Stridsdelfiner från Ukraina och sälsafari

Detta kunde man läsa om i bland annat Sundsvalls Tidning igår
 
Jag hade faktiskt ingen aning om att delfiner användes i krig.. Visste du? Några andra djur som man inte fick läsa om i skoan utöver hästar och hundar som används i krig?
 

Ukrainska myndigheter krävde förra veckan att Ryssland lämnar över den ukrainska flottans kontingent av delfiner som blivit kvar på Krim efter det att Ryssland annekterade halvön i mars.

"De militära delfinerna måste återlämnas till vårt land på samma sätt som Ryssland återlämnade Ukrainas beslagtagna militärutrustning", säger Dmytro Junusov, en representant för myndigheterna i Chersonregionen som gränsar till Krim.
 

Delfinerna befinner sig för närvarande vid ett offentligt akvarium i Sevastopol och i mars rapporterades att de skulle föras över till den ryska flottan.

Delfinerna används i terapiprogram för barn och vuxna med olika neurologiska åkommor, men tidningen the Telegraph skriver att enligt legenden har delfiner till och med tränats att utföra "kamikaze"-attacker mot fiendeubåtar och till att anfalla dykare.

Mycket av det som sägs om stridsdelfiner är ofta överdrivet och fantasifullt, enligt Mats Amundin, forskningschef på Kolmårdens djurpark. Han känner inte exakt till de ukrainska och ryska programmen, men berättar att den amerikanska flottan använder delfinerna för att hitta minor. Dessutom finns bevakningsdelfiner som simmar runt förtöjda fartyg och vaktar så att inte främmande dykare kan komma nära och placera sprängladdningar på fartygen. Men det är inte aggressiva aktioner, utan i båda fallen markerar de bara var minan eller dykaren är.

"De jobbar hela tiden under direkt kontroll av en tränare, säger Amundin till TT."

Delfiner har använts inom flottor världen över ända sedan 1960-talet.


---------------

 

Lite gladare nyheter från ST idag är att det nu varje söndag (vid bra väder) kommer anordnas sälsafari i Sundsvalls skärgård.

Spännande! något som jag skulle kunna åka på för skojs skull.

Övrigt | |
Upp