samhällskostnader till följd av försämrad folkhälsa. Detta kommer att göra livet hårdare för jordens allra fattigaste människor och innebära mindre pengar till utbildning och sjukvård. Quinoa-bönderna som enligt inslaget faktiskt kan glädja sig åt ökade intäkter framstår som en framgångssaga i jämförelse.
 
Problemet som SVT och Korrespondenterna borde ha fokuserat på är att den vegetariska trenden är för svag för att på egen hand komma tillrätta med vår ökade konsumtion av kött.
 
Den behöver hjälp av ansvarstagande politiker. Några sådana finns säkert och Korrespondenterna borde finna dem.
 
Jonas Paulsson
Publicerad:15 oktober 2014 - 15:21"

Sanningen om konsumtion

Den som har lite tid över rekomenderar jag att kolla på serien "Sanningen om konsumtion" , än så länge ligger bara 3avsnitt ute på SVT play men kommer nog läggas ut fler.
Hur vi luras att köpa exempelvis "antibakteriell tvål" som är dyrare och LIKA bra som vanlig billig tvål på att ta bort bakterier med mera.
Riktigt Riktigt bra.
Kolla på det alla som köper exempelvis vitamin well drickor etc. Hur vi äter dessa dyra superprodukter, piller etc när det räcker och blir över med mat.
 
Ikväll är det seriestart för Korrespondenterna på SVT 2.
"Kan veganerna rädda världen? I Tyskland växer veganrörelsen, men i Bolivia drabbas indianerna av vårt begär efter quinoa och i Indien slås slaktare ihjäl när den heliga kon blir politik."
 
Kommer försöka se detta avsnitt men är rädd att det inte kommer vara så bra som att jag hoppas. Jag förstår inte vad quinoa har med veganism att göra egentligen, det är en produkt som också köttätare äter....
 
"Älskade kött" dokumentären tror jag är borttagen från SVT play nu men den går kanske att få tag i på Youtube. Den är riktigt bra och sevärd. Perfekt för de som äter kött då det är köttätare, fd bönder mm som är med.
 
 
 Ett annat bra program som jag såg för några dagar sedan är "Kvinnornas krigshistorier" . Hur de australiensiska kvinnorna fick hoppa in och jobba under andra världskriget och hur det påverkade deras liv. De flesta dokumentärer som handlar om krig är i det det manliga perspektivet, eller industriernas frammarch i europa. Se denna! Tillgänglig till den 9 November 2014.
 
 
BTW, visste du att kvinnor i Sverige inte fick jobba under jord (i gruvor mm) förrän 1978! Hur sjukt är inte det?? Första kvinnan som jobbade med att köra buss i Kirunagruvan 1963 heter Tertu Alderblom. Hon hade fått dispens av staten.
 
 
 

Djurstudier?

Sista anmälningsdag till Kritiska djurstudier; djur i samhället, kultur och media på lunds universitet är deb 15 Oktober
http://www.kom.lu.se/cas
 
Critical Animal Studies (CAS) is the academic field of study dedicated to the abolition of animal and ecological exploitation, oppression, and domination. Like Human-Animal studies more generally, CAS is a field of inquiry that seeks to explore the plethora of ways that humans interact and form relationships with animals.  However, as opposed to more general sets of inquiry, Critical Animal Studies distinguishes itself through an endeavour to critically engage with the various processes and structures, which facilitate and underpin animal subjection in its various levels and forms.
While CAS's focus is very much on the topic of the animal specifically, the way in which it integrates a pursuit to uncover the ways in which power manifests and frames our relations, into scholarly inquiry, could be considered akin to what distinguishes the approaches taken by other 'critical fields' such as gender or post-colonial studies, to name a few.  This means that one key aspect of CAS is a holistic understanding of the commonality of oppressions, such that speciesism, sexism, racism, ableism, statism, classism, militarism and other hierarchical ideologies and institutions are viewed as part of a larger interlocking global system of domination.
Critical Animal Studies also actively seeks to link theory to practice, analysis to politics and the academy to the community.

Blomma

 

chiapudding

 
Just nu går det att köpa chiapuddingar på Ica maxi birsta för lite under 30kr/st.  Ganska dyrt men chiafrön är väldigt dyrt.  Har bara provat banansmaken ännu och är inte frälst. Smaken var väl ok men tycker inte om konsistensen.
Sparar burkarna eftersom de var väldigt praktiska med stabil sked som sätts fast i locket.
 
Chiapudding är lätt att göra hemma över natten om man nu gillar konsistensen. Chiafrön är väldigt nyttigt och bra för magen. 😇😇
Fast jag föredrar dom som topping på havre eller soygurt!

Jackfruit / Pulled "pork"

Lär "pulled" trenden bli 2010-talets största "mathype"? Dvs sönderkokt mat som blir trådigt. Allt ska vara pulled nu... Även i det veganska köket. Nu har jag snöat in på detta eftersom det är så himla gott.. Men man lär ju bli less på även detta efter ett tag...
 
Jackfruit på burk finns vad jag vet att köpa på två ställen i Sundsvall.
Life på storgatan 26kr och Thaibutiken på sjögatan (mitt emot kulturmagasinet) för 19kr/burken.
Det är samma burk på båda ställena och den ser ut såhär
(köp den i saltlag "brine" och inte dessärvarianten i sockerlag)
 
Hur jag gör min pulled jackfruit:
 
2 Burkar jackfruit
Häll av vattnet och koka sedan i vatten i en timme.
 
Ta en ungsform och blanda ner jackfruiten i marinaden.
In i ugnen i 20min.
Ta sedan och dra isär jackfruiten tilll mindre bitar.
Blanda runt i såsen och in i ugnen 5-10min till.
Sen är det klart :)
 
Marinaden
1 Hackad stor gul lök
Halv burk inlagda vitlökar i chilimarinad.
1dl av chilimarinaden vitlökarna låg i.
2 matskedar sojasås
1 matsked citronsaft
1 tesked vit eller ljus sirap
1-2 teskedar torkade chiliflingor
1 tesked torkad basilika
1 tesked torkad oregano
1 matsked grillkrydda
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 tesked vitpeppar
 
Ute från ugnen. Jag använder Sundsvalls tidning istället för underlägg.
 
Vad kan man ha till?
Många verkar äta det som sidotillbehör eller i hamburgerbröd.
 
men jag äter det helst i burrito. Och till det har jag:
 
Mjukt tacobröd
Medium tacosås
Vitlökssås (jag gör egen med oatlys creme fraiche och pressad vitlök)
Hackad rödlök
Hackad tomat
Ris kokt med reneé volitares lantbuljong (såpass att riset blir gult)
Kikärtor
med mera.
Starkt och gott :)

Missat Malou efter 10?

 
Bild lånad från tv4.se
 
I Malou efter tio har det varit veganmatprat, Malou provar på att vara vegan osv.
 
Alla klipp hittar du HÄR på youtube.
Så slipper du sitta och kolla på hela programmen när det bara är godbitarna jag vet att du vill åt!!
Nej till kött! Go vegan!
 

SVT sprider lögner om vegetarianer

Jag håller verkligen med om detta. "köttmaffian" är verkligen på krigsstigen nu när vegotrenden sköljer över landet och såklart de blir upprörda. Det är en industri som tjänar miljader kronor. Såklart de känner sig hotade!
Ta bara exemplet i det tidigare inlägget om Oatly som blir stämde för att LRF känner sig hotade att folk ska börja dricka havremjölk. (LRF bönder producerar havre ironiskt nog).
 
Textkopierad från tidningen ETC
 
"Andra säsongen av SVT:s Det stora matslaget har rullat igång. En samling mer eller mindre kända svenskar rekryterar amatörkockar från hembygden för att tävla mot en annan stad med en inhemsk trerätters meny. I andra avsnittet väljer Josefin Johansson från småländska Hyltebruk att laga en helt vegetarisk meny med bland annat nässelsoppa och kantarellkroppkakor. Det är då författaren och matkritikern tillika domaren Mons Kallentoft väljer att 1) fråga Johansson varför Hyltebruk ”missunnar” domarna animaliska råvaror från sin ort, och 2) frågar sig huruvida laget ska lyckas komponera en fullödig meny utan proteinet.

För det första är det genant att en person som Kallentoft, som inte är sen med att skryta om hur han ätit på tusentals restauranger och minsann vet ett och annat om råvaror och matlagning, helt missat det faktum att protein inte är lika med kött. Vet Mons Kallentoft verkligen inte att fullvärdigt protein går att hitta i mängder av andra råvaror som baljväxter, nötter, frön och spannmål? För det andra är det beklagligt att han heller inte verkar förstå skillnaden mellan vegetarisk och vegansk mat. Han påstår tveklöst att Hyltebruks meny saknar animaliska produkter trots att denna är full av mejerier som grädde, smör och mjölk. Mejeriprodukter kommer oftast från kor och är alltså animaliska.

Samma faktaförvridning har även kunnat observeras i TV4:s kocktävling Sveriges mästerkock. Ett tävlingsmoment bestod i att de tävlande skulle tillaga en vegetarisk soppa varpå domaren Markus Aujalay presenterar utmaningen som att ”tillaga en soppa helt utan protein”. Att påstå detta, samtidigt som deltagarna erbjuds ett dignande skafferi med flertalet av de proteinrika, vegetabiliska råvaror som nämndes i föregående stycke, är inget annat än lögn och missledning. Allt på bästa sändningstid.

Denna ignorans är inte bara pinsam för Kallentoft, Aujalay, SVT och TV4. Den bidrar också till att vegetarisk kost fortsätter att ses som avvikande och rent av skadlig. Kallentoft väljer att aktivt spä på denna stigmatisering genom att tala om att ”missunna” honom kött, och påståendet om vegetariskt som ”helt utan protein” spär på missuppfattningen om att vegetarisk mat inte är tillräckligt näringsrik.

I en värld som rämnar, där storskalig kött- ägg och mejeriproduktion står för nästan en femtedel av jordens totala koldioxidutsläpp, är det direkt avgörande att vi i västvärlden övergår till en mindre köttintensiv kost. Att detta är det enda rimliga i fråga om miljö, hälsa och etik är något som forskningen bevisat ett otal gånger. Enligt Djurens rätts senaste undersökning är dessutom var tionde svensk idag vegan eller vegetarian. Vi vill också kunna njuta av matlagningsprogram utan att sättas i skamvrån och få våra kostval ifrågasatta av ”experter” på området. Vad som är ännu viktigare är att denna svartmålning av vegetarisk kost som ofullständig upphör så att oroliga föräldrar kan känna sig säkra på att deras barn äter ordentlig mat i skolan, trots att kött inte står på matsedeln. Försök till vegetariska dagar i skolköken har ofta motsatts med motivationen att barnen blir undernärda, eller att vegetarisk mat inte skulle vara tillräckligt god. Dessa två missuppfattningar blir effektivt bekräftade av både Kallentoft och Aujalay.

Kanske har varken Sveriges mästerkock eller Det stora matslaget ambitionen att vara folkbildande, men den information som förmedlas genom våra största medieproducenter borde rimligtvis omfattas av något slags ansvar för att i alla fall inte vara direkt felaktig. SVT, public service, borde i synnerhet ta sitt ansvar för att bidra till en större nyansering. Vegetarisk mat kan inte längre marginaliseras utan måste normaliseras.

"

LRF Mjölk stämmer Oatly för vilseledande reklam

Denna text är lånad från Rörelse för djurrätt Besök gärna!
 
"I dagarna blev det klart att LRF Mjölk, eller mer korrekt Svensk Mjölk Ekonomisk Förening, stämmer Oatly på grund av att Oatlys reklam ger deras produkter dåligt rykte, enligt LRF Mjölk själva alltså.

Oatlys havremjölkförpackningar står det bland annat It's like milk but made for humans, vilket säkert fler veganer än jag tycker stämmer stämmer bra, det står också Wow no cow! och det är ju inte helt fel uttryckt eftersom det är onödigt och grymt att utnyttja kossorna.

Varför utnyttja djur när det inte behövs och varför utnyttja djur överhuvudtaget. Om viljan finns att gå en annan väg så finns vägen! :)

Nu har en klok och driftig person skapar ett protestevenemang till stämningen som går att hitta på Facebook. I går eftermiddag hade över 1 000 av de inbjudna tackat ja till att delta, idag på morgonen har 3 500 tackat ja och över 18 000 har sammanlagt bjudits in. Evenemanget sprider sig alltså snabbt. Vilket jag tycker är jättebra! Likaså är detta ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma det grymma och onödiga djurutnyttjandet som LRF Mjölk och resten av komjölksindustrin deltar i.

Från beskrivningen i evenemanget:


"Mjölkindustrin

 

Kor är nyfikna djur som kan leva upp till 25-30 år. De är starkt motiverade av att utforska och undersöka sin omgivning. De har bra ansiktsminne och utmärkt hörsel; bättre än människans hörsel.

I en studie lärde sig kvigor att trycka på en knapp för att öppna en grind och få en belöning. Enligt forskarna blev kvigorna till sig av glädje när de kom på att de kunde kontrollera grinden. De kvigor som bara fick belöningen utan att kunna kontrollera processen visade ingen liknande reaktion. Forskarnas tolkning var att det är ett möjligt tecken på att nötdjur har självmedvetande, eftersom de blev glada när de själva kom på någonting.

Bandet mellan ko och kalv är väldigt stark, och när kon fråntas sin kalv blir den extremt stressad.
Mjölkindustrin vill gärna få oss att tro att kossorna lever naturliga liv och att de vill ge oss mjölk. Det framställs som om de måste mjölkas.
Om en ska tro reklamen går [red: kossorna] ute året runt och kommer bara in ibland och mjölkas när de måste, det är nästan för deras skull vi gör det!

Men verkligheten ser helt annorlunda ut, och det är en skrämmande verklighet.
En ko i mjölkindustrin tillbringar mer än 90% av sin tid inomhus, ofta fastbunden. Ändå är det den korta tiden som djuren är på grönbete som ständigt visas i reklam.

Kor har enligt lag rätt att komma ut sex timmar om dagen i två till fyra månader om året, medan kalvar och tjurar inte behöver släppas ut någonsin.

För att kon ska kunna mjölkas måste den, precis som människan, få ett barn. Kor måste alltså inte mjölkas utan kan mjölkas för att den har fått en kalv.
Efter att kon har kalvat så tas kalven ifrån den nästan på direkten,
eller efter någon dag om det är en KRAV-gård. Som jag tidigare påpekat så leder detta till att kon blir helt förtvivlad, ingen vill ju bli fråntagen sitt nyfödda barn, eller hur?

När kon fortfarande mjölkas görs hon gravid igen och mjölkas sedan genom i princip hela graviditeten.
Genom att vi har avlat sönder korna till att producera enorma mängder mjölk har det lett till att majoriteten av mjölkkorna har eller har haft juverinflammation.
Detta innebär också att mjölken människor dricker innehåller både var och antibiotika, då de inflammerade juvren producerar massa var som hamnar i mjölken.
Kalven tas ifrån sin mamma nästan direkt efter födseln eller upp till några dagar efter.
Placeras ensam i en box och får tillbringa sin första tid i världen utan sin mamma, helt ensam. I naturen så diar kalvar mellan 6-12 månader, i motsats mot som sagt ingenting i mjölkproduktionsfabriker.
Om det är en hankalv så kommer den att gödas till den är 18 månader gammal, innan den slaktas för kött, då den inte producerar mjölk.

Det går inte att skilja på mjölk- och köttindustrin. Mjölkkor producerar inte lika mjölk när de nått en ålder mellan 4-6 år, och slaktas då, då de inte är lönsamma längre. 65 % av allt nötkött i Sverige är från mjölkkor."
Detta är hård fakta att ta till sig, jag förstår om du ryggar tillbaka när du tänker dig in i hur livet för kossorna och kalvarna ser ut. Samtidigt är det detta konsumenter betalar för när de köper komjölkprodukter. Betalar för djurutnyttjande.

Men är det verkligen så svårt att byta ut komjölk mot havremjölk, sojamjölk, rismjölk, mandelmjölk eller liknande? Nej, det är inte svårt det är rätt enkelt och det blir lättare och lättare att hitta dessa produkter i livsmedelsbutikerna också i din stad.

Protestevenemanget till stämningen hittar du här. Anslut dig gärna till det genom att tacka ja!"
Oatly förpackning - Rörelse för djurrätt
 

Veckan som varit

 
Man kan tro att det inte händer så mycket, men när man väl hittar vad som händer så funderar man på hur man ska hinna med alla aktiviteter?
 
En dag var jag ute på stan och delade ut ekologisk frukt, framtidsveckans tidning och Djurens Rätts veganska recept. En kväll hängde jag på Unga Magasinet och var med på Politiskt musikquiz, framträdanden på scen mm.
Det är jättemysigt på Unga. Härligt folk, lungt och skönt och man lär sig alltid något när man är där.
Lite dåligt med vegansk mat men det får alltid att få bönsallad (egentligen ett tillbehör till andra maten) i större portioner som smakar gott :) Nästan alltid någon aktivitet där och önskar att jag bodde närmare så att man kunde hänga där mer!
16-25år.
Unga Magasinets hemsida
Ung i Sundsvall aktiviteter för ungdomar
 
 
På Lördagen var det manifestation på torget. För säkrare ridvägar. Detta gynnar förstås alla, för hästar är rädda djur och olyckor händer lätt. Många människor har inte vett att sakta ner när det går en häst längs vägen. Vissa är så dumma att de till och med tutar!!!
Förhoppningarna är att det ska startas en förening som kan påverka politiker mm när vägar ska byggas eller repareras, att det ska finnas möjlighet att gå på sidan av vägen, typ en stig eller preparerad grusväg så att alla som inte vill gå i väggrenen ska ha chans att gå tryggt och säkert på sidan. Kanske har man livliga barn eller hund eller helt enkelt en vuxen som är rädd att bli påkörd på kvällen.
Är du intresserad så finns det en facebookgrupp som heter "hästar i trafik" som är öppen för alla i hela Sverige.
 
 
 
På Söndagen träffade jag Ä och "hjälpte till" med en skoluppgift. Roligt :D
 
 
På söndagen var det även Lögdö Bruks höstmarknad. Många besökare trots det tråkiga vädret. Det mesta var o-veganskt, men det var trevligt ändå! Man kunde få musta sina äpplen direkt på plats, kolla på bilar, hantverk mm. Prova på skytte, hälsa på getter, hästar mm. tror det var 70-knallar. Lögdö Bruksgården är jättefint och gott om plats. Loppis och bruksmuseum tror jag dom har öppet varje helg på sommarhalvåret.
Museumet är inte det traditionella utan det är mest gamla grejjer staplade på varandra. Massor av olika slädar, skrindor mm (vagnar för hästar), antika vedklyvar, saker som man använde för att tillverka lin etc. Inte så mycket text å sånt men är man lantis så vet man nog ändå vad det mesta är för något, vilket kanske är tråkigt om man växte upp i stan.
När jag gick i skolan så fick vi odla, lära oss att göra lintråd med mera, något som jag hört många inte fått göra nuförtiden. Vi hade också svarta tavlan med vita kritor, bänkar med lock och sjöng en sång innan vi fick gå hem på slutet av skoldagen. Något som jag inte tror dagens skolbarn gör. Så för mig passar det perfekt. *svammel*
 
Marknaden besöktesd även av en gycklare som jag inte minns namnet på men han tände eldar, dränkte sig i isbitar med mera. Något i min stil. Jag gillar inte clowner men älskar gycklare!
 
Jag köpte på mig 3olika sorters marmelader, aronia-saft och maskrossirap.
Vad jag ska göra med sirapen vet jag ej. Någon som har tips???
 
Imorgon blir det föreläsning mm om grön flagg i Sundsvalls kommuns skolor. Intressant!!!
När jag gick i skolan så fanns det inte ett vegetariskt alternativ. Och maten de gjorde som man fick gå in i köket och hämta var så hemskt äcklig så att jag slutade att äta lunch i skolan på högstadiet när jag inte längre hade "bevakning" som i mellanstadiet (Fick inte gå på rast innan man hade ätit upp det mattanterna hade slevat upp. Vilket jag ofta inte gjorde ). Som sallad fanns det rivna morrötter. Jag avskyr rivna morötter!
Fick besöka en skola för ett tag sedan och oj vad mycket det har hänt!! Då var det hamburgare. Där kunde ALLA som ville ta av de veganska burgarna, som dessutom var glutenfria!! Sen fanns det flera sorters grönsaker att välja mellan och bönor.
Jag blev så glad! Och det smakade jättegott. Fick ta en omgång till!
 

Kurdistan kolgrill Skönsberg

En bit in i Skönsberg vid "hamnen" ligger Kurdistans kolgrill! H lurade med mig dit!
 
De har inte något "från början veganskt", men det går att få vegetarisk pizza utan ost och falafel utan vitlökssås.
Jag tog en "vegetariana" utan ost och med annanas istället med dricka, sallad och soppa(!!) för 70kr.
Det som är speciellt med detta ställe är soppan! Vilka andra pizzerior serverar jättegod linssoppa?? (alltid vegansk om jag förstod det rätt)
 

Krasslig

Har kanske blivit smittad av det som går runt nu, har inte börjat hosta ännu men försöker ta det lugnt. Det är tur att man har snälla vänner som To, som gjort veganska crepês med hemmagjort vegokött.
Jätteskönt när man inte orkar sig på något mer avancerat än snabbmakaroner och ketchup...
Kan inte steka dom riktigt så de är inte lika fina som innan de hamnar i stekpannan men det är jättegott.
 
Någon annan som vill laga lite mat åt mig? *blink blink*
 
 
 

Alice Bah

Som trogen Disneyklubbentittare har jag växt upp med Alice i rutan. Nu är hon minister.
Någon som missat när hon bjöd in veganer i hennes talkshow?
Vad hände med deltagarna? Fick han någon kompis och är de veganer ännu?
Nostalgi.
Från 1998
 
 

Vegetariska världsdagen

Vegetariska världsdagen var igår!
Vad kan vara bättre att fira detta än att gå ute på stan och dela ut ekologisk frukt och brochyrer från Djurens Rätt?
 
Tiden går fort och det finns så mycket att göra. Tycker som vanligt att tiden inte räcker till. Och som vanligt letar jag jobb. I tisdags var jag på jobbmässa som arbetsförmedlingen arrangerade, och nej det var ingen hit... De jobb som fanns var telefonförsäljare, byggnadsarbetare, städare och vårdpersonal. Sen var det utbildningar och fackförbund. Och nej, att bli militär, präst, barnskötare, grisskötare med mera passar inte mig.
 
Någon som behöver anställa en vegan? Jobbar lite här och lite där, men ändå inte tillräckligt för att ens komma upp i halvtid.. Jag vill utbilda mig men det jag söker blir jag nekad på pga att jag inte har högsta betyg i allt och många sökande.
Som för de flesta andra dvs...
 
 
Har varit på Kawaiicon i söndags, och på lördagen var jag på stånk-tommys 50års fest.
 
Den 18-19 oktober är det hälsomässa i Skönsberg! Kanske ska man gå dit?
 
 

RSS 2.0