Klädbibliotek?

Detta kunde man läsa i Sundsvalls tidning idag. Låter spännande!
 
I Kulturmagasinet ligger det vanliga biblioteket.
Tvärs över gatan planeras nu ett annat bibliotek – där man kan "låna" kläder.
– Vi hoppas kunna öppna i slutet av april, säger Khalil Koivisto som startat förtaget Tekocirkeln.
 

Han och kollegan David Lillo har nu fått klart med lokal på Sjögatan, där Ybuss tidigare höll till. Den behöver dock göras om lite och fräschas upp. Tanken är sedan att kunderna för 400 kronor per kvartal – riktigt gratis är det alltså inte – ska få låna fem plagg i veckan.

– Den här typen av klädbibliotek finns redan i städer som Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala, säger Khalil Koivisto.Men man ska också kunna komma dit och byta kläder, alltså lämna in ett eget plagg och få ett annat.

– Dessutom ska vi ha en designhörna där man kan få kläder omgjorda och i en del av källaren har vi en fotostudio.

David Lillo har jobbat med foto och film, och i december gick han in i företaget. Khalil Koivisto var tidigare kock, men tappade sugen, säger han.

– När jag gjorde en stor klädinsamling 2012 bland annat för hemlösa så blev det mycket kläder över sedan alla hjälporganisationer fått det de behövde. Så jag funderade på vad jag skulle göra med kläderna, berättar han.

Han startade inkubatorföretaget Tekocirkeln på Åkroken som i fjol blev tvåa i Venture Cups regionfinal, i klassen Miljö & energi.

Nu ska företaget sjösättas på riktigt.

– Vi har samlat in mer kläder, bland annat från kompisar och räknar med att ha 4–6 ton kläder. Dessutom samarbetar vi med Märrgårds loppis i Söråker och ska sälja en del av deras grejer.

Han och David Lillo ser även möjligheter att ta in mer verksamhet. – Kanske möbeldesigners, ett kafé och en frisör. Det här kan bli ett etiskt Ikea.

Allmänt | |
Upp