Maränger

Någon som provat? Ska försöka mig på dessa inom snar framtid!!
Bild och text lånat från kakboken.se
 
 

 
ÄGGFRIA MARÄNGER - VEGAN MERINGUE

DELA GÄRNA så att fler hittar detta nya sätt att göra helt fantastiska maränger med bara tre ingredienser! Fungerar precis lika bra som med äggvita!

Det är en ny revolutionerande metod framtagen av Goose Wohlt där man använder spad från en burk med kikärtor, vita bönor eller liknande och får helt otroliga maränger! Mina på bilderna är gjorda på spad från Zetas ekologiska kikärtor, de färdiga marängerna får ingen bismak från bönorna. Receptet kommer garanterat att förbättras massor under kommande år men det gör vi ju bäst tillsammans allihopa så börja experimentera nu! Jag tänkte experimentera med "pavlovor" kommande veckor! Här är min bästa variant hittills på små maränger och de är anpassade till många små på ungefär en plåt:

1 dl kikärtsspad
1 krm vinsyra (finns i alla affärer i en påse vid kryddorna)
1,5 dl strösocker

Vispa upp kikärtsvatten med vinsyra tills du får mjuka toppar, det tar någon minut upp till ett par minuter. Vispa sedan ner sockret en matsked i taget med vispning under tiden, vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken uppochner (coolt eller hur! Precis som äggmaräng!).

Vill du spritsa lika färgglada maränger som jag har gjord förbereder du nu spritspåsar med färgränder i. Sätt en spritspåse i ett större glas med toppen av påsen nedåt, vik ner den översta kanten så att påsen står i glaset, använd sedan en pensel och färgpulver (löst i lite vatten) eller färgpasta för att måla ränder av färgen längs påsens sidor, hela vägen runt. Klicka ner marängsmeten och klipp av bottnen av spritspåsen och spritsa maränger.

Marängerna gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 60 minuter. Är de små bränns de om du gräddar dem över 1,5 timmar så håll koll på marängerna. De lossnar lätt från pappret när de har svalnat lite. Det går bra att stänga av ugnen efter en timma och låta marängerna stå kvar medan den kallnar, där kan de även stå över natten om man skulle råka baka lite för sent... Jag har testat att förvara både utan burk och i lufttät burk över natten och båda gick bra.
Recept | |
Upp