Vegovision del 2

Ojoj vad kul jag har haft det! 
Massor med härlig provsmakning!
 
Mässan fick över 1200 besökare, förra gången var det "bara" 800st. På grund av att det kom så mycket folk så tog maten i restaurangen slut, snopet nog. Men det var jättegott, så behöver ni en cateringfirma som lagar vegansk mat + bakelser och desserter i Umeå, tveka inte att anlita dom!!
 
Bland annat så kunde man se på när en familj gjorde egen tofu och vad de gjort med okaran (det som blir över när man gör sojamjölk). Bland annat hade de gjort chokladmuffins, marinerad tofu, biffar....
Sen kunde man lukta och smaka på spännande kryddblandningar, titta på biff-tillverkning, sushi mm.
 
När jag stod i godan ro och tittade på hur tofun ystade sig så blev jag intevjuad av en tidning. Vet inte vilken men är nyfiken, så om någon ser mig, glasögonprydd med blå hoodtröjja som det står Vegan på från Jonsborgs Grill så hojta till!
 
Enago lottade ut vegansk barnmat (som finns att köpa på Ica njurundabommen), presentkort på restaurang i staden, de första 300besökarna fick en chokladsojadryck från alpro mm.
 
Jag träffade bruden som skriver på Shelteryourneeds.blogg.se , besök gärna henne!
 
Anamma var där och visade sina nya produkter, som numera är helt veganska. Pratade lite med VD´n och det var en hygglig prick! Han sade att efter att de lanserats som helt veganska har de blivit överrösta med samtal, mail och liknande. De hade numera produktion dygnet runt och var rädda att de inte kunde leverera i den takt som folk ville ha deras varor. Är inte det kanon??? De är jättegoda också med härlig konsistens!
 
 
Jag köpte ett bälte och ekologisk impregnering på Green Laces
Berättade att hundar också gillade deras skor då jag nu har 2par som har blivit gnagda på, något de inte hört tidigare! Roligt att vara först någon gång hahaha
 
 
Köpte 2st RAW glassar där basen var gjord utav nötter, något jag inte tidigare provat. Köptes från Hälsokrafts monter. 35kr/st för dom små.
Glassen var STENHÅRD tills den började smälta. men mums vad gott det var! Gillade chokladen bäst.
De sålde även de goda godiset för 10kr. Något jag var besviken på var att det var så lite godis i en så onödigt stor förpackning. kände mig nästan lite lurad..

 
Jag brukar inte gilla sheese från Bute Ilands som finns att köpa som hårdost i smakerna edamer och cheddar i de flesta butiker sedan mååånga år tillbaka. Vissa är frälsta i osten, andra är som min partner. Jag hade öppnat en cheddar och tagit typ 2st bitar på en smörgås, och sedan tänkt göra sås på resten och när jag kommer hem så är den slängd med motiveringen att det luktade i hela huset!
Gör ett nytt försök med 2st mjukostar för 35kr/st. Kanske kan jag bli kär i denna produkt med lite tillvänjning. Ungefär som med näringsjästen.
 
 
En ny mjölkmaskin visades, Chufamix. för att göra egna mjölker på bönor och nötter. De tänker även börja imortera en speciell rot som heter Chufas. Smakade både på "rå" rot och mjölken. En spännande smak!
 
 
Köpte kaviar från Doomstein för 10kr/st. Nu ska det bli fest! Tre olika smaker, svart, röd och wasabi!
 
 
Smakprov på Maxos goda hummussorter, falafflar, pressade vitlök och guacamole.
Fick med mig en öppnad förpackning när mässan var slut. Det blev ett gott  "vänta på bussen mål".
Mums!
 
På bussstationen träffade jag även en man, som såg att jag hade massa falaflar från Orientfalafel med mig. Han undrade vart jag hade fått tag på de och hur mycket de kostade. Konstig människa tänkte jag först. Kan man vara så galen i falafel att man börjar fråga folk i vänthallen vart de fått sin falafel ifrån och om den var god.
Visade sig att han var ägare (?) av företaget och nyfiken då de inte säljer till privatpersoner, bara restauranger.
 
 
 
Förutom mat så kunde man lyssna på föreläsare, som Martin Smedjeback - Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i skor. Jag kollade ungefär halva, och det var ganska likt föreläsningen som jag tidigare har länkat till som Djurens rätt lagt upp på sin youtube-kanal, fast med lite mer uppdaterat innehåll.
 
David Jonsson med vegansk näringslära, såg ungefär halva och var sedan tvungen att gå vidare.
 
Liza Gålmark - Feminism, humanism och djurrätt
och
Salla Tuomivaara om finsk pälsindustri.
 
Jag stod vid Ica Ålidhems bord och stekte några av astrid och apornas korvar och min kollega skivade Jeezly. Jeezlyn va folk tokiga i, och jag förstår varför!
 
Jag trodde jag var en av de som åkt längst till Umeå, men så var inte fallet. De jag pratade med kom från alla möjliga ställen, Stockholm, Uppsala, Göteborg med mera.
Göteborgarna stog och gjorde iordning Ahlström´s Factorys produkter från Fry. Jag älskar deras "chickenless burgers". Namnamnam!!!!
 
 Sen så var det mer saker att se på, min hjärna är fortfarande överkokt av alla intryck. Har säkert glömt massor men de som missade eventet får komma nästa gång och se hur trevligt det är!!
 
Bjuder på lite bilder :)
 
Förbereder innan mässan öppnar.
 
Typ 10minuter efter att mässan öppnat
 
Lite senare
 
Efter att allt var kvar återstod städningen. Fulla av härlig veganmat så var det inte svårt att hålla humöret uppe. Tillomed så mycket energi att Á orkar hoppa och stoja! Trots att de flesta av oss redan varit där sedan kl 7 på morgonen!
 
Efter att ha besökt Umeå förstår jag inte varför Sundsvall kallas norrlands huvudstad. Jag gillar sundsvall men vi kunde ju inte mäta oss med Umeå´s kultur... Massor med fina isskulpturer, en "lekborg" där man åkte ner för en ruschkana (gjord av snö) med stjärtlapp a lá bobåkare. Bilderna blev inte alls bra så det blev bara 2st på förmiddagen. Det fanns både skateboardramper mm i centrum och nu på vintern var det omvandlat till snowboardtrixbana.
 

 
 
 
* ÄTA VEGANSKT PÅ ANDRA ORTER, Event | |
Upp