Mat och bokfynd!

Idag har jag ätit gott! Det började dåligt med en torr macka till frukost.
 
Sen blev det ett besök till Tant Anci och Fröken Sara!
OCH GISSA VAD??!?!
De har börjat med veganburgare för 159kr (tror jag det var?)
Hemmagjord linsbiff med aubergine och hummus. Smarrigt mumsigt gott!
 
 
Sen gjorde jag ett fynd på Akademibokhandeln vid vängåvan. Medelpads flora för 179kr. Tyngre än en tegelsten. Säkert 2kg med färg. Står inte vara vad blommorna heter utan även markerat på karta var man kan hitta dessa!
Superduperbra för den som vill veta mer om växter!!
(Djurens Rätt har bokrea i sin webshop just nu, tråkigt nog hade jag alla dom böckerna redan.. men men!)
 
Sen på kvällskvisten var det möte på Hälsofrämjandet.
Även där blev det gott fika. Allt veganskt såklart! Flera härliga bönröror och grönsaker med kex till. Mums!
 
Efter det blev det en sväng till en vän. Förhoppningsvis ska vi baka lite idag fredag. Längtar redan!
 
Så kom ihåg Djurens Rätts årsmöte på lördag och gåbingon i granloholm på Söndag. Gofika!!!!
Mumsfika!
 

Nu har den kommit!

 
Nu har väskan hamnat i mitt hem. Lagomt till mötet imorgon och till helgen!
Det blev en svart.
Det enda jag är fundersam på är att den är ganska mjuk.. är rädd att den ska tappa formen och bli lite som en påse tillslut? Tänke ha datorn i den men får ta och fixa ett vadderat skydd till den. Men det är toppen att det får plats både en pärm, dator och kollegieblock! Skulle ha beställt en plånbok från samma tillverkare när jag väl handlade.. För den jag har ser verkligen inte bra ut.. Plånboken är i färgat fuskskinn och bitar av det har ramlat av så den är numera gråfläckig....
 
Idag har jag mest slappat. Är jättetrött idag. Har ingen motivation att göra någonting alls. Kanske var det för att gårdagen var ganska produktiv. Var på möte, fick hjälp att skriva mina första motioner mm. (Om vi ses på rikskonferensen under kristihimmelfärdshelgen så får du se vad jag skrivit ^^ )
Är det inte LITE vuxenpoäng att ha skrivit motioner?
 
Fick lön idag, och nu är den redan slut. Betalade väskan + att beställning på Seitanfoods.
Alltid lika roligt att handla där! 1Kg rökt tofu för 120kr. Inte dåligt!! Det positiva är ju att jag kommer ha mat iallafall!
 

Något som glädjer mig är att det är så många butiker som tagit in Oatlys smoothie! Sett på flera affärer nu! Med ett lite rimligare pris också än det som Pressbyrån tar (29kr). På Coop i Bergsåker kostar de 19kr.
 
En annan härlig sak är att årets nya glassar har börjat komma. Pratade med statoil i Dingersjö (Njurunda) om att ta in Rice. Och nu i veckan fanns den där! Mums!
Krämig och god.
 
 

ICA´s kundtidning Buffé´s vegonummer

Har ni missat att Buffé´s senaste nummer enbart är lakto-ovo och helvegetariska recept??
 
För att läsa digitalt KLICKA HÄR!
 
Visst är det ett stort framsteg att en sådan köttfrossartidning nu äntligen har fattat galoppen??
 
Visst vill vi att detta ska fortsätta???
Släng iväg ett mail till red.buffe@otw.se och berätta hur glad du är!! Misstänker att det är en del bakåtsträvare som mailat och klagat, men hurrarropen ska överrösta dom alla!
Mer vego åt folket!!!
 
 
 
 
 
Lite sådär bara i förbifarten. Fick ett mejl om att bli mörtfadder. Vissa människor spolar nämligen ner sin överblivna medicin i toaletten, och så åker ganska mycket medicinrester ut när man kissar, så fiskar blir tvåkönade/sterila.
Så just nu har apotek hjärtat en kampanjn som heter "Mörtfadder".
Man klickar på en mört man vill bli fadder till och får sedan ett bevis. Men sen då?
Förstår inte riktigt syftet med vad som händer sedan. Vet du?
Min mört heter iallafall Sigge-Stella.

Hygienprodukter , bojkotten av sca just nu

Har ni hängt med i SCA svängen?
 
SCA säljer jakt och fiskerätter på scajaktochfiske.com.
Och senaste skandalen som just nu är aktuell i nyhetssändningarna
 
Från SVD
"Enligt flera källor vistas Sverker Martin-Löf en betydande del av sin tid i Norrland, bland annat i den jaktanläggning i Härjedalen som han fritt får förfoga över, vilket var en 60-årspresent från SCA.

När Sverker Martin-Löf i intervjuer motiverat behovet av att SCA och andra företag i Industrivärdensfären håller sig med egna flygplan har det handlat om att bolagen är globala."

 

Alltså, kortfattat: SCA äger flera mindre flygpan. I dessa har anställda + deras anhöriga flugit privat för att kunna jaga. INTE OK!
Sälja jakträtter? INTE OK!
 
 
Vilka märken producerar SCA? Vilka ska man undvika?
(Jag är medveten att SCA har en fabrik i bland annat Timrå som skapar många jobb, och jag är av åsikten att man först och främst ska gynna de lokala producenterna men eftersom detta inte ses som moraliskt av mig så struntar jag i det )
 
HÄR hittar du hela listan på alla märken som produceras av SCA. Alla marknadsförs inte i sverige, så bilden nedan är de som är aktuella här.
 
 
SÅ VAD ÄR LÖSNINGEN?? VAD SKA JAG TORKA ÄNDAN OCH SUGA UPP MENSEN MED?!?!
Det finns jättebra alternativ!!!
 
Enligt Naturskyddsföreningen är det miljövänligaste toapappret det som är gjort av returfiber och är svanenmärkt, som exempelvis Serla och Änglamark.
 
Om du har mens? Då finns det flera alternativ.
*En menskopp är gjord av gummi/silicon/plast och håller i flera år, rengörs genom att kokas. Går att köpa på vissa apotek, i hälsokostbutiker och på nätet.
*Tygbindor kan man sy själv hemma eller beställa på nätet.
*Bomullsbaserade bindor och tamponger säljs av Natracare på apotek, hälsokost och större livsmedelsbutiker. Natracare är godkänt av Vegetarian Society (dvs inga djur i tillverkning/testning) och några fler märkningar, typ bra miljöval, arbetarrättigheter med mera. De är dessutom utan plast och parfym. Något som SCA´s märke Libresse gör, parfymerar, plastar och färgar sina bindor (!!!).
(Det finns också svampar med mera men det får någon mer insatt kolla upp....)
 
 
 
Jag hoppas att detta kan vara till hjälp för er att göra konsumentmedvetna val!
 

Inköp av väska

Måste köpa en väska utöver mina älskade tygkassar.
 
En väska som visar att en är en kontorsråtta. Något som får en att se kultiverad och smart ut.
För det är ju det jag vill. Jag vill att någon ska anställa mig. Ytligt? Ja. Måste också få kontroll över barret och huden, men en måste ju ta och börja någonstans.

Även fast det kanske inte är det som jag är mest bekväm i. Skulle jag bestämma skulle jag vara klädd i mjukisbyxor, en stor varm hoodtröja och tennisskor året runt. Försöker komromissa.
För det jag gillar kan jag inte riktigt bära, måste smälta in lite. Vill inte späda på fördomarna om att veganer är på ett visst sätt. Plus att det är ganska mycket jobb för att se ut så. Då är det lättare med mjukisar.
Men ibland så måste man spela rollen.
En bra låt i temat är från Roxette - Dressed for success. Ibland måste man klä sig på ett sätt för att komma dit man vill....
 
 
Men nu till den stora frågan, vilken ska man välja?
Storleksmässigt så behöver den kunna ta iallafall en pärm passande A4.
Har sett dessa två på Greenlaces.se
Svart eller grön? Hjälp!

Eller finns det fler varianter att välja på? (OBS! jag köper bara från svenska sidor)
 
 
För att fortsätta på smart-temat så köpte jag dessa böcker nyligen när det var utförsäljning på akademibokhandeln i In gallerian.
Hoppas man lär sig något :)
 
 

Misslyckade pannkakor

Nu har jag misslyckats med pannkakor två gånger i rad förra veckan, det är inte likt mig.
 
Basen är så som jag oftast brukar göra, vetemjöl special, olja, lite vaniljsocker, salt (ibland no egg mm)
Provade första gången med fiberhusk. Stort misstag. Det blev bara tjocka klumpar. När smeten väl blivit någorlunda jämn så försökte jag steka dom. Ännu ett misstag. Det brände fast direkt.
 
Andra gången blandade jag ner kikärtsmjöl. Pannkakorna blev ganska stabbiga och konsistensen blev väldigt mjölig. Ätbara men ingen hit.
 
Någon som har tips på hur man ska göra ifall man vill använda kikärtsmjöl eller fiberhusk? Jag vill inte baka bröd, inga "godsaker" och det måste vara något lätt. Att vänta / avancerad mat brukar inte vara min grej.
Enligt de som jobbar på vårdcentralen där jag för närvarande går tycker att jag utöver min veganska diet ska sluta med gluten och sluta att äta så mycket socker. Det har hintats om dietist. Dock är jag inte övertygad om att det finns någon veganvänlig dietist i Sundsvall eller är det jag som har förutfattade meningar??  (OBS. jag är inte undernärd på något sätt, har en medfödd sjukdom med bland annat bråkig mage) Jag skulle helst vilja att någon vänlig själ skulle laga mat åt mig. Jag betalar.
 
Kikärtsmjölpannkakorna
Det som glimmar längst ner till höger är maskrossirap. Det gjorde de mer ätbara men kunde inte rädda konsistensen :(
 

Spännande nyheter

Spännande vegonyheter pågång!
 
I april kommer veganska vegobullar att börja serveras på IKEA
(Källa Vegokoll)
 
 
 
Oumph! Som är en ny typ av sojakött lanseras vecka 7. Kommer att säljas på Citygross. Hoppas det kommer till bydalen!! Ska maila och fråga! Återkommer med svar!
( Källa Vegokoll )
 
Den 18-19 April kommer det vara Uppsala Vegofest
Låter trevligt. Skulle gärna åkt dit men man hinner inte med allt!
Vegovision i Umeå kommer troligen att bli till hösten. Det ska jag försöka åka på.
Kristihimelfärdshelgen är det rikskonferens hos Djurens Rätt. Och då ska jag verkligen försöka att åka!
 
I maj kommer det vara en hälsomässa ute på Alnön. Spännande. Vet inte så mycket om det men förhoppningsvis kommer det vara relativt vego! Återkommer!
 
 
 
Den stora besvikelsen är väl ICA just nu. De sa att de skulle lansera nya vegoprodukter osv. Djurens Rätt hade en mailinglista där vi bad om att ICA skulle skippa äggen i de vegetariska produkterna.
Men nej. De adderade bara ost.
Jag blir så ledsen :(
 
 
 
Pinto magasin pågår semmelprovningen för fullt. Tyvärr vet jag ingen häromkring som säljer veganska semlor.
Vet du?
 
 
GB lanserar en ny Rice strut. Vet dock inte vilka som kommer sälja. Har pratat med personal på Statoil Dingersjö (Njurunda) om att ta in den och/eller tofulinestrutar.
Har skrivit om den andra Rice- struten tidigare men vet nu inte vilka som kommer att sälja de till sommaren igen.
 
 
 
Estrella´s Hot sweet chili blir veganska. Någon som vet var dessa går att köpa??
 
 
Nästa gåbingo i Granloholm är den 1 Mars. Veganska priser och veganskt fika!
 
Missa inte heller Djurens Rätt Sundsvall- Timrå´s årsmöte den 28 Februari! Även dä
 

Svar på mejl från APA, Torget och Korvbaren

Har nu fått svar på mina frågor, har inte varit där ännu men planerar att hinna med det inom snar framtid.
 
APA:
 
Förrätten går att få utan honung
Varmrätten Portabelloburgare (vegoburgare) går att få vegansk. Osten byts ut mot något annat om så önskas.
Efterrätt; De har ingen vegansk efterrätt på menyn men kan ibland fixa sorbé. Är bäst att man förbeställer någon dag i förväg så de hinner fixa något.
Pommesen är veganska (förutom den med parmesan)
Mangoketchup, tryffelolja och vinägern är veganska.
All sallad och lök är veganskt förutom den karamelliserade.
 
( Har hört via en annan att det kan vara frågetecken angånde brödet på burgaren, men att det glutenfria är garanterat veganskt, jag har inte frågat men det kan man ju göra när man är där. )
 
Torget Brasseri:
Jag har tidigare gått in och frågat men inte kunnat äta något, men när jag mailat fick jag veta detta:
 
Risotton är vegansk om man väljer bort osten.
Går att få grillade grönsaker med rödbetsbiff om man frågar i förväg.
 
( Dock tycker jag rödbetsbiffar är lite av fattigmansmat när jag frågade om det fanns möjlighet att få tzayspett. Men men. Smaken är som baken och det är ju huvudsaken att man gillar det man får och att det finns tillgängligt! en hade förväntat mig lite mer när man ser prislappen på den andra maten )
 
Korvbaren:
Vegokorven är ägg och mjölkfri, sojabaserad.
 
 
 
Tipsa mig gärna om nya ställen att äta på!!
 

Mardröm

Drömde om att det ringde på telefonen, det var ett nummer jag ej kände igen.
Klickade i rutan om att spela in samtalet. Hade ju hört att det kan vara bra att göra så ifall det är en försäljare som påstår att man godkänt att köpa en vara eller liknande fast man inte har sagt ja.
Men det var ingen försäljare.
 
Det var researchgruppen.
De hade sett att jag hade skrivit på flashback om nageltrång. De undrade varför jag ens hade gått in på den sidan och hur jag kunde veta att det fanns en sida som hette flashback.
Problemet var ju bara att jag inte har någon användare där och jag har inte problem med nageltrång.
Mannen i telefonen blev arg för att jag inte villle erkänna. Han skulle hänga ut mig i expressen. Jag är en hemsk person.
 
Klickar bort samtalet. Tänker ringa en vän men inser att min telefon är nog buggad.
Det börjar helt enkelt kännas väldigt jobbigt. Blir paranoid. Det står en bil nere på vägen. Ska de filma när jag går ut och kastar mina sopor? Kommer de försöka hacka sig in på mitt nätverk för att kunna skapa mer "bevis" via min internetleverantör.
 
Jobbigt. Blev inte direkt utvilad av denna dröm.
Kan ganska garanterat konstatera att all denna övervakning och registrering av det fria ordet har påverkat mig. Jag har alltid mer eller mindre varit privat på nätet. Men nu verkar det inte räcka. Allt man gör registreras. Undra hur mycket man vant sig med detta om 20år?
Är det fler än jag som drömmer liknande drömmar utan att vara "skyldig"?
 
Hade ni en bra fredag den 13onde då?
Jcg fick bara lite ytliga skärsår på händerna, trampade i vatten med fötterna ute och blev dyblöt innan jobbet. I mitt jobb är man ganska mycket utomhus och då är det inte skönt att vara blöt från knäna och nedåt.....

Lördagen spenderades på jobbet och sovandes.
 
 
Har fått svar från två av restaurangerna jag kontaktat. Skriver om det lite senare.
 

Gratis webkurs - Djurs beteende och välfärd

Fick tips av en på Djurens Rätt om denna kurs som är gratis och onlinebaserad.
Den startade redan den 9 februari men går fortfarande att anmäla sig till.
Jag har anmält mig och ska prova och se hur det går, har lite knagglig engelska.
 
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL KURSEN
 
 
Första veckans tema är "Vad är djurvälfärd och varför har det betydelse?" 
Historia, begrepp och introduktion
 
På Universety of Edingburg
 
Aldrig hört talas om det universitetet tidigare men ibland måste man våga chansa för att lyckas!
En motgång behöver inte vara ett misslyckande ifall man lär sig något. Även om en inte klarar av kursen så kanske man har finslipat sin engelska lite, fått en ny vän eller liknande.
Kör hårt!
 

Personlighetstest - Anställ mig?

Ibland händer det att jag gör några tester på internet, för skojs skull. Jag har ganska bra självinsikt av mina bra och mindre bra sidor så detta svar var väl inte direkt något nytt för mig.
Detta gjorde jag på jobbsafari men har gjort ett liknande på arbetsförmedlingens hemsida tidigare och då kändes det inte alls rätt. Jobbförslagen detta test gav mig var vel inte heller helt rätt..
Men nåja.
Har nyligen provjobbat på ett ställe men var tvungen att tacka nej, det passade inte för min fysik i längden. Hoppas någon annan kan få det jobbet och glädjas.
 
Letar ännu efter ett ställe där jag får komma till min rätt med ett fysiskt lättare jobb där jag kan träffa människor, vara behjälplig, hålla koll på saker och ting, slippa hantera animalier (som jag på något sätt alltid hamnar på att göra!!)
Jag jobbar nu mestadels i Sundsvalls Kommun Soc Äo.
 
Jag är intresserad av praktikplats, timvikarie, 25% 50% 75% och kanske även 100% i framtiden!
 
Här är mitt testresultat iallafall!!
 

Din persontyp: ENTP

"Fokus på innovation och att övervinna hinder"

ENTP-typer är ofta entusiastiska, utåtriktade och idérika personer, som är intresserade av många olika ämnen och tycker om att diskutera. Deras talang ligger ofta i att utveckla och bygga upp grundidéer för nyskapande projekt som de sätter igång. De är ofta mycket självständiga personer som kan hitta nya sätt att använda teorier på, så att de kan effektivisera existerande processer i organisationen eller produktionen. De ser inte problem, bara möjligheter för utveckling.

För ENTP-typer är det därför viktigt att organisationen eller företaget är obyråkratiskt och har en lös struktur med få regler som möjliggör snabba förändringar. Ofta hittar man ENTP-typer i jobb där de kan använda sin talang till att skapa förnyelse och förändring, så att de kan övervinna förhinder och lösa uppgifter på ett nytt och smartare sätt. Då de är intresserade av nästan allting hittar man dem i många olika typer av positioner som utmärks av att deras analytiska sinne utmanas. Oftast hittas de inom:

  • fotografi
  • försäljning
  • marknadsföring
  • konsultbranschen
  • skribentverksamhet
  • journalistik
  • ingenjörsarbete
  • konstnär
  • teater
  • juridik

Följande kända personer har persontypen ENTP: Walt Disney, Thomas Edison, Benjamin Franklin

 

Aktivism

Aktivism kan uttrycka sig i många olika handlingar. Detta är vad jag har träffat på senaste veckan.
 
Bajsaktivism runt Sticksjön i Granloholm.
Festligt och gulligt.
Det finns soptunnor längs vägen.
Ett problem ser jag rent miljömässigt är att alla använder påsar av plast.
Det finns bättre alternativ. Påsar gjorda av majs som är nedbrytbara. Går att köpa på bland annat Ecodog.se!
 
 
 
 
Att påverka genom spel. Hur många ser inte detta?
Har spelat Simpssons i snart två år tror jag, och det har regelbundet efler varje uppdatering diskuterats vegetarianism. Lisa Simpsson gömmer kalkoner inför thanksgiving och serverar alla tofurky (Substitut som kan vara lite trixigt att få tag i sverige), hon har ett marsvinsräddningscenter, mycket om att man ska vara snäll mot djur. Och nu Fat Tonys (maffiaboss) barns uttalande.
Jag skulle önska att jag nådde ut på samma sätt på mitt jobb. Denna app har laddats ner över 50 MILJONER gånger!!
( PETA har gjort ganska många spel men dessa riktar sig till de som redan är inbitna veganer)
 
Det klassiska tjatet
Jag är en klassisk tjatare. Senaste dagarna har jag kontaktat Zmak igen, Kvartetskrogen i Haga, APA, Korvbaren och Skonerten (på kulturmagasinet).
Fråga fråga fråga.
Nu är det så att det räcker ju inte att tjata sig till saker. Man måste ju även börja att köpa dom! I början så kan det vara en ide att stödköpa lite mat. För att det ska stanna kvar på menyn och att dina vänner ska få smaka av dig och se vad det finns för alternativ.
Och ibland händer det att de lyssnar på tjatet.
Som detta exempel. Måste börja åka lite mer tåg igen så att jag kan köpa lite mat på vägen!
Tipsaktivism
Denna har jag köpt på Ica Maxi birsta. Vet att den funnits på andra ställen som Life (Tidigare Hälsokraft) med mera.
Dock är jag lite besviken då jag hällde denna i en soppa och det blev typ grynig/klumpig färg. Smakade inte så mycket så det var helt okej.
Något som var gott var att blanda havremjölk (eller annan vegetabilisk mjölk) med denna och sedan lite oboj i. Mums.
 
 
 
Bära med sig hipstern
Att gå och bära på en smoothie (som till ett hutlöst pris på 29kr för typ 250ml på Pressbyrån på köpmangatan och vid max bland annat har) för att få folk nyfikna.
Ett plus är ju att det är glasflaska, den går att använda flera gånger. Minuset? Det är inte något för mina tvålhala händer som gör att allt hamnar på golvet.
 
Tröjaktivist
Här är jag skyldig. Har några tröjor som uttrycker mina åsikter. "go vegan" med mera.
Skapar debatt bland de som är observanta. Många kollar inte vad som står på kläder längre då alla har text på sina tröjor och byxor numera.
 
Klistermärksaktivism
Går att köpa på bland annat smmi.nu med mera.
Tänk på att olika klistermärkestyper sitter olika bra på olika saker. Väder och vind dödar lätt de billigare i papper.
Påkostade som denna varghatarklisterlapp håller längre utan att gå sönder, men satt inte speciellt bra på glas.
Denna satt på entrén på Bauhaus i Birsta men jag gick helt enkelt och drog ner den, och det blev inga märken på fönstret heller.
Så nu vet vi att dessa florerar i stan, så är det lättare att upptäcka dessa och plocka ner.
Fäster dock riktigt bra på fuskläder mm så akta att det inte fastnar i något påväg till soptunnan!
 
 
 
Sen finns det massa andra bra sätt att föra sitt budskap
Musik
Bilder
Film
Poesi
Informationsspridning, typ foldrar, afficher, föreläsning
Demonstrationer
Fråga om produkter, "vad innehåller denna?" "Är den testad på djur?"
Insändare
Ringa in till radion
Provsmakning (väldigt populärt)
BTW; Vad skulle DU vilja provsmaka som är veganskt här i Sundsvall? Ska fixa något till årsmötet för Djurens Rätt. Ge mig tips! Kanske är det någon som var med förra året och hann prova lite. Denna gång har det inte varit Vegovision innan men något nytt bode vi kunna hitta på. Jackfruit?
 
Med mera.
 
Vilket är ditt favoritsätt att utöva aktivism?

Hej hej!

Fick höra att jag blivit länkad via veganföreningen! verkligen jätteroligt :-D
 
Har haft mycket att göra på jobbet så har inte hunnit uppdatera med de senaste nyheterna i stan men så småningom ska det hinnas med.
 
Är det något du undrar över här i staden så är det bara att skicka en fråga, det går oftast lättare när man hjälps åt.
 
Något som jag skulle behöva hjälp med är om är var kingfisher's tandkräm går att köpa i stan. Kajsa-marja är stängt tills den 15 februari. skulle också behöva få hjälp av en hudläkare för min acne, privat eller landstingsbunden osv spelar ingen roll.
 
Vill passa på att göra reklam för Gåbingo nu på söndag den 8 Februari på centrumvillan i granloholm klockan 11-14. Det serveras vegansk korv, veganska mackor (med violife ost) med mera. Vinsten kommer att gå till välgörande andamål, just nu är målet en hjärtstartare. Representant från Djurens rätt Sundsvall - Timrå kommer finnas på plats men denna gång kommer de inte att sälja böcker, tävlingen osv men det kommer nog finnas några tidningar. utöver det kommer det finnas kringaktiviteter såsom kollagepyssel, trubadur med mera.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0