En ljus ide att tänka på!

 Något man kanske inte tänker på är vad ljus är gjort av. Det bara är något man slentrianköper när man vill mysa till det. På de billigaste sorterna står det inte ens alltid vad de innehåller. Vissa vekar innehåller exemprlvis bly, vilket inte är speciellt bra att ha i luften man andas...
 
Stearin är lite dyrare än paraffin, och är gjort av olika sorters stearinsyra som mestadels urvinns ur animaliskt fett (urk) eller växtoljor som palmolja (som inte heller är bra!)
 
Paraffin är gjord på råolja, och inte något som är förnyelsebart. De flesta billiga ljus är gjorda av paraffin. Paraffin är veganskt men inte bra för miljön + att det sotar väldigt mycket.
 
Men det finns veganska, miljövänliga alternativ. Ett exempel är sojavaxljus. Förutom att det är mer miljövänligt så ger sojavaxet längre brinntid, mindre sot och är lättare att tvätta bort om man råkar spilla på exempelvis textilier.
Sojavax finns att köpa för att stöpa hemma, men vill du köpa färdiga ljus kan du kolla in dessa sidor
 
Baraljus.se
Sagas sojavaxljus
Ecoista.se
Classicorganic.se
Kort och konst
 
 
Man kan också köpa ljus gjorda av raps, bivax med mera.
Rapsljus kan du hitta bland annat här:
 
Yvelis.se
Greener Flame
 
Eller så kan du som är lite pyssligt lagd göra egna oljeljus av dina tidigare använda värmeljushållare, lite ståltråd, en tändsticka, bomullstråd och matolja!
Instuktioner med bilder (på engelska)
 
Hygien och Hushållsprodukter | |
Upp